• Informacje na temat:

    żur na zakwasie

Artykuły na temat: żur na zakwasie
  • Staropolski żur z kiełbasą

    Czy wiesz, czym się różni żurek od barszczu? Chociaż zdania na ten temat są podzielone, to w jednej kwestii wszyscy się zgadzają: żurek przygotowujemy na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej.

  • Żur w chlebie

    ...zakwas na żurek i zagotuj ponownie. Gotuj około 10 minut. Wyłącz i dodaj śmietanę. oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby delikatnie przykryła kartofle(...) jajkiem zaciągnij skórkę od środka, by chleb nie przemókł. Do chlebka wlej wrzący żurek, udekoruj jajkiem i podawaj. Zobacz także:

  • Żur w chlebie

    ...zakwas na żurek i zagotuj ponownie. Gotuj około 10 minut. Wyłącz i dodaj śmietanę. W oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby delikatnie przykryła kartofle(...) zaciągnij skórkę od środka, by chleb nie przemókł. Do chlebka wlej wrzący żurek, udekoruj jajkiem i podawaj. Zobacz także:

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ..., doprawić. Boczek pokroić jak najdrobniej, zrumienić na suchej patelni, dodać do garnka z żurkiem. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Kiełbasę pokroić w talarki, zrumienić na patelni na małym ogniu, żeby tłuszcz się nieco wytopił, następnie dodać do żurku i gotować jeszcze 10 minut. Żurek podawać na gorąco z jajkiem. Dzięki tym sposobom będzie jeszcze lepszy! Idealny zakwas...

  • Żur wykwintny w czapie

    Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj do miękkości. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw...

  • Wielkanocne rady Magdy Gessler

    ...i ogromne ilości chrzanu dodawanego do świątecznych potraw. Gessler wyjaśniła również, kiedy i jak przygotować wielkanocny żur na zakwasie.  - Maksymalnie dwa tygodnie przed świętami trzeba nastawić zakwas na żur - mówi.

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    ...do ziemi na polu, żeby zapewnić jesienią dobre zbiory. Żurek i barszcz biały to nie ta sama zupa Potrawy, jakie podziwiamy na stole pań z Andrychowa-Łęgu, stają się pretekstem do rozmowy o jedzeniu. Okazuje się, że Małopolska słynie z wielkanocnego żuru i białego barszczu. A czy to nie jedna i ta sama zupa? - Tylko laik tak może uważać. Żur bowiem powstaje na zakwasie z mąki żytniej, ewentualnie...

  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    ...i konserwanty, np. E223). Żurek wspomoże pracę jelit, zapobiegnie zaparciom Przygotowany na prawdziwym zakwasie z mąki żytniej razowej jest skarbnicą wit. B i zdrowych bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają perystaltykę jelit, przywracają równowagę flory bakteryjnej i zapobiegają niestrawności. Będziesz zdrowsza! Gdy czysty żur podasz bez śmietany, a z czosnkiem, chrzanem, jajkiem i ew. chudą...

  • 3 kroki do...

    .... Przy wypieku domowego chleba i bułek sprawdzi się mąka pszenna pełnoziarnista. Świetna jest też mąka żytnia. Ten rodzaj wybieraj również, gdy robisz zakwas na żur. 3. Mąka gryczana, kukurydziana czy...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ...rosół podaje się również z kluskami wątrobianymi, a na Podkarpaciu z kołdunami. Barszcz i żur - to nie to samo Barszcz to drugie mocno osadzone w polskiej tradycji kulinarnej danie. Podstawą tej(...) z cytryny. Kolejną tradycyjną polską zupą, często myloną z barszczem białym, jest żur. Zupa przyrządzana jest na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, ma charakterystyczny kwaśny smak. Żur zabiela się...

Wideo na temat: żur na zakwasie
  • Jak przygotować zakwas na żur i barszcz?

    Co podać do wielkanocnego obiadu - żur czy barszcz biały? Dla niezdecydowanych Jan Kuroń zdradził sekret smaku tych tradycyjnych zup. Kucharz pokazał również jak przygotować idealne zakwasy - żytni oraz pszenny. (Źródło: TVP/x-news)

  • Wielkanoc Polaków: Kulinarne błędy

    Restauratorka i prowadząca program "Kuchenne rewolucje" Magda Gessler wytknęła w studiu "Dzień Dobry TVN" najczęstsze kulinarne błędy Polaków związane z obchodami świąt wielkanocnych. Wyjaśniła również, kiedy i jak przygotować wielkanocny żur na zakwasie. TVN/x-news

Dyskusje na temat: żur na zakwasie
  • Re: Kiszenie żuru

    do kamiennego garnka lub słoika wlej pół litra wody, wsyp 5 łyżek szrutki żytniej, 3-5- pokrojone ząbki czosnku i włóż "podrobiony" kawałek kromki chleba (chleb na naturalnym zakwasie-trzeba pytać w piekarniach.które taki chleb wypiekają z takiego naturalnego zakwasu )-to pozostawić na kilka dni, aż żur się zakisi.

  • Re: Soki, warzywa, zioła

    pić dużo soków z warzyw, owoców i sok z kiszonej kapusty, ogórków, kiszonych buraków, jeść brokuły,szpinak, owsiankę i inne produkty zawierające błonnik, bardzo dobry jest też żur na naturalnym zakwasie.

  • Re: Tradycyjny żur z boczkiem

    No nie wiem, dla mnie taki zurek na zakwasie jest zawsze ,,niedosmaczony,, majbardzies smakuje mi taki z torebki, podobnie barszcz czerwony.

  • Re: Wielkanoc Polaków: Kulinarne błędy

    Wyjaśniła również, kiedy i jak przygotować wielkanocny żur na zakwasie. Dobrze, ze miala kogos do podpowiedzi z czego sie go robi.