• Informacje na temat:

    pesto

Artykuły na temat: pesto
  • Warkocz z pesto

    Warkocze z ciasta, wszelkiego rodzaju plecionki zawsze są mile widziane na stołach. Taki warkocz dobrze prezentują się wizualnie, a gdy zrobimy z niego precelek doprawiony pesto, to zadziwi nas również swoim smakiem.

  • Czas na pesto

    Czosnek rozkrusz w moździerzu. Następnie małymi porcjami dodawaj liście bazylii i rozcieraj je na jednolitą masę. Co jakiś czas dolewaj odrobinę oliwy z oliwek. W tym czasie zagotuj wodę z łyżką oliwy i kostką rosołową. Wrzuć tagliatelle i ugotuj al dente. Makaron wymieszaj z przygotowanym pesto i podawaj posypany startym parmezanem.

  • Steki z pesto

    ...i dopiecz przez 10 minut. Zrób pesto: wszystkie składniki (oprócz soku i skórki z cytryny) rozgnieć w moździerzu. Dodaj sok i skórkę, a jeśli pasta wydaje się zbyt sucha, wlej trochę oliwy. Dopraw...

  • Ziemniaki z pesto

    Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rukolę umyć, dokładnie osuszyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do dość dużej miski. Wymieszać pesto, oliwę, wodę, sól i pieprz. Sosem polać ziemniaki, dobrze je wymieszać. Dodać pomidory, całość posypać prażonymi orzeszkami i pokrojoną...

  • Filet z kurczaka nadziewany pesto

    Na talerzu z różnokolorowymi warzywami, z sosem lub bez, z panierką albo i bez niej, kurczak z prawdziwym aromatycznym pesto zawsze się sprawdzi.

  • ​Bruschetta z pesto

    Paprykę pokrój w paski, ułóż na blasze, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz 10 minut w 2000 st. C. Kromki bagietki usmaż na oliwie. Przygotuj pesto. Pokrój bazylię, dodaj rozdrobnione orzeszki, czosnek (możesz dodać parmezan). Wlej oliwę i wymieszaj. Na grzanki nakładaj pesto, kozi ser i pieczoną paprykę. Zobacz też:

  • Gryczane naleśniki z pesto

    ...1. Zrobić ciasto na naleśniki: wsypać do miski mąkę, dodać sól i szklankę wody, dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę. 2. Przygotować pesto: umytą rukolę zmiksować z 5 łyżkami oliwy, posiekanym czosnkiem, uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i startym parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. 3. Na łyżce oliwy usmażyć cztery duże naleśniki. Każdy posmarować pesto. Nałożyć plastry...

  • Wiosenne spaghetti z brokułowym pesto

    ..., zmiksować. Wymieszać z gotowym pesto, z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, by miało ostry smak. 3Drugą część brokułów gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Po 2 minutach dodać strączki groszku(...) z pesto i warzywami. Wyłożyć na talerze, posypać uprażonymi na patelni pistacjami. Zobacz także:

  • Pesto z natki pietruszki

    Pesto kojarzy się z bazylią. Ale z powodzeniem możemy ją zastąpić natką pietruszki. Pyszny zielony sos sprawdzi się jako dodatek do makaronów, grillowanych mięs, sałatek oraz jako smarowidło do(...) pieprz.Natkę myjemy, osuszamy, łodyżki odcinamy.  Następnie wszystkie składniki wkładamy do blendera. Blendujemy do konsystencji pasty. Do pesto, zamiast prażonych ziaren słonecznika,możemy dodać...

  • Zupa dyniowa z jabłkowym pesto

    ...(oba pęczki) drobno pokroić. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na drobne kawałeczki. Wymieszać je z 100 ml oleju, sokiem z cytryny, natką pietruszki i migdałami. Powstałe pesto jabłkowe(...) porcję jabłkowego pesto.  Zobacz także:

Zdjęcia na temat: pesto
Wideo na temat: pesto
  • Jak szybko zrobić pesto?

    Pesto - pyszny, zielony sos z bazylii. Pochodzi z włoskiej Genui, dzisiaj jest właściwie oczywistym składnikiem w większości domów - także w Polsce. Jak samodzielnie zrobić pesto? Zobaczcie, jakie to proste!

  • Jak szybko zrobić pesto?

    Pesto - pyszny, zielony sos z bazylii. Pochodzi z włoskiej Genui, dzisiaj jest właściwie oczywistym składnikiem w większości domów - także w Polsce. Jak samodzielnie zrobić pesto? Zobaczcie, jakie to proste!

  • Pesto cytrynowe

    Nowa wersja wloskiego przysmaku.

Dyskusje na temat: pesto
  • pesto

    Mam pół słoiczka pesto i nie wiem co dalej z nim zrobić? A na serio -szukam nowych zastosowań dla tego sosu.Opcje z kopytkami,spaghetti,do zupy jarzynowej są już dla mnie nieco oklepane.Poradźcie:)

  • Re: Wiosenne spaghetti z brokułowym pesto

    pesto ze słoika, bleee. przygotowanie świeżego trwa kilka minut.

  • Re: pesto

    Pesto do słonych ciasteczek ,albo do ryb.

  • Re: Bazyliowe pesto

    Myślę że by zaakceptowali - oni też lubią eksperymenty w kuchni chociaż wiadomo że klasyka zawsze najlepsza ;) Jak masz dobre pesto włoskie to kiełbasa też będzie pasowała :P o ile nie kupisz najtańszej kiełbasy i pesto. Jak kiełbasa to najlepiej wiejska, a jak pesto to primo gusto.

  • Re: pesto

    pieczona kolorowa papryka z pesto ,jadlam ,robie i jest pyszne!

  • Re: Steki z pesto

    Ja osobiscie dodaje zielone pesto do herbaty. Potem dopiero cukier, ale nie odwrotnie bo bedzie katastrofa. Czasem dodaje tez przecier z dyni, a czasem cieciezyce. Serdecznie polecam, leczy nawet glupote ....

  • Re: pesto

    Dzięki Capone0 już mi lepiej.Tak,wiem,że pesto jest włoskim sosem,nie musisz wpisywać "oczywistych oczywistości"

  • Re: Gazpacho polane pesto

    A coz to za dziwolag: hiszpanskie gazpacho z wloskim pesto i grecka feta. Jeszcze posypcie to natka pietruszki. A pani Daria niech juz lepiej nic nie robi bo laczenie swiezych pomidorow z ryba to gwarancja katastrofy kulinarnej. Najlepiej co jej wychodzi to tatuaze i pazurki w kolorze blue.

  • Re: pesto

    Wolę italiańskie kluchy.A pesto jest super,zwłaszcza zielone.Polubiliśmy je szczególnie w potrawach z pomidorami:)

  • Re: Pesto z bazylii

    Mi najbardziej smakuje pesto z primo gusto. Smaczniejsze niż to co robiłam samo.