Śladami lubelskich smakołyków

Pragniecie się wiosną odchudzać? Od następnego weekendu! Najbliższy można przyjemnie spędzić w podróży kulinarnej.

Zdjęcie

Zamość - Padwa Północy /123/RF PICSEL
Zamość - Padwa Północy
/123/RF PICSEL

A może by tak, niczym Robert Makłowicz, zwiedzać kraj i raczyć się przy tym przysmakami? Doradzamy wypad na Lubelszczyznę, atrakcyjną dla oka i… podniebienia. Smakosze mówią, że właśnie tu podają najlepsze pierogi ruskie. I nic dziwnego, ten rarytas wywodzi się właśnie ze wschodu.

Kulinarną wizytówką Lublina jest jednak cebularz, czyli okrągły placuszek z pszennego ciasta, z farszem z cebuli wymieszanej z makiem i solą. Jest znany w całej Polsce, ale zaczęli go wypiekać przed wiekami tutejsi Żydzi. Nie zapomnijcie schrupać cebularza po drodze na starówkę, bo potem już pochłonie was zwiedzanie tego „muzeum pod niebem”.

Reklama

Koniecznie trzeba pójść na zamek, by zobaczyć jego największy skarb: kaplicę św. Trójcy ozdobioną od posadzki po sklepienie malowidłami pamiętającymi króla Jagiełłę.

Kazimierz Dolny

Własną gastronomiczną atrakcję ma też Kazimierz Dolny, miasteczko o niepowtarzalnej atmosferze. Tworzą ją śliczna zabudowa wśród urozmaiconego krajobrazu oraz artyści, którzy upatrzyli sobie to miejsce do pracy. Górują nad tym ruiny zamku, skąd rozciąga się panorama doliny Wisły. To w Kazimierzu pieką słynne koguty z ciasta, które przypominają w smaku chałkę. Można je pałaszować na miejscu lub zabrać na pamiątkę z wycieczki.

Padwa Północy

Z kolei u podnóża wzgórz Roztocza leży renesansowy Zamość, miasto jak z bajki, którego ozdobą jest ratusz z wachlarzowymi schodami otulającymi fragment rynku. Czy wiecie, że tu też – jak w Krakowie – grają hejnał, ale tylko na trzy strony świata? Zamość z kolei ma własną odmianę flaczków, z zielonym groszkiem.

A stąd już blisko do Biłgoraja skąd się wywodzi inny specjał: pieróg biłgorajski, z ziemniakami, twarogiem i kaszą. Co prawda bardziej on przypomina babkę kartoflaną niż pierogi, ale za to można go jeść i na zimno, i na gorąco. Dobrze się komponuje z kwaśną śmietaną lub sosem z grzybów. Warto się skusić...



Artykuł pochodzi z kategorii: Zwiedzaj Polskę

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również