Węgry czy Włochy. Kraje dla miłośników wina

Wino stanowi istotną część kultury wielu krajów. Temu wyjątkowemu napojowi przypisuje się zdolność rozjaśniania myśli i zbawienny wpływ na zdrowie. Jeśli lubicie wino, na pewno dobrze znacie winiarskie tradycje Włochów i Francuzów. A czy wiecie coś o winach węgierskich? Sprawdźcie, jakie wina pije się we Włoszech i na Węgrzech i już dziś zadecydujcie, który kraj odwiedzić!

Zdjęcie

Włosi szczycą się największym zróżnicowaniem winorośli /123/RF PICSEL
Włosi szczycą się największym zróżnicowaniem winorośli
/123/RF PICSEL

Włoski raj dla koneserów

Powstające we Włoszech wina zajmują aż 20% światowej produkcji - to naprawdę imponujący udział! Włochy szczycą się także największym zróżnicowaniem winorośli. Można to zauważyć w południowych częściach kraju - tutaj z jednej winnicy wychodzą trunki o diametralnie różnych smakach. 

Dlatego właśnie wśród znawców powszechnie wysławia się różnorodność win włoskich - powstające tu trunki zaspokoją wszystkie oczekiwania i gusta. Długie tradycje winiarskie sprawiają, że wycieczka do jednej z wielu rodzinnych winiarni to prawdziwa przygoda - miejscowi wytwórcy zawsze uraczą nas jakąś ciekawostką lub legendą związaną z trunkiem, który akurat pijemy.

Reklama

Włochy dzielą się na kilka dużych regionów, specjalizujących się w wytwarzaniu określonego gatunku wina. W regionie Emilia Romania możemy spodziewać się trunków o owocowych, orzeźwiających smakach. Znanym tutejszym winem jest Sangiovese di Romagna - na terenie regionu jego szczepy zajmują aż 8 tysięcy hektarów! 

Wina spróbujemy w wielu rozsianych po regionie rodzinnych winiarniach, gdzie gospodarze z pewnością uraczą nas dodatkowo opowieścią o trudnej sztuce uprawiania winorośli - w tym kraju winem zajmują się prawdziwi pasjonaci.

Włoski szyk

W rejonie Jeziora Garda powstaje znana na całym świecie Lugana - wino charakterystyczne ze względu na cytrusowo-słonawe nuty, które w miarę dojrzewania nabiera jedynej w swoim rodzaju elegancji. 

Luganę uprawia się na małym, zajmującym zaledwie 1 tys. hektarów terenie o błotnistej ziemi. Chcąc w pełni poczuć klimat wytwarzania trunku, powinniśmy zajrzeć do winiarni Ca dei Frati, która wyglądem przypomina klasztor. 

Wyjątkowy klimat tego miejsca pozwoli w spokoju delektować się winem i cieszyć wspaniałym otoczeniem przyrody.

Klasyka zawsze dobrym guście

Znane nawet laikom Chianti powstaje w Toskanii. Do jego najpopularniejszych odmian należy Chianti Classico, oznaczone symbolem czarnego koguta. Chianti jest rozpoznawalne ze względu na swoją jasną barwę i kwaskowo-cierpki smak. Sprawdza się szczególnie jako dodatek do ciężkich, mięsnych potraw - powstaje wtedy idealne połączenie smakowe. 

Wina można spróbować w jest Le Cantine di Greve in Chianti, do którego przylega Muzeum Wina - nasza degustacja zostanie zatem wzbogacona o porcję wartościowych informacji.

Napój bogów

Z kolei na zboczach gór Ligurii uprawia się winorośl do produkcji Rossese. Wino jest najczęściej kojarzone z miękkością i głębokim bukietem, które po okresie dojrzewania staje się bardziej ciepłe i delikatne. Z obszaru Ligurii trafia do handlu niewielka liczba win - Rossese należy jednak do najbardziej lubianych i atrakcyjnych.

Wina jak słońce antyku

Za najstarszy region winiarski Włoch uznawana jest Sycylia. Historia uprawy winorośli sięga tutaj aż czterech tysięcy lat! Dziś przy uprawie winorośli łączy się dawne, tradycyjne metody z najnowocześniejszymi technikami, co pozwala uzyskać wyjątkową jakość. Region jest zatem obowiązkowym przystankiem dla wszystkich wielbicieli wina. 

Najbardziej rozpoznawalne wino - Marsala, przez dłuższy czas używane głównie jako wino kuchenne, należy do najbardziej cenionych w Europie. Winnice, z którego pochodzi, powstały wokół miasta portowego Marsala z inicjatywy Kartagińczyków już w 369 roku! Prawdziwą sławę wino zdobyło dopiero w drugiej połowie XVIII wieku - zachwyceni byli nim szczególnie angielscy kupcy i marynarze. 

Cenił je także Lord Nelson - jak powiedział, był to trunek "godny każdego dżentelmena". Marsala wyróżnia się przede wszystkim dużą zawartością alkoholu, dochodzącą nawet 18%. Moc przysparza Marsali tyle samo zwolenników, co wrogów! Smak wina bywa porównywany do Sherry albo Porto.

Węgry - zupełnie inaczej

Z długich tradycji winiarskich słyną także Węgry - właśnie tu w 1893 roku wprowadzono pierwszą na świecie formułę legislacyjną wina. Dziś kraj dzieli się na 22 regiony winiarskie. Związek mieszkańców kraju z tradycją jego uprawy i produkcji podkreślają odbywające się na Węgrzech festiwale winiarskie. 

W Balatonie przez cały sierpień trwa Festiwal Wina, w czasie którego można spróbować win wprost od lokalnych wytwórców.  We wrześniu natomiast warto wybrać się do Budapesztu - wtedy zaczyna się Międzynarodowy Festiwal Wina i Szampana. Poza degustacją na uczestników czekają tu zajęcia i wykłady poświęcone historii wina - wydarzeniu towarzyszy także barwa parada winiarzy.

Siła Madziarów

Jakie wina produkuje się na Węgrzech? Północ kraju, region Eger to królestwo win czerwonych - napijemy się tutaj znanego na całym świecie Bikaver, w Polsce noszącego nazwę "Bycza Krew". Uważa się, że trunki pochodzące z tego regionu mają wiele wspólnego z winami burgundzkimi.

Bycza Krew ma za sobą długą i skomplikowaną historię - początkowo była kombinacją kadarki i kekmedoka. W pierwszych latach transformacji ustrojowej na Węgrzech wino znacznie straciło na jakości - w regionie za produkcję odpowiadały głównie spółdzielnie z problemami finansowymi i firmy prywatne, którym zależało przede wszystkim na wyprodukowaniu jak największej liczby butelek za jak najmniejszą cenę. 

Węgierscy winiarze musieli włożyć wiele pracy w odbudowę marki. Obecne ustalenia zakładają, że egri bikevar powinno być zrobione z przynajmniej trzech odmian winogron. Ideą wina jest harmonijnie współdziałanie wszystkich składników kupażu, bez dominacji żadnego z nich. W ten sposób powstaje idealna Bycza Krew. Tak intensywne wino nie mogłoby chyba powstać we Włoszech.

Wino ze zbocza wulkanu

Wina z upiększonego wygasłymi wulkanami regionu Badascony charakteryzują się lekkim i rześkim smakiem. Jeśli lubicie oryginalne nuty, warto spróbować win z lokalnej odmiany szczepów keknyelu. Według niektórych prawdziwy, pełny smak osiągają one dopiero po 10-20 latach.

Największym znawcą uprawy tej winorośli jest Huba Szeremley - postać o wyjątkowo bujnym życiorysie. Ten potomek arystokratycznej rodziny z długimi tradycjami winiarskimi w opuścił Węgry w 1967 roku, uciekając prywatnym samolotem do Austrii. W 1990 powrócił do kraju, aby odbudować rodzinne tradycje winiarskie w Badascony. 

Wielkie przedsięwzięcie rozpoczął od zakupu starej fabryki Pepsi - dziś jego imperium ma 115 hektarów, a rodzina Szeremley zajmuje się także ekologiczną hodowlą zwierząt i wyrobem wędlin. We Włoszech także znajdziecie wina z upraw na glebie wulkanicznej (Kampania), jednak nie w smaku różnią się od siebie. Jak bardzo, musicie przekonać się sami.

Król win węgierski

Innym rozpoznawalnym winem węgierskim jest Tokaj, szczególnie lubiany przez Voltaire’a (nazwał go "królem win i winem królów"). Tokaj produkuje się w kilku odmianach: Tokaji Furmint dry idealnie pasuje do smażonych dań o wyrazistym smaku, natomiast Tokaji Furmint Półsłodkie świetnie komponuje się ze smakiem deserów. 

Tokaji Harslevelu dry sprawdza się natomiast przy zupach i daniach z drobiu. Jeśli chcemy spróbować tego gatunku w najlepszym wydaniu, warto zajrzeć do lokalu "Tokaji Borozo" w Budapeszcie, popularnego głównie wśród miejscowych.

Wina, które zamieszają w głowie

Na południu Węgier znajduje się Villany - jeden z najcieplejszych regionów kraju. Tutejsze wina charakteryzują się dużą zawartością alkoholu i tanin, porównuje się je do trunków wytwarzanych w Bordeaux. Wino uprawia się tu od czasów rzymskich, choć wielkie znaczenie miał dla tego regionu okres najazdów i okupacji tureckiej. 

Wtedy przybyli tu Serbowie, którzy przynieśli ze sobą kadarkę. Jednak za prawdziwy rozwój kultury winiarskiej w tym miejscu odpowiadają podobno niemieccy osadnicy obecni w Villany od XVIII wieku. Dzięki ich działalności, w ciągu stu lat wina regionu zdobyły europejskie salony. Obecnie osiągają najwyższe ceny wśród win węgierskich.

Klimat dla wina

W regionie Szekszard, zlokalizowanym w dolinach otoczonych wysokimi górami powstał wyjątkowy mikroklimat, wspomagający szczególnie uprawę czerwonych winogron. Powstające tu wina białe i czerwone. Te pierwsze odznaczają się łagodnym smakiem i aromatem, drugie natomiast wyróżnia pełny smak i kolor. Znakomitych trunków można spróbować w winnicach Ferenca Sarosdiego - wizyta w jego winiarni to prawdziwa podróż do przeszłości.

Pomysł na tanią podróż

Odwiedźcie Węgry i Włochy - kraje winem słynące. Polecamy podróż samolotem na Węgry, a następnie do Włoch. Sprawdźcie koniecznie tanie loty na Węgry, potem wystarczy znaleźć połączenie z Budapesztu do Rzymu, Florencji lub Mediolanu i z Włoch do Polski. 

Węgry są świetnym miejscem do szukania tanich połączeń, ponieważ tam założono tanie linie lotnicze Wizz Air, więc połączenia do Polski i Do Włoch są zaskakująco tanie. Z Mediolanu do Polski również. Nie czekajcie zbyt długo, bo najlepsze bilety szybko znikają.


Artykuł pochodzi z kategorii: Zwiedzaj świat

FRU.PL
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Jedna z najdziwniejszych wysp świata leży na Atlantyku, około 180 kilometrów na wschód od kanadyjskiej Nowej Szkocji. Piaszczysta łacha o długości 42 kilometrów stawia czoła wzburzonym wodom,... więcej