• Informacje na temat:

    śledzie pod pierzynką

Artykuły na temat: śledzie pod pierzynką
  • Przykryj śledzia pierzynką. Goście będą pod wrażeniem

    Warstwowa sałatka podawana na zimno coraz częściej gości na polskich stołach.

  • Jak świętowały gwiazdy?

    Karp smażony i w galarecie, barszcz, uszka, pierogi z kapustą, bigos, śledzie - te potrawy królowały na świątecznych stołach polskich gwiazd. Izabela Trojanowska, Marcin Daniec, Andrzej Krzywy i Radek Liszewski świętowali rodzinnie i tradycyjnie.

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

  • Śledź - świąteczna przekąska

    Śledzie - ulubiona przekąska Polaków. Mają wszechstronne zastosowanie: od pikantnych koreczków, przez sałatki, po smażone filety. Na świąteczny stół pasują idealnie.

  • Polski świąteczny stół! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    Święta Bożego narodzenia tuż, tuż, a pozostało jeszcze tyle do zrobienia - porządki, prezenty, dekoracje… a przede wszystkim przygotowanie wigilijnych potraw. To one stanowią o wyjątkowym charakterze tego magicznego wieczoru. Na uroczystą wigilijną kolację podajemy zwykle prawdziwie tradycyjne dania – zgodnie z polskim zwyczajem serwujemy potrawy postne, takie jak ryby czy kapustę z grzybami...

  • ...buraczki. Pyszności! Po kajakowej eskapadzie smakują o niebo lepiej niż łosoś pod serową chrupiącą pierzynką, którym uwodzono nas na wczorajszej kolacji. Zapach jałowca Czas przenieść się na wyspy(...) o każdy szczegół: menu, nakrycie, muzykę. Prostota W nadbałtyckiej kuchni nie brakuje ryb. Estończycy podają je nawet na śniadanie. Śledzie na słodko...

  • Wykwintne sałatki

    ...przed podaniem, a tuż przed przyjściem gości polewa sosem.  Makaronowa z krewetkami Składniki na 8 porcji: 500 g makaronu typu rurki, 1 cukinia, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy(...) (niekoniecznie), pęczek koperku. Przygotowanie: Jajka wyszoruj i ugotuj na twardo (ok. 10 min.). Liście sałaty lodowej wypłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz na papierowym ręczniku. Kilka liści...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...męża i przebój zdaniem czytelników mojego bloga. Trzeba je przygotować co najmniej dwa dni przed podaniem (można nawet tydzień wcześniej). Śledzie potrzebują czasu, żeby nabrać aromatu. Czas(...) (pamiętaj: gdy ostygnie, jeszcze zgęstnieje!). Ryba pod pierzynką Przepis na to wigilijne danie ewoluuje od lat. Babcia robiła rybę tylko z grzybami, mama zdecydowała, że do śmietanowego sosu należy...

  • Puste miejsce przy stole

    Tradycyjnie - dla niespodziewanego gościa. Ale w naszych myślach - dla kogoś, kto nie przyjdzie. Bo go nie ma, bo jest tysiące kilometrów dalej. W Wigilię tęsknota ma smak potraw, które jedliśmy wspólnie. Ma dźwięk melodii kolędy. Puste miejsce przy świątecznym stole to nie tylko brak kogoś ważnego. Także szansa. Basia podejmuje decyzję: nigdy więcej rozłąki z mężem. Alina godzi się z mamą. Kaśka...

  • Śledzik na ostatki

    Na karnawałowe ostatki zgodnie z tradycją podaj śledzika. Możesz go przyrządzić na wiele sposobów, a przygotowanie tych wspaniałych potraw nie jest zbyt trudne.

Dyskusje na temat: śledzie pod pierzynką
  • Re: co po tlustym czwartku

    królują śledzie. U mnie jemy śledzie z groszkiem, cebulą , ogórkiem konserwowym i jajkiem pod śmietanową pierzynką. W pozostałe dni postu jemy normalnie. Czytałam kiedyś ,że posty wprowadzono , aby

  • Re: Śledź pod pierzynką - popularna wigilijna sałatka

    Sałatki warstwowe ładnie wyglądają, ale nie są smaczne, bo nie są "przegryzione". Jeżeli chodzi o śledzie solone - ma to kolosalne znaczenie, bo słony śledź sam w sobie jest ohydny.

  • Re: Śledź pod pierzynką - popularna wigilijna sałatka

    Estetka, nie wiesz, to nie pisz. To właśnie buraczki spinają kompozycję smaków tego dania. Lekkość, przenikanie komponentów, bukiet doznać - to właśnie leży u podstaw tej niezwykłej sałatki - od mdłych majonezów i jajek po wyraziste śledzie, cebulkę i buraczki. Rosjanie, bo to oni właśnie wymyślili ten bukiet, dali radę. Pozdr dla wszystkich.

  • Re: Dania z grilla. Gruzińska sałatka z buraków

    Polecam śledzie pod buraczkową pierzynką