• Informacje na temat:

    sery

Artykuły na temat: sery
  • Kremowe sery Hochland

    Zjadając kanapkę z serem Hochland, zastanawiamy się nieraz jak i z czego są zrobione i co sprawia, że jest on tak pyszny. Co kryją w sobie te kremowe sery? Przede wszystkim naturalne składniki: najwyższej jakości sery żółte, stanowiące główny ich składnik, mleko od zaufanych dostawców, a także aromatyczne zioła i warzywa. To wszystko bez konserwantów i sztucznych barwników.

  • Jak kupić dobry ser?

    Kupuj małe ilości sera, ponieważ do sprzedaży trafiają już sery dojrzałe, przez co mają krótki termin przydatności do spożycia. Wyjątkiem są sery włoskie typu parmezan – te można bardzo długo trzymać w lodówce. Sery trzymaj jak najkrócej w cieple, ponieważ twarde zaczną się „pocić”, a pleśniowe topić. Ale też nigdy nie mroź serów, bo stracą swój smak. Staraj się nie kupować odtłuszczonych serów...

  • Cała prawda o serach

    ...układu odpornościowego. Zawarte w serach bakterie Lactobacillus rhamnosus pozytywnie wpływają na mikroflorę w ustach i zmniejszają ryzyko rozwoju próchnicy. Sery mają jednak i wady. Pierwsza to(...) minut. Sery to także dawka sodu: wszystkie są solone. Duże ilości tłuszczu zwierzęcego i soli zwiększają ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Mogą się bardzo różnić zawartością wapnia...

  • Tego o serach nie wiedziałaś

    Łatwo kruszące się sery, np. parmezan czy goudę, bez problemu kroję zwykłym nożem, jeśli uprzednio ogrzeję ostrze. Pamiętajmy też, że do krojenia sera, inaczej niż do wędlin, używamy noża tępego(...) miękki, wkładam go do zamrażarki i ścieram, zanim się rozmrozi. Przechowywanie Żeby twarde sery były dłużej świeże i nie spleśniały, owijam je wilgotną ściereczką i trzymam w lodówce. Hanna...

  • Księga smaków: Kozi ser

    ...może być spożywany przez osoby uczulone na mleko krowie. Wszystkie sery kozie wytwarza się metodami naturalnymi, zgodnymi z wielowiekową tradycją. Różne oblicza Sery te wyrabia się w przeróżnych...

  • Czas Dobrego Sera

    ...klasyfikacja na sery biały i żółte - mówi Jacek Szklarek, prezes stowarzyszenia Slow Food Polska, które organizuje Czas Dobrego Sera - V Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka. W Sandomierzu...

  • Dlaczego warto jeść sery?

    ...sera wytwarza się z 4 kg mleka, stąd tak duża zawartość wapnia. Sery warto jadać cały rok, zwłaszcza teraz, gdy nadchodzi zima. Czy wiesz, dlaczego? Sery zawierają witaminy: A, z grupy B i D oraz(...)), które pobudzają pracę mózgu oraz poprawiają pamięć oraz koncentrację. Żółte sery, zwłaszcza dojrzewające, są dość kaloryczne. Nie oznacza to jednak, by rezygnować z jedzenia ich. Przeciwnie. Należy...

  • Joanna Włodarska "Jak zrobić ser w domu"

    Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją.

  • ​Szwajcaria - kraj doskonałych serów, perfekcyjnych zegarków i niezwykłych kolei

    ..., nie wspominając o jej słynnych na cały świat wyrobach kulinarnych. Z tym krajem w szczególności kojarzą się fondue i raclette, czyli sery. Zwiedzając kraj, warto odwiedzić serowarnię Appenzeller. To...

  • Sery najzdrowiej łączyć z warzywami

    Sery są jednym z tych produktów, który przyczynia się do zakwaszania organizmu. Aby zachować w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, warto je łączyć z warzywami lub owocami - sugeruje Karolina Białek, czyli Dietetyczna Pani Domu.

Zdjęcia na temat: sery
Wideo na temat: sery
  • Jak zrobić żółty ser z czarnuszką w domu?

    Żółty ser od lat cieszy się popularnością - używamy go niemal codziennie! Niestety, w sklepach pojawiają się tanie żółte sery, których skład i sposób wytwarzania niewiele ma wspólnego z prawdziwymi serami - kupując te kiepskiej jakości, możemy narazić się na poważna problemy zdrowotne! Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla was prosty przepis, jak zrobić własny żółty ser w domu - u nas wersja

  • Warzywa i sery w słoiku, czyli nauka kiszenia i piklowania

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" David Gaboriaud przygotował słoiki pełne kiszonych i piklowanych warzyw. Są one nie tylko smaczne, lecz także zawierają dużo potrzebnych nam probiotyków. Jak idealnie je przygotować? Na stole pojawiły się pikle z grillowanych warzyw, kiszone warzywa i „nakładany hermelin”, czyli czeski pikantny camembert w zalewie z oliwy z oliwek. (Dzień Dobry TVN)

  • Frittata z kozim serem

    Zobacz przepis na frittatę z kozim serem.

Dyskusje na temat: sery
  • Re: Zdrowe, smaczne sałatki

    świetnym dodatkiem do sałatek z róznych sałat , ogórka ,sery feta. pomidora ,papryki jest owoc granatu. Polecam.

  • Re: Sycące dania na bazie serów

    Sa sery I sery !!!! ?

  • Re: co to znaczy kochać

    Co do Nomadów... Prawdziwych nomadów już nie ma. W Afryce i w Ameryce Południowej, gdzieś głęboko w dżungli może coś szczątkowego się zachowało jeszcze... ale to i tak jest gatunek na wymarciu. Nomadzi żyli bez kawałka własnej ziemi, żyjąc z handlu, kursowali pomiędzy osadami wymieniając z zyskiem różne towary, czasem sprzedawali wyroby własne: wełnę, sery, skóry, mięso... A czasem po prostu

  • Re: Cała prawda o serach

    Sery to warto łączyć z czerwonym winem.

  • sos 4 sery

    znacie przepis na sos 4 sery?

  • Re: Sycące dania na bazie serów

    Uwielbiam sery. Poezja.

  • Re: sos 4 sery

    Hm, najlepiej poszukać w googlach, ja z ciekawości sprawdziłam bo nigdy nie robiłam takiego sosu i na pewnym forum znalazłam taki oto wpis: "- zetrzec 3 rodzaje sera ( w tym np gorgonzola, rokpol itp) na tarce z grubymi oczkami wymieszac z gorącym makaronem, posypac startym parmezanem - 4 rodzje serów rozpuscic w smietanie, wymieszac z makaronem, jesc :D - 4 rodzaje serów rozpuscic w garnuszki z masłem, dolać mleka , wymieszac itp aha.. do takiego sosu b. pasuje szczypta gałki muszkat. no i...

  • Re: Cała prawda o serach

    Ja uwielbiam sery, pod różnymi postaciami. W knajpie na przekąskę zawsze zamawiam deskę serów, do tego dobre wino. I ja jestem w niebie :)

  • Re: sos 4 sery

    Nie wiem, ja bym w ogóle jako tę śmietanę dała taką śmietankę uht do zup i sosów, nie tą zwykłą kwaśną 18% tylko taką z kartonika np. Łaciatą.

  • Re: Cała prawda o serach

    Jeżeli sery to tylko białe twarogowe najmniej przetworzone . Żółte to masakra sól oraz azotany brrrrr