Jezioro Czterech Kantonów. Co warto zobaczyć?

Tu każdy znajdzie coś dla siebie – wycieczki górskie, wypoczynek nad malowniczo położonym akwenem lub zwiedzanie pięknej Lucerny...

Najstarsze miejscowości w Szwajcarii położone są wokół Jeziora Czterech Kantonów. Tu w dolinach u stóp Alp Zachodnich odetchniesz świeżym, górskim powietrzem.

Jak mówi legenda, Wilhelm Tell, który nie chciał ukłonić się przed symbolem władzy cesarskiej, za karę został postawiony przed trudnym zadaniem. By uniknąć kary, musiał zestrzelić z kuszy jabłko ustawione na głowie swojego syna Waltera.

Reklama

Tell dokonał tej trudnej sztuki, a potem wywołał powstanie, które uwolniło szwajcarskie kantony spod władzy cesarza. Wydarzenia te upamiętnia pomnik Wilhelma Tella w Altdorf.

Tereny wokół jeziora obfitują w atrakcje. Zwiedzaj je wypożyczonym samochodem lub skorzystaj z szerokiej oferty rejsów. Zacznij od malowniczej Lucerny. Przejdź przez najstarszy w Europie drewniany most nad rzeką Reuss i skieruj się w stronę pobliskiego sklepu Max Chocolatier. Wypijesz tu pyszną gorącą czekoladę, kupisz ręcznej roboty szwajcarskie czekoladki oraz zajrzysz do małego laboratorium czekolady.

Odwiedź koniecznie niezwykły budynek Kunst und Kongresshaus Luzerna, gdzie mieści się Muzeum Sztuki oraz kilka sal koncertowych. Wjedź kolejką na górę Pilatus i przy odrobinie odwagi zleć do doliny na paralotni.

Odwiedź też kanton Schwyz, a w nim muzeum, w którym znajduje się oryginalny akt założycielski Szwajcarii, podpisany w XIII w. przez kantony Schwyz, Uri oraz Unterwalden. Jeśli wolisz aktywny wypoczynek, wypożycz łódkę lub kajak i wypłyń na wody Jeziora Czterech Kantonów.

Zajrzyj do miasteczka Engelberg. Tam zobaczysz najstarszą fabrykę serów. Możesz też wybrać się na przejażdżkę obrotową kolejką linową Rotair na szczyt góry Titlis. Tu na wysokości 3 tys. metrów zjedz pyszną kolację delektując się doskonałymi winami oraz przepiękną panoramą.

W chłodniejsze dni, koniecznie spróbuj tradycyjnego szwajcarskiego fondue, czyli mieszanki serów gruyere i ementaler, białego wina, czosnku i przypraw, podawanego w gorącym kociołku.

Aleksandra Rumińska

Artykuł pochodzi z kategorii: Zwiedzaj świat

Na żywo

Zobacz również

  • Jak przygotować się do podróży

    O ile samo podróżowanie zazwyczaj pozwala skutecznie odpocząć, o tyle przygotowanie do niego już niekoniecznie. Pakowanie, kompletowanie dokumentów oraz próba przewidzenia wszelkich możliwych... więcej