Kuchnia baskijska. Co i gdzie warto jeść

Między Bilbao a San Sebastián znajduje się 21 restauracji z gwiazdką Michelina. To światowy ewenement. Widać, że mieszkańcy tej krainy lubią dobrze jeść. Skorzystajmy z tego.

Zdjęcie

Hiszpańskie tapas /123/RF PICSEL
Hiszpańskie tapas
/123/RF PICSEL

Złota trójka

Restauracja Arzak, prowadzona przez Juana Mari i jego córkę Elenę (uznawaną za najlepszą kucharkę świata, oboje na górze) w San Sebastián, według prestiżowego rankingu San Pellegrino jest ósma na świecie. Miejsce ściąga pielgrzymów, a pomysłowość dań, połączenia smaków i jakość składników (oraz wybór win) robią wrażenie wstrząsające.

Trzeba liczyć się z kosztami i rezerwować z dużym wyprzedzeniem przez stronę www.arzak.info. Ceny w Asador Etxebarri są znacznie niższe, choć na pewno przekroczą 100 euro za osobę. Jednak odwiedziny w najsłynniejszym na świecie dwugwiazdkowym (!) grillu Victora Arguinzoniza (na dole z lewej) i możliwość poznania zaskakujących smaków są ich warte (www.asadoretxebarri.com).

Reklama

Dwie gwiazdki ma również szósta na świecie restauracja Mugaritz w San Sebastián prowadzona przez Andoniego Luisa Aduriza. Czekają nas tam 24 potrawy kuchni eksperymentalnej. I wielkie przeżycia (www.mugaritz.com)

Czym popić?

Przede wszystkim txakoli. Najlepsze pochodzą z bodegi Gorka Izagirre lub Hiruzta. W Rioja Alavesa, poza winami Marqués de Riscal, warto spróbować tych z winnic na Ruta del Vino, winnym szlaku. Charakterystyczny dla Kraju Basków jest cydr. Nie występuje w odmianie słodkiej czy łagodnej. Ma kwaśno-gorzko-stęchły smak, jest orzeźwiający i bardzo niskoalkoholowy. Do zamówienia w każdym barze.

Z przekąsem

Pintxos warto próbować wszędzie, ale niektóre wśród miejscowych uchodzą za szczególne. Poniżej topowe adresy. Vitoria: Sagartoki i słynne pintxo z płynnym żółtkiem zapieczonym (!) w szynce i w cieście filo (www.sagartoki.com). Saburdi słynące z najpiękniejszych pintxos w mieście (www.saburdi.com).

Idoia chętnie odwiedzana przez młodszą klientelę (profil na Facebooku). La Malquerida, która jest bardziej restauracją pintxos niż barem (www.lamalquerida.com). W Bilbão tłumnie odwiedzane jest kultowe El Globo z ogródkiem (www.barelglobo.com). W San Sebastián – eksperymentalny Borda Berri (Facebook) i setka innych.

Supersól

W zabytkowych Salinas de Añana praca trwa nadal. Minerał pozyskuje się tu ze źródeł solankowych. Saliny można zwiedzać, obserwować starożytną technologię i... robić niezwykłe zakupy w miejscowym sklepiku.

Sól z dodatkiem pomidorów, papryki, oliwek czy wina to w kuchni jakość sama w sobie. W Salinas de Añana własne solne „poletka” mają najlepsze restauracje w Hiszpanii, o czym świadczą stosowne tabliczki.

Koniecznie

● Wybierz się na targ. Gdziekolwiek. Docenisz jakość warzyw, ryb i owoców morza. Kupisz jedzenie i cydr domowego wyrobu.

● Odwiedź którąś z „gwiazdkowych” restauracji. Jedne są droższe, inne tańsze. W większości zapłacisz mniej niż u Amaro.

● Pójdź na basen na dachu budynku Alhóndiga w Bilbão. Ma przeszklone dno. Spojrzenie w dół robi wrażenie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zwiedzaj świat

Więcej na temat:

Zobacz również