• Informacje na temat:

    solona

Artykuły na temat: solona
  • Lubisz jeść ostro? Mniej solisz...

    Wrażenie, że ostro przyprawione potrawy są bardziej słone jest uzasadnione. Najnowsze wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w chińskim Chongqing potwierdzają, że pod wpływem substancji zawartych w ostrych przyprawach stajemy się bardziej wrażliwi na sól. To ma swoje, korzystne dla naszego zdrowia, konsekwencje. Jak pisze w najnowszym numerze wydawane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne czasopismo "Hypertension", miłośnicy ostrych potraw mniej solą i dzieki temu zmniejszają ryzyko...

  • Fondant czekoladowy  z lodami bananowymi i solonym karmelem

    Oryginalny deser.

  • Któż z nas nie lubi solonych śledzi? Problem jest ta "sól", w których są marynowane... Oto łatwy sposób jak sprawić, by śledź był łagodniejszy i smaczniejszy!

  • Ile powinniśmy solić

    Maksimum soli, jaką możemy jeść dziennie, to 5 g (małą łyżeczkę). Tymczasem używamy jej dwa razy więcej, tylko nadmiernie soląc potrawy.

  • Jak solić, aby nie przesolić?

    Używamy go dwa razy więcej niż powinniśmy. Czym zastąpić chlorek sodu?

  • Pasztetka ze śledzia solonego w kokilce z cebulki po karmelowym solarium

    Postać może kilka dni w lodóweczce ....a i tak Was zaskoczy nieprzyzwoitym połączeniem smaków

  • Carpaccio z solonego śledzia z beki na polencie z orzechami włoskim

    Łączy aromatyczne klimaty południowe z wyjątkowymi, kresowymi smakami

  • Solenie urody

    Sól stosowana jest w kosmetyce od wieków. Zawiera wiele cennych minerałów: magnez, który zwiększa aktywność komórek, wapń łagodzący podrażnienia i wzmacniający strukturę skóry, potas i sód regulujące gospodarkę wodną i przemianę materii w tkankach.

  • Zapiekanka ze schabem

    Sposób przygotowania: Schab krótko płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy około 40 minut, studzimy.  Obrane ziemniaki...

  • ​Co za dużo, to za słono

    Sól spożywana w odpowiednich ilościach przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale zwykle solimy za dużo i sobie szkodzimy.

Zdjęcia na temat: solona
Wideo na temat: solona
  • Sól na zdrowie

    Sól - przydatna nie tylko w kuchni do polepszania smaku, ale również bardzo skuteczna w poprawianiu naszego samopoczucia i dbaniu o nasze zdrowie. Jak to możliwe? Zapraszamy do groty solnej.

  • Wielkanocne słodkości Kingi Filipowicz

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" rządziła miłośniczka i pasjonatka słodkich wypieków Kinga Filipowicz. Pokazała ona przepisy na imponujące wielkanocne słodkości. Na stole pojawiły się takie dzieła sztuki jak: mazurek czekoladowy, mazurek kawowy z solonym karmelem, koszyczki bezowe z lemon curd i babeczki jogurtowe z cytryną.

Dyskusje na temat: solona
  • Re: Spaghetti z klopsikami

    tylko solona słonina . Kąstytucja

  • Re: Big Major Cay: Raj dla świń

    Jka piękna solona karkóweczka!

  • Re: Jadwiga Barańska: Była o krok od Oscara

    zoperowała, skróciła; poza tym zliftingowała sobie twarz, kolejna solona gwiazda

  • Re: Zabiegi na bazie soli

    ograniczajmy spozycie soli, ale by organizm dobrze funkcjonował pijmy solona wodę. Gdzie tu logika?

  • Re: Jak wykorzystać wodę po ugotowanym ryżu?

    Jak gotujesz w woreczkach, to zostaje woda. Ale nie wiem czy zastosujesz te opisane przykłady skoro woda jest solona.

  • Re: Pielęgnujemy kwiaty doniczkowe na przedwiośniu

    Chyba pod warunkiem, że nie solona. Mało kto nie soli ryżu. po za tym gotuje tak ryż, że żadna woda nie zostaje.

  • Re: Carska słonina

    Początkiem roku jadłem taką, zakupioną na targu w Hajduszoboszlo. Solona i na oko osiem centymetrów gruba/ wysoka! BAJKA!

  • Re: Cała prawda o soli

    Po prostu z solą trzeba uważać, bo od nadmiaru ciągniemy wodę to powoduje nadciśnienie problemy z nerkami i złe samopoczucie. Niestety teraz mnóstwo produktów i półproduktów jest mocno solona i sól się kumuleuje. Ja sama sobie gotuję i soli uzywam niewiele. Używam surowych podstawowych składników i jest ok. Polecam sysem fizjologiczny wg Nowaka. Można zdrowo sie odżywiać i mieć lepsze

  • Re: Masło czy margaryna?

    Finuu to zdrowy i smaczny wybór dla całej rodziny. Jestem zachwycona Finuu dlatego, że nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i tłuszczów utwardzonych. Zawiera za to fińskie masło, olej rzepakowy, olej z lnianki, witaminy A oraz D, kwasy omega-3 i maślankę. Smakuje jak masło i jest doskonałe do kanapek i dań na ciepło. Zarówno wersja klasyczna jak i solona bardzo łatwo rozsmarowuje się