• Informacje na temat:

    pesto

Artykuły na temat: pesto
  • Pesto zielone

    ...-85% codziennej diety. Praktyczne porady Pesto to zimny sos, który podaje się do makaronów, ale może być również smarowidłem do pieczywa.  Przepis pochodzi z książki Krystyny Dajki "Dieta dla...

  • Kukurydza z pesto

    Usuń zewnętrzne liście kukurydzy, pozostawiając kilka najbliżej kolby. Ułóż ją na średnio rozgrzanym grillu i piecz, aż ziarna ładnie się zrumienią (20 minut). W połowie czasu odwiń liście. Wszystkie składniki na pesto zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą morską i pieprzem.

  • Spaghetti al pesto trapanese

    Wszyscy znamy pesto genueńskie – uwielbiam. Ale miłością namiętna kocham pesto sycylijskie z Trapani. Proste, pachnące o każdej porze roku wiosna, uwodzące soczysta czerwienia – pisze Hanna Lis w książce „Mój świat na talerzu”.

  • Warkocz z pesto

    Warkocze z ciasta, wszelkiego rodzaju plecionki zawsze są mile widziane na stołach. Taki warkocz dobrze prezentują się wizualnie, a gdy zrobimy z niego precelek doprawiony pesto, to zadziwi nas również swoim smakiem.

  • Makaron z domowym pesto

    Przygotowanie: Listki bazylii opłucz, osusz. Wrzuć do naczynia blendera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki (pestki lub słupki) oraz ser. Rozdrobnij, stopniowo wlewając oliwę. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wymieszaj z pesto. Rada: Nadmiar pesto włóż do słoiczka i zalej niewielką ilością oliwy. Przechowuj w lodówce do 14 dni. Możesz je również zamrozić...

  • Czas na pesto

    Czosnek rozkrusz w moździerzu. Następnie małymi porcjami dodawaj liście bazylii i rozcieraj je na jednolitą masę. Co jakiś czas dolewaj odrobinę oliwy z oliwek. W tym czasie zagotuj wodę z łyżką oliwy i kostką rosołową. Wrzuć tagliatelle i ugotuj al dente. Makaron wymieszaj z przygotowanym pesto i podawaj posypany startym parmezanem.

  • Steki z pesto

    ...i dopiecz przez 10 minut. Zrób pesto: wszystkie składniki (oprócz soku i skórki z cytryny) rozgnieć w moździerzu. Dodaj sok i skórkę, a jeśli pasta wydaje się zbyt sucha, wlej trochę oliwy. Dopraw...

  • Ziemniaki z pesto

    Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rukolę umyć, dokładnie osuszyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do dość dużej miski. Wymieszać pesto, oliwę, wodę, sól i pieprz. Sosem polać ziemniaki, dobrze je wymieszać. Dodać pomidory, całość posypać prażonymi orzeszkami i pokrojoną...

  • Filet z kurczaka nadziewany pesto

    Na talerzu z różnokolorowymi warzywami, z sosem lub bez, z panierką albo i bez niej, kurczak z prawdziwym aromatycznym pesto zawsze się sprawdzi.

  • ​Bruschetta z pesto

    Paprykę pokrój w paski, ułóż na blasze, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz 10 minut w 2000 st. C. Kromki bagietki usmaż na oliwie. Przygotuj pesto. Pokrój bazylię, dodaj rozdrobnione orzeszki, czosnek (możesz dodać parmezan). Wlej oliwę i wymieszaj. Na grzanki nakładaj pesto, kozi ser i pieczoną paprykę. Zobacz też:

Zdjęcia na temat: pesto
Wideo na temat: pesto
  • Jak szybko zrobić pesto?

    Pesto - pyszny, zielony sos z bazylii. Pochodzi z włoskiej Genui, dzisiaj jest właściwie oczywistym składnikiem w większości domów - także w Polsce. Jak samodzielnie zrobić pesto? Zobaczcie, jakie to proste!

  • Jak szybko zrobić pesto?

    Pesto - pyszny, zielony sos z bazylii. Pochodzi z włoskiej Genui, dzisiaj jest właściwie oczywistym składnikiem w większości domów - także w Polsce. Jak samodzielnie zrobić pesto? Zobaczcie, jakie to proste!

  • Pesto cytrynowe

    Nowa wersja wloskiego przysmaku.

Dyskusje na temat: pesto
  • pesto

    Mam pół słoiczka pesto i nie wiem co dalej z nim zrobić? A na serio -szukam nowych zastosowań dla tego sosu.Opcje z kopytkami,spaghetti,do zupy jarzynowej są już dla mnie nieco oklepane.Poradźcie:)

  • Re: Wiosenne spaghetti z brokułowym pesto

    pesto ze słoika, bleee. przygotowanie świeżego trwa kilka minut.

  • Re: pesto

    Pesto do słonych ciasteczek ,albo do ryb.

  • Re: Bazyliowe pesto

    Myślę że by zaakceptowali - oni też lubią eksperymenty w kuchni chociaż wiadomo że klasyka zawsze najlepsza ;) Jak masz dobre pesto włoskie to kiełbasa też będzie pasowała :P o ile nie kupisz najtańszej kiełbasy i pesto. Jak kiełbasa to najlepiej wiejska, a jak pesto to primo gusto.

  • Re: pesto

    pieczona kolorowa papryka z pesto ,jadlam ,robie i jest pyszne!

  • Re: Steki z pesto

    Ja osobiscie dodaje zielone pesto do herbaty. Potem dopiero cukier, ale nie odwrotnie bo bedzie katastrofa. Czasem dodaje tez przecier z dyni, a czasem cieciezyce. Serdecznie polecam, leczy nawet glupote ....

  • Re: pesto

    Wolę italiańskie kluchy.A pesto jest super,zwłaszcza zielone.Polubiliśmy je szczególnie w potrawach z pomidorami:)

  • Re: Gazpacho polane pesto

    A coz to za dziwolag: hiszpanskie gazpacho z wloskim pesto i grecka feta. Jeszcze posypcie to natka pietruszki. A pani Daria niech juz lepiej nic nie robi bo laczenie swiezych pomidorow z ryba to gwarancja katastrofy kulinarnej. Najlepiej co jej wychodzi to tatuaze i pazurki w kolorze blue.

  • Re: pesto

    Dzięki Capone0 już mi lepiej.Tak,wiem,że pesto jest włoskim sosem,nie musisz wpisywać "oczywistych oczywistości"

  • Re: Pesto z bazylii

    Mi najbardziej smakuje pesto z primo gusto. Smaczniejsze niż to co robiłam samo.