• Informacje na temat:

    węgierskie

Artykuły na temat: węgierskie
  • ​Atrakcje węgierskich miast

    ...idealnego miejsca na leniwy wypoczynek? Wybierz się do jednej z miejscowości okalających najsłynniejsze węgierskie jezioro. To właśnie tutaj możesz bez końca pluskać się w ciepłej wodzie, chodzić na długie...

  • Węgierski gulasz

    Do gulaszu możesz dodać ziemniaki, będzie bardziej syty.

  • Gulaszowa węgierska

    Do zupy gulaszowej możesz dodać różne rodzaje wędlin (np. kiełbasę) oraz warzyw, np. pieczarki, cukinię. Nie może w niej tylko zabraknąć cebuli, papryki i mięsa.

  • Węgierskie inspiracje

    Na południe od Karpat słońce świeci mocniej. Tu dojrzewają winogrona i papryka. Pomysłowość węgierskich kucharzy, bogactwo surowców sprawia, że kuchnia Madziarów jest wyjątkowo ciekawa.

  • Węgierska zupa gulaszowa

    Rozgrzewająca i sycąca zupa, która zastąpi drugie danie.

  • Węgierski langosz z żółtym serem

    Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Odcedź i obierz ze skóry. Zmiksuj lub rozgnieć widelcem.  Wlej do miski połowę ciepłego mleka. Dodaj cukier, drożdże oraz...

  • Węgierski kociołek rozmaitości

    ...chwilę razem. Dopraw solą i pieprzem. Węgierskie leczo Składniki: 90 dag papryki (zielonej i żółtej), 50 dag pomidorów, 1 duża cebula, ząbek czosnku, olej, 20 dag kiełbasy lub parówek, papryka...

  • 1. Mięso wołowe pokrój w kostkę. Posyp pieprzem i kminkiem. 2. Obsmaż mięso z każdej ze stron na rozgrzanym oleju. 3. Obraną cebulę pokrój w drobną...

  • jaki adres mailowy ma węgierska sowa? HU@HU.HU Obśmiałam się jak zebra:DDDD Pozdrawiam z Kujaw, dziś kompatybilna z kolegą Słowakiem - w kolorze...

  • Gulasz polsko - węgierski

    1,5 kg wołowiny bez kości; 3 papryki, 5 pomidorów; 3 cebule; 8 ząbków czosnku; 1 łyżeczka ostrej papryki; po 1 łyżce: majeranku, kminku i cząbru; 400 ml czerwonego wytrawnego wina; ewentualnie 400 ml wywaru (może być z kostki); 150 g tłuszczu; sól, pieprz.

Zdjęcia na temat: węgierskie
Wideo na temat: węgierskie
  • Jak przygotować węgierski placek ziemniaczany?

    Piotr Ogiński zaprezentował przepis na tradycyjny gulasz po węgiersku. Aromatyczne, choć czasochłonne danie zniewala fuzją smaków. Jak przygotować tradycyjny placek oraz gulasz z wołowiny? (Źródło: Kocham gotować/ x-news)

  • Jak wykonać gulasz węgierski?

    Piotr Ogiński zaprezentował przepis na tradycyjny gulasz po węgiersku. Aromatyczne, choć czasochłonne danie zniewala fuzją smaków. Jak przygotować tradycyjny placek oraz gulasz z wołowiny? (Źródło: Kocham gotować/ x-news)

  • Przepis na zupę gulaszową

    Jak zrobić dobrą zupę gulaszową? Ta pochodząca z kuchni węgierskiej zupa podbiła podniebienia niemal całej Europy. Jej smak i intensywny aromat jest niezapomniany, wielką zaletą jest również jej sytość. Zobaczcie nasz przepis na zupę gulaszową - to naprawdę proste!

Dyskusje na temat: węgierskie
  • Re: polećcie jakieś dobre czerwone wino

    Cześć, Bardzo dobre jest wino wytrawne ale węgierskie. Są one mało spotykane w Polskich sklepach jednak można je zamawiać przez internet. Sklep z winami węgierskimi znajdziecie tutaj : http://winotokaj.pl/6-wina-wytrawne Każdy ma inny gust jednak polecam spróbować czegoś innego z innego kraju.

  • Węgierskie inspiracje

    Autor przepisu na gulasz węgierski nie był chyba nigdy na Węgrzech. Podany przepis nie ma wiele wspólnego z gulasze podawanym na Węgrzech. Jest przepisem na potrawę "gulasz węgierski" spotykaną w Polsce

  • Re: Winne toasty

    Bzudy. Chilijskie wina sa najgorsze. TYLKO WĘGIERSKIE! Mnie uczono że "ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina, zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze, deser, frukty i łakotki lubią tylko wina słodkie, zaś szampana, wie i kiep, można podczas , po i przed"!!!

  • Re: Koszyce warstwa po warstwie

    Stare węgierskie miasto

  • Re: Placki ziemniaczane

    mięsnym i wtedy nie dodaję już do ciasta kiełbasy i sera. węgierskie tez uwielbiam :-)

  • Re: Gulasz węgierski

    Mięso przed smażeniem powinno się obtoczyć w mące. Papryki powinno być przynajmniej 2 rodzaje, podstawą jest czerwona i zielona (ma inny smak). Na tą ilość mięsa powinno się dodać 1 dużu lub 2 średnie ząbki posiekanego czosnku. Niektóre oryginalne przepisy węgierskie przewidują dodanie 5-10 minut przed końcem duszenia, obgotowanych kartofli pokrojonych w kostkę. Nie dodaje się kartofli, gdy

  • Budapeszt jest stolicą Węgier.

    Państwo węgierskie wydaje na to miasto ogromne pieniądze. Gigantyczne pieniądze idą też na jego światową reklamę. Patrz powyższy artykuł. Kraków musi zaś rozwijać się o własnych siłach, a Warszawa (stolica) robi wiele by minimalizować jego pozycję. Ale mimo wszystko Kraków z tygodnia na tydzień jest coraz bardziej atrakcyjny dla mieszkańców i turystów, zmienia się, bogaci i już jest równorzędnym

  • Re: Koszyce warstwa po warstwie

    Uwielbiam Koszyce bo są takie węgierskie;)

  • Re: Zdrowy ferment

    Polecam kiszony kalafior. Ew. kiszone ogórki nadziewane kapustą. Węgierskie specjały.

  • Re: Ukraińskie smaki: Bogracz

    raczej węgierskie smaki -bogracz