​Balaton a tradycyjna kuchnia Węgier

Wypoczynek nad największym jeziorem Europy urozmaicą niecodziennie i nieznane smaki.

Zdjęcie

Zupa gulaszowa /123/RF PICSEL
Zupa gulaszowa
/123/RF PICSEL

Okolice Balatonu słyną z upraw winorośli, z których produkowane są pyszne wina. Należy zaznaczyć, że Węgrzy nie traktują wina, jak alkoholu, lecz jako nieodzowny element diety i kultury. 

Najważniejszą zasadą Węgrów jest zakaz słodzenia wina - absolutnie nie wchodzi to w grę. Najlepszą słodyczą jest ta naturalna, zawarta w samych owocach.

Reklama

Kuchnia węgierska obfituje w ostro przyprawione i tłuste potrawy. Przygotowuje się tam rosół z zielonym groszkiem, a także "nasze" schabowe. W każdym domu niemal raz w tygodniu pojawia się tradycyjny gulasz, czyli paprykowa, pikantna pasta. Kolejnym daniem, którego należy spróbować jest göcseji pecsenye, czyli schab wypełniony słoniną, kiełbasą i cebulą zapiekany z żółtym serem.

Przy samej plaży dostępne są langosze. Langosz jest pszennym plackiem, przygotowywanym na tłuszczu bez dodatków lub z ogromną ich ilością - boczkiem, czy żółtym serem. Desery również są tutaj bardzo charakterystyczne. Praktycznie do każdego słodkiego dania Węgrzy dodają śmietanę.

W restauracjach i jadłodajniach na pewno obsłużą nas mili i życzliwi Węgrzy, którzy wręcz uwielbiają polskich turystów.


Artykuł pochodzi z kategorii: Zwiedzaj świat

Więcej na temat:

Zobacz również