• Informacje na temat:

    pasieka

Artykuły na temat: pasieka
  • Prosto z pasieki

    Pszczoły to najbardziej pracowite owady na świecie. Praktycznie wszystko, co wytworzą jest dla człowieka bezcenne. I bardzo, bardzo zdrowe.

  • Leki prosto z pasieki

    Wzmocnią Cię po chorobie.

  • Mleczko pszczele - lek z pasieki

    Profilaktyczna kuracja dwa razy do roku wzmocni cię i uchroni

  • Zdrowie z pasieki

    Miód to jeden z najwspanialszych darów natury. Jego bakteriobójcze działanie znane jest od tysięcy lat. Miód skutkuje podobno tylko wtedy, gdy używa się go regularnie od młodych lat.

  • Miód - prawdziwy czy sztuczny?

    ​Miód ma mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Aby jednak z nich korzystać, jest jeden warunek - miód musi być prawdziwy. Taką gwarancję mamy, gdy kupujemy go prosto z pasieki, od pszczelarza.

  • Czy ule w ogrodzie to dobry pomysł?

    Planujesz założenie pasieki? A może masz już ule w ogrodzie? Koniecznie obejrzyj!

  • Jak zwabić pszczoły do ogrodu

    ​To jedne z najpożyteczniejszych owadów. Zapylają ponad 80 proc. roślin ozdobnych i uprawnych. Bez ich pomocy ilość owoców i warzyw byłaby mniejsza nawet o ponad połowę. By często odwiedzały twój ogród i dobrze się w nim czuły muszą mieć pod dostatkiem pożywienia. Będzie ich więcej, kiedy w ogrodzie posadzisz ich ulubione rośliny, produkujące nektar, pyłek bądź spadź. Tak rozplanuj sadzenie, by kwitły cały sezon.

  • Mleczko pszczele to eliksir długowieczności

    Bartnik Darek Kurowski podkreśla, że mleczko pszczele to prawdziwy skarb z ula. "To eliksir długowieczności. Młode pszczoły, które produkują mleczko pszczele, żywią się nim i karmią swoje larwy" - tłumaczy.

  • Regent Warsaw Hotel – pokój z widokiem na Łazienki Królewskie

    ...pszczół Wisienką na torcie jest dla mnie miód. Jak dowiedziałam się na miejscu, na dachu hotelu znajduje się miejska pasieka, której dogląda sam szef kuchni, a hotel Regent  jest pierwszym...

  • Jak wybrać dobry miód?

    Kilka przydatnych wskazówek.

Wideo na temat: pasieka
  • Wciąż giną pszczoły

    W ostatnim czasie obserwuje się zwiększone wymieranie pszczół, głównie na terenie USA i Europy Zachodniej. Prawdopodobną przyczyną jest stosowanie pestycydów w czasie kwitnięcia roślin. Michał Piróg postanowił dowiedzieć się, w jakiej kondycji są polskie pszczoły, co im zagraża i jak należy je chronić. Hodowca pszczół Tomasz Petryka, który założył pasiekę m.in. na dachu Opery Narodowej opowiedział również, jak buduje się miejski ul i na czym dokładnie polega hodowla pszczół. Źródło:Dzień...

Dyskusje na temat: pasieka
  • miody, pasieka, miody pitne

    oglądałam w TV Style w "Wiem co jem",czy ktoś widział program!o miodach ?Jeżeli, nie to parę słów: pojawiły się na naszym rynku, ponoć miody mieszane,że niby trzeba czytać co na etykiecie, bo taka mieszanka to wszystko dla kasy) Jakie jest Wasze zdanie na temat miodu, jak go używacie,gdzie się w niego zaopatrujecie, i jakie ma zastosowanie w Waszej kuchni?Miałam kiedyś wujka,miał pasiekę, ale teraz jestem przewrażliwiona i kupuję miód, tylko jak mi go ktoś poleci! Nie mam zaufania do...

  • Re: Jak odróżnić sztuczny od prawdziwego?

    Kupujcie miód tylko od pszczelarzy z polecenia! Żadne stragany, a tym bardziej supermarkety! Ja żeby mieć pewny miód założyłem pasiekę. Miód mam dla najbliższej rodziny. Klienci "zewnętrzni" sami przychodzą, ale niestety nie mam w tym roku aż tyle miodu żeby go sprzedawać.

  • Re: miody, pasieka, miody pitne

    Nie ma to jak natura , wie co nam daje, popieram, żadne sztuczne miody, używajmy tylko naturalne i najlepiej z polskiej pasieki!

  • Re: Bałkańskie szaszłyki

    Prawie, prawie :)

  • Re: miody, pasieka, miody pitne

    Miód naturalny kupujemy na targach regionalnych / świątecznych / ze zdrową żywnością, gdzie sprzedają go pszczelarze lub dostajemy od Rodziców - z pewnego źródła. Jest najpyszniejszy do chleba, mleka na ciepło, ale dodajemy także do syropów. Natomiast do wypieków raczej miód sztuczny, czasem pół na pół. Pozdrawiam.

  • Re: Ostatnie miodobranie w tym sezonie. Na co wpływa miód?

    Ech, piękny temat ale nawet ciężko to skomentować. Pan Zbigniew, pszczelarz roku? W Polsce? Hmm.. Coś o kitowaniu wspominał, ale chyba pomyliło mu się z wciskaniem kitu. 200.000 w 1,5 korpusa we wrześniu? Chyba w całej tej zapuszczonej pasiece. Kolego pszczelarzu - nie kituj już lepiej w tym roku bo zima ciężka będzie..

  • Re: miody, pasieka, miody pitne

    NAJPRĘDZEJ KRYSTALIZUJE SIĘ MIÓD RZEPAKOWY NA PIERWSZY RZUT OKA WYGLĄDA JAK SMALEC I JEST BARDZO TWARDY. NIE POWINNO SIĘ GO PODAWAĆ DO GORĄCYCH PŁYNÓW POWYŻEJ 47 STOPNI C PONIEWAŻ TRACI TO CO NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWE.DLA WZMOCNIENIA ORGANIZMU NAJLEPIEJ PIĆ RANO NA CZCZO1/2 SZKL WODY Z 1 ŁYŻECZKĄ MIODU PRZYGOTOWANE WIECZOREM DNIA POPRZEDNIEGO

  • Re: Usta Katarzyny Paskudy

    nazwisko mówi samo za siebie...

  • Re: miody, pasieka, miody pitne

    Każdy prawdziwy miód wcześniej czy później krystalizuje - to świadczy o jego prawdziwości więc jeżeli się nie zna źródła pochodzenia miodu najlepiej kupować miód już skrystalizowany i to na targach a na pewno nie w supermarketach bo tam 100% miodu nie znajdziecie.

  • Re: Sernik z karmelem i orzechami

    ostatnio robilam sledzie w carmelowym sosie posypane jagodami suszonymi. Super. Kazdy rodak powinien sprobowac tego wikutalu Niemcy zajadaja sie wiec i my musim.