Medynia Głogowska

Odsklepienie cepucha, czyli otwarcie pieca z wypalonymi naczyniami, to końcowa faza w procesie powstawania glinianego garnka. Zanim do tego dojdzie, trzeba się napracować. Zaczyna się od znalezienia odpowiedniego wyrobiska z gliną. Dobrze to zrobić jesienią, aby przez zimę porządnie przemarzła. Potem glinę trzeba zlasować, obficie polewając ją wodą.

Dawniej porcje materiału do przerobu ubijało się w „słup”, a ze słupa specjalnym strugiem odcinało się „strużyny”. Obecnie glinę przepuszcza się przez metalowe walce, zaś bezpośrednio przed rozpoczęciem pracy przy garncarskim kole glinę się „klusuje”, czyli wyrabia jak ciasto na kluski. Teraz wystarczy odciąć odpowiedni kawałek i uformować go na kole. Wymaga to uwagi i zdolności manualnych.

Reklama

Tego wszystkiego można nauczyć się w Zagrodzie Garncarskiej w Medyni Głogowskiej. Tradycje ceramiczne na tych terenach sięgają połowy XIX wieku. Miejscowi mieli nauczyć się tej sztuki od garncarzy z pobliskiego Sokołowa Małopolskiego. Według innej wersji prekursorami garncarstwa na tych terenach byli Jurkowie z Kołomyi, sprowadzeni tu przez Lubomirskich do wykonywania waz w Łańcucie.

Bez względu na wersję początków, pod koniec XIX w. działało tu prawie 120 warsztatów garncarskich, tworząc największy w kraju ośrodek produkcji glinianych naczyń. Kolejny okres świetności garncarstwa nastąpił w latach 60. XX w. Przekształciło się wtedy z rzemiosła użytkowego w ludową twórczość artystyczną.

Medynię Głogowską można odwiedzić o każdej porze roku, jednak to lipcowy Jarmark Garncarski przyciąga największą uwagę. Można podziwiać proces tworzenia, ale też kupić dzbany, misy, dwojaki, garnki wypalane tradycyjnie na siwo, biskwit lub szkliwione, czy gwizdające koguciki. A przy okazji spróbować regionalnej kuchni i posłuchać dobrej muzyki.M&M Osip-Pokrywka

Medynia Głogowska

Dojazd jest łatwy. Medynia leży 21 km na północ od Rzeszowa. Jedziemy drogą nr 19 (97), następnie S 19, by na węźle Jasionka skręcić w prawo. Kiedy dojedziemy do drogi 881, skręcamy w prawo. Doprowadzi nas na miejsce.

Gdzie przenocować?

Duży wybór miejsc noclegowych oferuje Rzeszów, mniejszy Łańcut, ale można też zatrzymać się w samej Medyni Głogowskiej, przy Zagrodzie – w „Karczmie Garncarza”.

Zagroda Garncarska w Medyni Głogowskiej jest czynna od 15 kwietnia do 30 października. Znajdują się tu drewniane budynki, piece garncarskie, sklep z ceramiką i wypożyczalnia rowerów tel. 17 226-23-23.

Szlak Garncarski

Oznakowana trasa rowerowa rozpoczyna się przy Zagrodzie i prowadzi po miejscowościach dawnego zagłębia garncarskiego: Zalesie, Czarna, Medynia Łańcucka i Pogwizdów (mała pętla 13 km, duża – 23 km).

Jarmark Garncarski

W tym roku odbędzie się 6 lipca. To dobra okazja, by zobaczyć otwarcie pieca garncarskiego. Początek o godzinie 15.30.

Przewodniki

„Rzeszów i okolice. Miniprzewodnik”, wyd. Bezdroża, cena 3,99 zł. „Podkarpackie. Przewodnik i atlas. Polska Niezwykła”, wydawnictwo Demart; cena od 24 zł.

Internet – polecamy

www.zagrodagarncarska.pl i www.gok-czarna.pl.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zwiedzaj Polskę

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Są miejsca, gdzie klimat sprzyja osobom ze schorzeniami kardiologicznymi. Odwiedzamy uzdrowiska, w których można podreperwać zdrowie, zregenerować siły i się odstresować. więcej