• Informacje na temat:

    żur

Artykuły na temat: żur
  • Żur w chlebie

    ...zakwas na żurek i zagotuj ponownie. Gotuj około 10 minut. Wyłącz i dodaj śmietanę. oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby delikatnie przykryła kartofle(...) jajkiem zaciągnij skórkę od środka, by chleb nie przemókł. Do chlebka wlej wrzący żurek, udekoruj jajkiem i podawaj. Zobacz także:

  • Żur w chlebie

    ...zakwas na żurek i zagotuj ponownie. Gotuj około 10 minut. Wyłącz i dodaj śmietanę. W oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby delikatnie przykryła kartofle(...) zaciągnij skórkę od środka, by chleb nie przemókł. Do chlebka wlej wrzący żurek, udekoruj jajkiem i podawaj. Zobacz także:

  • Staropolski żur z kiełbasą

    Czy wiesz, czym się różni żurek od barszczu? Chociaż zdania na ten temat są podzielone, to w jednej kwestii wszyscy się zgadzają: żurek przygotowujemy na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej.

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ..., doprawić. Boczek pokroić jak najdrobniej, zrumienić na suchej patelni, dodać do garnka z żurkiem. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Kiełbasę pokroić w talarki, zrumienić na patelni na małym ogniu, żeby tłuszcz się nieco wytopił, następnie dodać do żurku i gotować jeszcze 10 minut. Żurek podawać na gorąco z jajkiem. Dzięki tym sposobom będzie jeszcze lepszy! Idealny zakwas...

  • Żur wielkanocny

    ...gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą. Tak przygotowany żur świąteczny można podawać z ziemniakami z wody okraszonymi słoniną.

  • Żur wykwintny w czapie

    Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj do miękkości. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw...

  • Litr letniej, przegotowanej wody; 20 dkg pszennej mąki razowej; ząbek czosnku; skórka razowego chleba; trochę cukru i soli.

  • Stare specjały na dzisiejsze choroby

    ...nie jedyna ich zaleta. Żur z razowej mąki. To jedno z bogatszych źródeł witamin z grupy B, pod warunkiem, że nie gotuje się go zbyt długo, bo temperatura je niszczy. Te ważne witaminy ułatwiają(...) czerwonych ciałek) oraz dla przyszłych mam, u których też występują niedobory żelaza. Żurek z serwatki. Dostarcza wapnia (chudy twaróg ma go w 100 g 96 g, serwatka 66 g). Pierwiastek ten jest niezbędny...

  • robicie takie prawdziwe swieta? z kielbasami, zurami, mazurkami i sernikami? my w tamtym roku cudownie sie bawilismy w trojke. zrobilam z malina sliczny,...

  • Brema: Z bajki do bajki

    - Tylko błagam, proszę się nie rozczarować, oni nie są tacy duzi, jak się wydaje - pani z Hotel zur Post wyglądała, jakby już setki razy pocieszała turystów rozczarowanych wielkością... muzykantów z Bremy. Uspokajam: pomnik osła, psa, kota i koguta ze słynnej baśni jest wystarczająco duży, żeby zrobić sobie przy nim zdjęcie i złapać osiołka za pęciny - na szczęście oczywiście. Ale w Bremie jest znacznie więcej do zobaczenia. I często można poczuć się, jak w bajce.

Wideo na temat: żur
  • Jak przygotować zakwas na żur i barszcz?

    Co podać do wielkanocnego obiadu - żur czy barszcz biały? Dla niezdecydowanych Jan Kuroń zdradził sekret smaku tych tradycyjnych zup. Kucharz pokazał również jak przygotować idealne zakwasy - żytni oraz pszenny. (Źródło: TVP/x-news)

  • W czym tkwi sekret idealnego żuru i barszczu białego?

    Co podać do wielkanocnego obiadu - żur czy barszcz biały? Dla niezdecydowanych Jan Kuroń zdradził sekret smaku tych tradycyjnych zup. Kucharz pokazał również jak przygotować idealne zakwasy - żytni oraz pszenny. (Źródło: TVP/x-news)

  • Wielkanoc Polaków: Kulinarne błędy

    Restauratorka i prowadząca program "Kuchenne rewolucje" Magda Gessler wytknęła w studiu "Dzień Dobry TVN" najczęstsze kulinarne błędy Polaków związane z obchodami świąt wielkanocnych. Wyjaśniła również, kiedy i jak przygotować wielkanocny żur na zakwasie. TVN/x-news

Dyskusje na temat: żur
  • Re: Kiszenie żuru

    Najlepiej w kamiennym garnku, u nas w domu kisi się żur: 3 łyżki płatków owsianych, 3 łyżki mąki żytniej, 3 ząbki czosnku, ok 1 litra letniej wody, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu, naczynie przykryć i codziennie przemieszać. Po kilku dniach żur jest gotowy. Jeżeli będziesz kisić dalej, zostaw zakwas i do niego dodawaj podane składniki, wcześniej się ukisi. Pozdrawiam.

  • Re: Żur w chlebie

    to nie jest żur

  • Re: Kiszenie żuru

    do kamiennego garnka lub słoika wlej pół litra wody, wsyp 5 łyżek szrutki żytniej, 3-5- pokrojone ząbki czosnku i włóż "podrobiony" kawałek kromki chleba (chleb na naturalnym zakwasie-trzeba pytać w piekarniach.które taki chleb wypiekają z takiego naturalnego zakwasu )-to pozostawić na kilka dni, aż żur się zakisi.

  • Re: Żur w chlebie

    20+10 to 30.co to ma być?to profanacja żuru,ty nigdy żuru nie jadłaś/jadłeś 1 Kwietnia dopiero w przyszłym roku.

  • Re: Kiszenie żuru ratunku!!!

    Zakwasu na żur nie robiłam ale na chleb owszem.Jeśli tylko nie zapleśniało to naturalnie że fermentacja powoduje bulgotanie.

  • Re:  nigdy tego nie zjem!!!!!!

    KREWETKI I ŻUR!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Re: Mocne kości

    żarpan żur?

  • Re: Staropolskie Przepisy, gdzie jak i kiedy?

    Moja babcia na przykład smaży żur, taki z butelki do tego ugotowane ziemniaki, pycha... ( żur smaży na skwarkach z cebulką)

  • Re: Tradycyjny żur z boczkiem

    żur.hłop.jak.mur.