• Informacje na temat:

    talerz

Artykuły na temat: talerz
  • Pęknięty talerz

    Jeśli pękł ozdobny talerzyk, bez problemu go skleisz. Delikatnie przetrzyj krawędzie każdego kawałka drobnoziarnistym papierem ściernym. Nałóż na nie klej epoksydowy – szybko schnie, ale daje czas do dopasowania elementów. Dociśnij kawałki i wytrzyj nadmiar kleju ściereczką nasączoną spirytusem. Na dobę naklej na pęknięcia taśmę malarską, by unieruchomić kawałki.

  • "Zielenina na talerzu"

    Kuchnia wegetariańska nie musi być nudna i trudna. Ta książka udowadnia, że bez problemów można zamienić dotychczasową dietę na talerz pysznej zieleniny.

  • Talerz

    ...- Synku, dlaczego jesz drugie danie na talerzu śniadaniowym? Zjadasz mniej - spytałam Starszego - bo mi się nie chce wyciągać dużego talerza ! - oznajmił...

  • A na talerzu maj

    ...patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć szparagi i smaż 2-3 minuty. Mięso wyjmij z marynaty, lekko osącz na papierze kuchennym, usmaż na rozgrzanej patelni grillowej. Na każdy talerz połóż po 3 szparagi(...) wsyp posiekaną natkę pietruszki. Na każdy talerz nakładaj porcję gorącej soczewicy, na nią kładź dorsza oraz upieczone pomidorki. Szparagi na maśle Dla 6 osób Czas przygotowania: 30 minut...

  • Kwiaty na talerzu

    ...​Bukiet na stole? Tak, ale tym razem nie w wazonie, lecz na talerzu. Kwiaty jemy na co dzień: kalafior, brokuł, karczoch to przecież kwiaty. A jadalne są także: bratki, stokrotki, nasturcje, cukinie, kwiaty lawendy, a nawet róże.

  • Kolorowy talerz

    Nawet planując codzienny obiad czy kolację na ciepło zwróćmy uwagę na kolory elementów dań. Nie na darmo mawia się, że jemy oczami, co dotyczy sposobu podania, ale i zawartości talerzy.

  • Jesień na talerzu pod znakiem dyni, rzepy i fenkułu

    ...przygotowany bez użycia konserwantów i na naturalnym zakwasie chlebowym, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie zdrowej i pożywnej śniadaniowej diety. Ciepłe kolory na talerzu Jesienią trzeba się rozgrzać. Dlatego poranny śniadaniowy talerz powinien obfitować w produkty, które będą nie tylko źródłem wartościowych składników odżywczych, ale też samym swoim wyglądem ocieplą jesienną...

  • Fiolet na talerzu

    Wystarczy do dania głównego dodać  kilka fioletowych elementów. W ten sposób oszukujemy nasz mózg, bowiem już niewielka kompozycja na talerzu  sprawi, że danie będzie wyglądać obficie.  Fiolet w kuchni Oto lista produktów, która idealnie będzie komponowała się z fioletowym jadłospisem.  Otwierają ją owoce i warzywa: śliwki, jagody, winogrona, buraki, czerwona kapusta.  Naszym oczom wystarczy...

  • Zioła na talerzu

    Tej wiosny w każdej kuchni będzie naprawdę zielono i aromatyczne! A to wszystko za sprawą książki "Zioła na talerzu" w której 15 niezwykle popularnych i utalentowanych kucharzy, szefów kuchni oraz(...) na talerzu" to niezwykle barwna i aromatyczna książka, która podkreśla walory smakowe i właściwości lecznicze często niedocenianych i pomijanych w codziennej diecie ziół. To projekt, który został...

  • Żelazny talerz kontra anemia

    Twoja morfologia pogorszyła się, grozi ci anemia? Być może to skutek niewłaściwej diety.

Zdjęcia na temat: talerz
Wideo na temat: talerz
  • Wiosenna kuchnia: Zioła na talerzu

    Wiosna to czas na ziołowe szaleństwo. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Marieta Marecka przygotowała potrawy bazujące na ziołach. Na stole pojawiły się takie pyszności jak: tabbouleh z pęczaku z ziołami i marynowaną polędwicą wołową, quiche wiosenny z ziołowym dipem oraz orzeźwiające panna cotta z pachnotką, miętą i limonką z wiśniami, rozmarynem i tymiankiem.

  • Co najczęściej ląduje na talerzach gwiazd?

    Warszawa. Pomimo tego, że gwiazdy dbają o szczupłą sylwetkę często poddają się pokusom kuchni polskiej. Mariusz Pudzianowski oraz Anna Mucha zdradzili po jaką potrawę z naszej kuchni najczęściej sięgają. - Lubię jeść, jestem hedonistką - powiedziała Anna Dereszowska, która latem po raz drugi zostanie mamą. 

Dyskusje na temat: talerz
  • Re: Jak odchudzić męża bez jego wiedzy?

    Na pewno można gotować posiłki mniej kaloryczne, oglądałam programy kulinarne w których walczono o dobry smak, ale pozbycie się 30% kalorii. Chude mięso nie jest bardzo kaloryczne szczególnie zrobione na beztłuszczowej patelni, dużo nakładaj warzyw, talerz wygląda przeładowany a jest mało kalorycznie, rób po dwie surówki zamiast śmietany używaj jogurtu. Zupa krem z warzyw np dyniowa, cukiniowa

  • Re: Meksykański talerz rozmaitości

    "Awokado obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy w plasterki." Co za bzdury, moze jeszcze podsmazyc zeby zmieklo? Dojrzalego avokado nawet nie pokroisz niedouczony kucharzu, tylko wybierasz lyzeczka. A tylko dojrzale awokado ma prawdziwy orzechowy wspanialy smak. Nawet na zdjeciu widac, ze awokado jest niedojrzale. Kompletny brak jakiegokolwiek pojecia o kuchni i znajomosci podstawowych zasad nia rzadzacych. Czeresnie tez jesz zielone?

  • Re: prezenty dla babć

    naczynia, a później w niewyjaśniony sposób giną, pewnie ona znowu komuś coś w nich daje bo nie pamięta czyje ( ma 88 lat) i ak miałam 5 kompletow talerzy , tak kompletnych 1 , teraz od razu przełożę w pojemnik , a talerz zabiorę. Babcia bardzo lubi sałatkę grecką i ciagle męczy mnie żebym jej robiła.

  • Re: Nie zjadaj wszystkiego z talerza...

    nakładajmy mniej , a nie kopiasty talerz jedzmy z głowa mniej a częściej

  • Jak zapanowac nad głodem?

    Prowadzę siedzacy tryb zycia, staram sie jesć regularnie. Najgorsze jest to ,że po każdym posiłku jestem strasznie głodna. Wystraczy, ze odłoże talerz po obiedzie a juz za chwile czuje niepohamowane uczucie głodu Nic nie daje picie wody czy jedzenie owoców. Czy znacie jakis sposób zeby sie tego pozbyć?

  • Re: Nie zjadaj wszystkiego z talerza...

    jeśli gospodyni nawlal na talerz jak drwalowi to trudno trzeba zostawić, to co mówisz dotyczy szwedzkiego stołu, a i tak może sie okazac ze nałożyłas coś co jest paskudne w smaku i trzeba zostawić. Juz nie histeryzujcie z tym niezostawianiem

  • Re: kwiaty na talerzu.

    Za twoją radą,, mądra" jagno,ozdobiłam wczoraj talerz kwiatami mojemu mężczyżnie,ale niestety nie przypadło mu to do gustui pewnie nie tylko mojemu.Co jeszcze wymyślisz ,,mądrego"???

  • Re: Nie zjadaj wszystkiego z talerza...

    Znowu jakieś BZDURY !!!!! Trzeba mniej nakładać na talerz a nie zostawiać. Dla mnie to jest obraza osoby, która sie napracowała w kuchni aby połozyc przed nami posiłek, a także wyrzucanie pieniedzy wydanych na drogie produkty. Jeżeli jedzenie zostanie w garnku to na drugi dzien mozna go podgrzac i zjeść. Z talerzy nikt nie będzie zlewał resztek do garnka. Jak można takie artykuły pisac

  • Re: POMOCY, JAK MROZICIE PIEROGI???

    Na talerz nakładam foliową reklamówkę, surowe pierogi na talerz byle się nie stykały i do zamrażarki na parę godzin. Nigdy się nie sklejają i nie przyklejają do talerza.