Czym charakteryzuje się kuchnia wiedeńska?

Kuchnia wiedeńska ma dużo wspólnych cech z kuchnią europejską, ale jak w każdym kraju, także w Austrii na stołach pojawiają się specyficzne, występujące tylko tutaj dnia. Warto wiedzieć, co zamawiać w restauracji podczas pobytu w Wiedniu, by zasmakować jego wyjątkowości.

Zdjęcie

Tafelspitz - wołowina gotowana w wywarze z jarzyn /123/RF PICSEL
Tafelspitz - wołowina gotowana w wywarze z jarzyn
/123/RF PICSEL

Tradycyjne, proste dania wiedeńskie na pewno dostaniemy w lokalach nazywanych Beisl. Serwują one domową, smaczną kuchnię - omlety cesarskie, gulasz, sznycle, czy placki ziemniaczane. Najsłynniejsze w tej kategorii są restauracje Ubl i GasthWolf. W Wiedniu znajduje się bardzo dużo winnic, w których produkowane wino jest w większości spożywane właśnie na terenie miasta.

Ważnym posiłkiem jest Tafelspitz, czyli gotowana wołowina w wywarze z jarzyn z dodatkiem sosu chrzanowego. Uznawany jest za danie narodowe Austrii. Historia mówi, że było przysmakiem między innymi cesarza Franciszka Józefa I.

Reklama

Würstelstand to otwarte całą noc i cały dzień budki uliczne, serwujące przede wszystkim kiełbaski. Najpopularniejsze są frankfurteki, które sugerują miejsce pochodzenia. Przygotowuje się je na ciepło z kawałkami sera. Na drugim miejscu w takich budkach sprzedaje się Bratwurst, czyli wieprzowe kiełbaski, ale białe.

Najpopularniejszym deserem jest Apfelstrudel, czyli rolada z jabłkami na ciepło, polewana sosem waniliowym.

Zimą wzrasta ilość budek ulicznych, które w tym czasie serwują maroni, czyli gorące kasztany i placki ziemniaczane.


 

 

 

Artykuł pochodzi z kategorii: Zwiedzaj świat

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Posiadająca diamenty, złoto i ropę Angola nie zabiega o reklamę. Aż dziw, że nie ma w tym kraju turystów. A przecież miejsc wartych zobaczenia w tym zakątku Afryki nie brakuje. więcej