• Informacje na temat:

    sery

Artykuły na temat: sery
  • Żółte sery

    Niestety to nie cała prawda! Z ostatnich badań wynika, że w krajach, w których ser żółty je się w dużych ilościach, częściej występuje osteoporoza! Bo owszem, w żółtym serze jest dużo wapnia - budulca tkanki kostnej.  Ale są też ogromne ilości fosforu, a ten wypiera wapń z kości! Chorzy na osteoporozę powinni więc sery odstawić czym prędzej, a wapń czerpać np. z sezamu, maku i sardynek. Zobacz...

  • Kremowe sery Hochland

    Zjadając kanapkę z serem Hochland, zastanawiamy się nieraz jak i z czego są zrobione i co sprawia, że jest on tak pyszny. Co kryją w sobie te kremowe sery? Przede wszystkim naturalne składniki: najwyższej jakości sery żółte, stanowiące główny ich składnik, mleko od zaufanych dostawców, a także aromatyczne zioła i warzywa. To wszystko bez konserwantów i sztucznych barwników.

  • Jak kupić dobry ser?

    Kupuj małe ilości sera, ponieważ do sprzedaży trafiają już sery dojrzałe, przez co mają krótki termin przydatności do spożycia. Wyjątkiem są sery włoskie typu parmezan – te można bardzo długo trzymać w lodówce. Sery trzymaj jak najkrócej w cieple, ponieważ twarde zaczną się „pocić”, a pleśniowe topić. Ale też nigdy nie mroź serów, bo stracą swój smak. Staraj się nie kupować odtłuszczonych serów...

  • Cała prawda o serach

    ...układu odpornościowego. Zawarte w serach bakterie Lactobacillus rhamnosus pozytywnie wpływają na mikroflorę w ustach i zmniejszają ryzyko rozwoju próchnicy. Sery mają jednak i wady. Pierwsza to(...) minut. Sery to także dawka sodu: wszystkie są solone. Duże ilości tłuszczu zwierzęcego i soli zwiększają ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Mogą się bardzo różnić zawartością wapnia...

  • Tego o serach nie wiedziałaś

    Łatwo kruszące się sery, np. parmezan czy goudę, bez problemu kroję zwykłym nożem, jeśli uprzednio ogrzeję ostrze. Pamiętajmy też, że do krojenia sera, inaczej niż do wędlin, używamy noża tępego(...) miękki, wkładam go do zamrażarki i ścieram, zanim się rozmrozi. Przechowywanie Żeby twarde sery były dłużej świeże i nie spleśniały, owijam je wilgotną ściereczką i trzymam w lodówce. Hanna...

  • Księga smaków: Kozi ser

    ...może być spożywany przez osoby uczulone na mleko krowie. Wszystkie sery kozie wytwarza się metodami naturalnymi, zgodnymi z wielowiekową tradycją. Różne oblicza Sery te wyrabia się w przeróżnych...

  • Czas Dobrego Sera

    ...klasyfikacja na sery biały i żółte - mówi Jacek Szklarek, prezes stowarzyszenia Slow Food Polska, które organizuje Czas Dobrego Sera - V Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka. W Sandomierzu...

  • Dlaczego warto jeść sery?

    ...sera wytwarza się z 4 kg mleka, stąd tak duża zawartość wapnia. Sery warto jadać cały rok, zwłaszcza teraz, gdy nadchodzi zima. Czy wiesz, dlaczego? Sery zawierają witaminy: A, z grupy B i D oraz(...)), które pobudzają pracę mózgu oraz poprawiają pamięć oraz koncentrację. Żółte sery, zwłaszcza dojrzewające, są dość kaloryczne. Nie oznacza to jednak, by rezygnować z jedzenia ich. Przeciwnie. Należy...

  • Joanna Włodarska "Jak zrobić ser w domu"

    Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją.

  • ​Szwajcaria - kraj doskonałych serów, perfekcyjnych zegarków i niezwykłych kolei

    ..., nie wspominając o jej słynnych na cały świat wyrobach kulinarnych. Z tym krajem w szczególności kojarzą się fondue i raclette, czyli sery. Zwiedzając kraj, warto odwiedzić serowarnię Appenzeller. To...

Zdjęcia na temat: sery
Wideo na temat: sery
  • Jak zrobić żółty ser z czarnuszką w domu?

    Żółty ser od lat cieszy się popularnością - używamy go niemal codziennie! Niestety, w sklepach pojawiają się tanie żółte sery, których skład i sposób wytwarzania niewiele ma wspólnego z prawdziwymi serami - kupując te kiepskiej jakości, możemy narazić się na poważna problemy zdrowotne! Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla was prosty przepis, jak zrobić własny żółty ser w domu - u nas wersja

  • Warzywa i sery w słoiku, czyli nauka kiszenia i piklowania

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" David Gaboriaud przygotował słoiki pełne kiszonych i piklowanych warzyw. Są one nie tylko smaczne, lecz także zawierają dużo potrzebnych nam probiotyków. Jak idealnie je przygotować? Na stole pojawiły się pikle z grillowanych warzyw, kiszone warzywa i „nakładany hermelin”, czyli czeski pikantny camembert w zalewie z oliwy z oliwek. (Dzień Dobry TVN)

  • Frittata z kozim serem

    Zobacz przepis na frittatę z kozim serem.

Dyskusje na temat: sery
  • Re: Zdrowe, smaczne sałatki

    świetnym dodatkiem do sałatek z róznych sałat , ogórka ,sery feta. pomidora ,papryki jest owoc granatu. Polecam.

  • Re: Żółte sery

    W Japonii nie jedzą sera, mleka, chleba i jest tam najmniej osteoporozy i najdłuższa długość życia

  • Smaczna brytyjska kuchnia

    Niedawno odkryłam brytyjskie smaki, które mnie zachwyciły. Znajoma przywiozła, sery, whisky, wędzone wędliny i cydr. Podała kilka fajnych przepisów. Nawet nie sądziłam, że ich kuchnia jest tak smaczna. Od razu zrobiłyśmy pyszną sałatkę z cheddarem. Wiecie może gdzie można kupić takie ich produkty?

  • Re: Żółte sery

    w Japonii nie jedzą zbóż glutenowych powodujących cukrzycę, otyłość, nadciśnienie i osteoporozę - więc nie muszą jeść sera, żeby blokować wchłanianie gumy do żucia (glutenu).

  • Re: co to znaczy kochać

    Co do Nomadów... Prawdziwych nomadów już nie ma. W Afryce i w Ameryce Południowej, gdzieś głęboko w dżungli może coś szczątkowego się zachowało jeszcze... ale to i tak jest gatunek na wymarciu. Nomadzi żyli bez kawałka własnej ziemi, żyjąc z handlu, kursowali pomiędzy osadami wymieniając z zyskiem różne towary, czasem sprzedawali wyroby własne: wełnę, sery, skóry, mięso... A czasem po prostu

  • Re: Sycące dania na bazie serów

    Sa sery I sery !!!! ?

  • Sery angielskie

    Jak myślicie czy królową serów jest Wielka Brytania? Z jakich serów słynie i czy je lubicie?

  • Re: Żółte sery

    co za szkodliwe bzdury! Sery zawierają białka blokujące wchłanianie glutenu (gluten to guma do żucia) powodującego cukrzycę, nadciśnienie, zawały, wylewy, demencje i pozostałe choroby cywilizacyjne czyli te wywoływane przez oszustwa medycyny - promowanie kwaśnych pokarmów zwiększających wchłanianie glutenu! Im więcej owoców, soków i kiszonek tym więcej chorób. A sery chronią przed tymi chorobami

  • sos 4 sery

    znacie przepis na sos 4 sery?

  • Re: Żółte sery

    trudno o większe bzdury jak na szmaterii - bez fosforu nie ma kości, bo kości są wapienno-fosforanowe. Sery chronią przed nadciśnieniem, cukrzycą i osteoporozą, bo blokują wchłanianie glutenu ze zbóż który niszczy tętnice i narządy odkładając się w nich.