• Informacje na temat:

    polska kuchnia

Artykuły na temat: polska kuchnia
  • Kuchnia POLSKA w nowej odsłonie

    ...„Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” – pierwsza autorska książka Zuzy Zak wydana nakładem wydawnictwa Egmont, w księgarniach już od 25 października!

  • Daria Ładocha, Nowoczesna kuchnia polska

    ...„Nowoczesna kuchnia polska“ to tradycyjne polskie dania w zupełnie nowej odsłonie. „Odchudzone“ przepisy są proste, lekkie i pełne smaku. Spróbuj bigosu z grzybami shiitake, schabowych z boczniaków, tatara z dorsza z limonką i chilli czy buraczków zasmażanych z porzeczkami. Rozkoszuj się cudownymi smakami dzieciństwa bez wyrzutów sumienia. Gotuj lekko i nowocześnie, korzystając z bogactwa...

  • Magda Gessler: polska kuchnia to największa kuchnia fusion na świecie

    Kuchnia to jest dziedzictwo narodowe, to część kultury. Poza tym to jest część rytuału, który zbliża do siebie - podkreśla Magda Gessler, z którą będzie można spotkać się na wrocławskich targach Pyszna Polska.

  • Zuza Zak: "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"

    ..."Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie" - pierwsza autorska książka Zuzy Zak wydana nakładem wydawnictwa Egmont, w księgarniach już od 27 października.

  • Daria Ładocha entuzjastką polskiej kuchni

    W domu Darii Ładochy polska kuchnia często gości na stole. "Mam dwie malutkie córeczki, które ewidentnie kochają kuchnię polską. Więc zupa pomidorowa, chłodnik litewski, jajko sadzone z młodą kapustką i ziemniakami - teraz to jest nasze menu" - opowiada popularna blogerka kulinarna, zwyciężczyni drugiej edycji programu "Agent - Gwiazdy". Co więcej, Ładocha uważa, że powinniśmy docenić to, jak...

  • ​Mateusz Gessler i kuchnia Australii

    ...gotowania. Trzeba też pamiętać, że kuchnia australijska powstała na bazie innych kuchni, ale została rozbudowana. Kuchnia polska powstała na bazie swojej i pozostała na swoim "kręgosłupie". A jednak(...) gustu, albo dla kogoś - i to jest najważniejsze. Kuchnia jest też miejscem, w którym można mieć odrobinę szaleństwa, a dzięki temu można odkrywać nowe smaki i przyrządzać nowe dania. Polska - Francja...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    Katarzyna Pruszkowska, Styl.pl: Tłusta, ciężka i niezdrowa. Najpopularniejsze dania: kotlet schabowy, bigos i pierogi. Tak często kojarzy się tradycyjna kuchnia polska. Czy słusznie? Katarzyna(...) serwującej polskie dania. I nawet jeśli to będzie karczma, to i tak w niej będą podawać pierogi z kapustą i grzybami, sałaty, ryby, kiszonki. Kuchnia polska jest coraz lżejsza, coraz bardziej sezonowa, od...

  • Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku.

  • "Kuchnia polska bez pszenicy"

    ...diety i tradycji kulinarne. "Kuchnia polska bez pszenicy"Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej. Wydawnictwo Bukowy Las - premiera 8 października 2014.

  • "Tradycyjna kuchnia polska" w etui

    ...cieszy się popularnością. Dzięki przepisom o różnych stopniu trudności "Tradycyjna kuchnia polska" to publikacja zarówno dla osób dopiero uczących się gotować, jak i dla doświadczonych pasjonatów...

Zdjęcia na temat: polska kuchnia
Wideo na temat: polska kuchnia
  • Polska kuchnia przedwojenna

    Blogerka Monika Śmigielska zdradziła przepisy polskiej kuchni przedwojennej. Na stole pojawiły się dania takie jak: pieczeń huzarska, mędrzyki, tort czekoladowy oraz kotlety ze śledzia.

  • Polska kuchnia w wykonaniu Katarzyny Bosackiej

    Katarzyna Bosacka przygotowała w "Dzień Dobry TVN" klasyczne dania kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie. Na stole pojawił się śledź w mrożonych, cytrynowych łódkach, krem z buraków z porto, pierś kaczki w miodzie pitnym z pietruszkowymi kopytkami oraz pierogi czekoladowe z serem, jabłkiem i białą czekoladą na deser. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Przepisy Darii Ładochy

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się potrawy: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.

Dyskusje na temat: polska kuchnia
  • Re: Typowa kuchnia polska?

    Kartofli im nastrugaj. Jak nie wiesz ,jak wygląda kuchnia polska,to trudno ci będzie pomóc.

  • Re: Polska kuchnia przedwojenna

    ha,ha,ha i pewnie te potrawy przed wojną były tak popularne że jedzono je na co dzień na wsiach i w miastach w domach robotniczych.Nazwijmy to uczciwie polska kuchnia na plebaniach ,w dworach obszarniczych i w pałacach fabrykantów

  • Re: Typowa kuchnia polska?

    Kartofli im nastrugaj. Jak nie wiesz ,jak wygląda kuchnia polska,to trudno ci będzie pomóc. zgadzam się z Tobą w 100 % bo tyle tu różnych przepisów-trochę pomyśl i ułóż menu dla gości!

  • Re: Polska kuchnia przedwojenna

    Blogerka zdradziła przepisy polskiej kuchni przedwojennej. O którą wojnę konkretnie chodzi blogerce: o lokalne konflikty zbrojne czy tez o poważne działania militarne, np. o I WŚ czy o II WŚ ?

  • kuchnia inna niż polska?

    Jakie alternatywy dla polskiej kuchni proponujecie? Ja uwielbiam kuchnie włoską ;]

  • Re: Typowa kuchnia polska?

    Hmm ja zaserwowalabym jakas dobra polska zupe, np pomidorowke albo pieczarkowa. Uwazaj tylko na ogorki kiszone, bo cudzoziemcy nie uznaja ich za dobre - raczej jako cos zepsutego :D wiec nie polecam zupy ogorkowej w tej sytuacji. A moze tez jakies polskie ciasta??

  • Re: Polska kuchnia przedwojenna

    I piszacym i ogromnej wiekszosci czytajacych to wszystko jedno...

  • Re: Typowa kuchnia polska?

    Sądzę,że zupa z cukini (przepis powyżej) to dobry pomysł.Pamiętam,że moim gościom z Francji bardzo smakował zwykły kapuśniak ze słodkiej kapusty i młodych warzyw.Jeśli juz chcesz naprawdę polskie potrawy to może to być kurczak po polsku ( z farszem z wątróbki),szczupak lub sandacz po polsku (z jajami na twardo i natką pietruszki),pstrąg z szałwią, cukinia zapiekana z mielonym mięsem,Bardzo fajna jest papryka z bryndzą i natką pietruszki zapiekana (podawana z ziemniakami z wody i sałatką z...

  • Re: Polska kuchnia przedwojenna

    EE....misiu a kiedy to nie byla narodowa?Zawsze jest TVP rzadowo-narodowa...