Urugwajska kuchnia

Kuchnia Urugwaju ma wiele cech innych kuchni, ale pojawiają się w niej również bardzo specyficzne składniki i potrawy, choćby wino tannat.

Zdjęcie

Urugwajczycy lubią dobrze zjeść /123/RF PICSEL
Urugwajczycy lubią dobrze zjeść
/123/RF PICSEL

Napojem narodowym jest "mate", które pije się dosłownie wszędzie. Niektóre opinie mówią, że jeśli owego napoju spróbuje się raz, to już nigdy się z nim nie rozstaje.           

Tannat to rodzaj czerwonego wina, którego szczep uznawany jest za narodowy szczep Urugwaju. Najwięcej tego rodzaju wina produkuje się wbrew pozorom we Francji. Urugwajczycy produkują ten rodzaj wina w bardzo naturalnych warunkach, wraz ze skórkami i pestkami. Badania wykazały, że winorośl tannat odgrywa dużą rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia.

Reklama

Urugwajczycy w swojej kuchni przyrządzają przede wszystkim wołowinę. Wykonują to na różne sposoby. Najbardziej znanym daniem, tym razem z polędwicy są medaliony w sosie. Dodaje się do niego wino tannat. 

Równie popularnym daniem jest "asado", czyli wołowina pieczona na grillu. To danie można zamówić w każdej restauracji, barze, czy pubach przy plażach.

Duża popularnością cieszy się także krwisty stek, oczywiście wołowy z sałatą, oliwkami i octem balsamicznym. Danie to nosi nazwę "churrasco".

Deserem po tak sutym i zawsze bogatym posiłku jest najczęściej ciasto ze śmietaną i owocami.

Urugwajczycy nie żałują sobie tłustych i pełnych posiłków, nie licząc kalorii. Najważniejsze, by miało to wyjątkowy smak, nasyciło żołądek i było zjedzone w towarzystwie ciekawych ludzi.



Artykuł pochodzi z kategorii: Zwiedzaj świat

Zobacz również