• Informacje na temat:

    tajskie

Artykuły na temat: tajskie
  • Tajskie dziecko nie odzywa się, niepytane

    .... Wychudzeni, z zapadniętymi oczyma. Pytali o bliskich? - Przeciętne tajskie dziecko - w porównaniu do polskiego - nie odzywa się, niepytane. Dzieci, które wyszły z jaskini czekały na polecania(...), czy fizycznym. Na ekipach ratunkowych ciążyło brzemię, że muszą to zrobić. I ta myśl była silniejsza od zmęczenia. - Tajskie jednostki specjalne to ludzie, które są wykwalifikowani do trudnych...

  • Tajskie zielone curry

    Poznaj nowe smaki!

  • Tajski rosół Tom Kha Gai

    Jeżeli istnieje bardziej popularne tajskie danie, to nie wiem, co mogłoby nim być. Każdy sądzi, że jest ono niezwykle trudne do zrobienia, ale jak widać, nie mogłoby być prostsze. Ta kokosowa zupa z kurczakiem to „rosół mocy” tajskich babć. To prosty tajski przepis, uwielbiany przez wielu fanów azjatyckiej kuchni, zaś wszytkie składniki są bez trudnu dostępne w sklepach z azjatycką żywnością...

  • Ostra zupa tajska

    1. W garnku rozgrzać olej. Mieszając przesmażyć roztarty czosnek, imbir, posiekane chili. Dodać pokrojone w małą kostkę mięso, obsmażyć.  2. Zalać wrzącym...

  • Roladki na sposób tajski

    Zamiast sosów ostrygowego i rybnego możesz dodać po 1 łyżce sosu sojowego i pasty curry, a połowę bulionu zastąpić mlekiem kokosowym.

  • Tajska zupa z kurczakiem

    Sos rybny można zastąpić jasnym sosem sojowym.

  • "W mojej tajskiej kuchni"

    ...​W książce "W mojej tajskiej kuchni" znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni.

  • Ananasowa przekąska w tajskim stylu

    ..., została wprowadzona w tajniki kuchni tajskiej przez matkę, która nauczyła ją sztuki gotowania na Woku. W tej pięknie nakręconej serii, Marion powraca do tajskich korzeni w małej wiosce Nakhon Chum...

  • Wołowina stir-fry

    ...-fry (szybko smażona na dużym ogniu) Porcja na 2 osoby Sos ostro-kwaśny: ⅓ szklanki (80 ml) sosu rybnego sok z 2 limonek 4 cieniutko pokrojone papryczki tajskiego chili 1 ząbek czosnku(...) 2 spore garście świeżej bazylii tajskiej Sos rybny, sok z limonek, tajskie chili, czosnek, imbir i miód dokładnie mieszamy w małej miseczce, po czym odstawiamy. Żeby uzyskać lepszy efekt, przygotowujemy...

  • Jajka gotowane na parze (Kai Toon)

    ...w Tajlandii". Chef Cordon Bleu, Marion Grasby, została wprowadzona w tajniki kuchni tajskiej przez matkę, która nauczyła ją sztuki gotowania na Woku. W tej pięknie nakręconej serii, Marion powraca do...

Zdjęcia na temat: tajskie
Wideo na temat: tajskie
  • Tajskie zielone curry

    Poznaj smaki Azji!

  • Daria Ładocha i jej tajskie przysmaki

    Daria Ładocha niedawno wróciła z kursu kulinarnego w Tajlandii. W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka przygotowała więc specjały kuchni tajskiej. I tak na stole pojawiły się m.in. zupa tom yum z krewetkami, sałatka som tam, smażony ryż z kurczakiem i warzywami i słodkie ciasteczka z mąki ryżowej z kokosem. Ładocha wytłumaczyła również, czym kuchnia na północy Tajlandii różni się od tej z południa

  • Tajskie święta Agnieszki Włodarczyk

    Zdarzyło mi się spędzić Boże Narodzenie w Tajlandii, wspólnie z grupą przyjaciół - mówi Agnieszka Włodarczyk. - Zrozumiałam wtedy, że w świętach najważniejsze jest bycie razem, a nie miejsce i temperatura.

Dyskusje na temat: tajskie
  • Re: Krewetki

    w skorupkach na grillu. Swietnie nadaja sie na roznego rodzaje potrawy curry, tj zielone tajskie curry, czerwone tajskie curry itp. Polecam poszperac w necie w kuchni indyjskiej.

  • Re: Tajskie dziecko nie odzywa się, niepytane

    nawet tajskie dziecko nie postawiłoby przecinka przed słowem "niepytany".

  • Re: Kurczak curry

    a rodzajow potraw curry jest co nie miara ;) np korma, dopiaza, pasanda, roghan josh, vindaloo, bhuna, dhansak, madras, patia, jalfrezi, phal, tintaloo, afghan no i tajskie curry, czerwone i zielone. Zatem do wyboru do koloru co kto lubi i jakie ostre. polecam :)

  • Re: Zupa w stylu tajskim z krewetkami i serkiem topionym

    Tajskie zupy zwykle są z kawałkami kurczaka albo krewetkami. Są też czysto warzywne ale takich warzyw u nas się nie kupi. Najlepsza jaką jadłem jest zupa z czerwonym curry i kurczakiem. Wersja z krewetkami nie smakowała mi tak jak ta z kurczakiem. Gotując tajskie zupy trzeba mieć tajskie przyprawy i koniecznie oryginalny sos rybny a nie to marketowe badziewie. Kto był w Tajlandii ten wie o czym

  • Re: Tajskie dziecko nie odzywa się, niepytane

    A nie da rady zrobic jakiejś wymiany?? , dalibyśmy im nasze polskie rozwydrzone bez kultury bachory a wzielibyśmy poukładane spokojne z kulturą dzieci tajskie...

  • Re: ​Tajski wieczór

    To zawsze będzie podróba. Tajskie dania należy jadać w Tajlandii.

  • Re: Tajskie zielone curry

    Nie cierpię tajskiego jedzenia jadłam je w Paryżu nie smakowało mi:(

  • Re: Tajska zupa z kurczakiem

    Niestety sosu rybnego nie da sie zastapic niczym , choc dla polaka to zaden problem . Sos rybny to bardzo specyficzna przyprawa . Nie ma zbyt przyjemnego zapachu I tak naprawde to nie wiadomo do czego zostal wymyslony . W Tajskiej kuchni dominuja slodko - ostre smaki , mnustwo warzyw z mies glownie kurczak I ryba . Tajskie ,,green curry paste, yellow curry paste, red curry paste ,, I wiele

  • Re: Tajskie zielone curry

    Nie przepadam za dalekowschodnim jedzeniem, ale jak już coś, to kuchnia tajska zasługuje na szczególną uwagę.