Co jedzą Węgrzy?

Węgrzy jedzą dużo i mocno przyprawiają swoje posiłki. Papryka dodawana jest niemal do każdej potrawy.

Zdjęcie

Węgrzy uwielbiają salami /123/RF PICSEL
Węgrzy uwielbiają salami
/123/RF PICSEL

Śniadanie składa się z nabiału, pieczywa i obowiązkowo salami. Chlebem, który uwielbiają jest charakterystyczny pszeniczny chleb, który jada się z różnego rodzaju pastami, które nazywane są vajkrém. 

Węgrzy samodzielnie przygotowują pasty na bazie zmielonego białego sera i masła, a w celu nadania paście specyficznego smaku doprawiają ją drobno krojoną papryką, wędliną, czy warzywami.

Reklama

Jeśli uda nam się znaleźć typowo węgierską restaurację zaserwują nam z pewnością makarony i różnego typu kluseczki. Z ziemniakami może być nieco trudniej. Jeśli są podawane to w postaci frytek, a nie, jak u nas tłuczonych choćby z masłem. Obowiązkowo na obiad je się mięso. Najczęściej jest to baranina, mięso białe i czerwone. Wieprzowina nie jest tak uwielbiana, jak w Polsce. Posiłek zwieńczony jest winem węgierskim.

Większość potraw przygotowuje się na ostro, stąd w każdej kuchni węgierskiej znaleźć można paprykę. Węgrzy piją ogromne ilości kawy, a herbatę bardzo rzadko.

Kolacja to wspólny, rodzinny posiłek, zawsze w domu. Jest najprostszym posiłkiem, bo jada się kanapki z serem żółtym, białym i oczywiście salami.



Artykuł pochodzi z kategorii: Zwiedzaj świat

Zobacz również

  • Nie ma znaczenia, czy przyjedziemy do Ortisei, Canazei, Corvary czy Arabby. W Dolomitach u stóp Gruppo del Sella przez cały tydzień można nie zdejmować nart i codziennie jeździć na innych stokach. więcej