• Informacje na temat:

    maślaki

Artykuły na temat: maślaki
  • Aromatyczna zupa krem

    Borowiki, podgrzybki, kozaki i maślaki można mrozić na surowo (bez blanszowania).

  • Tarta z grzybami, boczkiem i parmezanem

    Prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kanie, kurki – jest ich w tym roku w lasach mnóstwo.

  • Pyzy w sosie pieczarkowym

    Przygotowanie: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Uformować kule i wrzucić do osolonej wrzącej wody. Gotować przez 2 minuty od wypłynięcia. Oczyścić i pokroić grzyby. Pieczarki podsmażyć na maśle, dodać pokrojony w talarki por i maślaki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolać pół szklanki wody, dusić ok. 15 minut. Zagęścić mąką...

  • Trzeba wiedzieć, jakie zbierać

    W sklepach i na targach bez problemu kupimy prawdziwki, kozaki, kurki, podgrzybki, gąski, maślaki. Warto z nich zrobić zapasy na zimę. Suszenie Cienko pokrojone grzyby suszę w elektrycznej suszarce. A potem przechowuję w papierowych lub lnianych torbach w suchym miejscu. 2-3 garście suszonych grzybów drobno mielę i w ten sposób mam przyprawę do sosów. Mrożenie W zależności od wielkości...

  • Pora na grzyby

    ...brzozowych, dlatego dobrą metodą jest chodzenie od brzozy do brzozy. Maślaki znajdzie się pod sosnami, na piaszczystej glebie. Lubią one też młodniki sosnowe. Rydze też zwykle rosną pod...

  • Nieodkryte zagłębia grzybowe

    .... 6. Maślaki Rosną pod sosnami na piaszczystej glebie, ale też pod osikami, brzozami, topolami. Największy wysyp - we wrześniu. Trzy grzybowe specjały Susz grzybowy: Najlepsze do suszenia są: borowiki, podgrzybki, koźlarze, bo mają tzw. gąbkę pod kapeluszem, i są niezwykle aromatyczne. Sos maślakowy: Maślaki też pięknie pachną, więc warto dodawać je do sosów. Sprawią, że będzie zawiesisty...

  • Wielkie grzybobranie w Puszczy Białej

    ...relaks. Królestwo podgrzybków Bory sosnowe to dla nich idealne miejsce, ale dobrze się tu też czują koźlaki i maślaki. W dębinach, jeśli nam się poszczęści, znajdziemy nawet prawdziwki! Tekst: Jerzy...

  • ​Szczawnica: Pojedź do wód

    ...", w którym występowali m.in. Helena Modrzejewska, Stefan Jaracz czy Ludwik Solski. Jesienią z parkowych alejek możesz wypatrzyć dorodne kozaki i maślaki. Podziwiaj architekturę W całej Szczawnicy...

  • ...i oddzielnych, wzruszyć i zadumać nad tragiczną śmiercią jej ojca. Usiąść na tarasie i wygrzać kości na słońcu, pójść do lasu i przynieść maślaki (które Mariusz  obrał i takie czyste nam sprezentował...

  • Składniki: świeżo zebrane, jędrne maślaki, raczej małe i średnie oliwa z oliwek cytryna sól Grzyby oczyścić, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, wzdłuż nóżki i kapelusza (pionowo). Ułożyć je na talerzu w wachlarzyk, skropić cytryną i oliwą, posypać solą. Tak powinny postać pół godziny przed podaniem. Podobnie można przyrządzić prawdziwki, a nawet pieczarki, ale smak...

Wideo na temat: maślaki
  • Królestwo grzybów, czyli nie tylko leśne skarby

    Jesień to czas grzybobrania, a że w tym roku grzyby wyjątkowo obrodziły, to prawdziwki, podgrzybki czy maślaki wypełniają kosze nie tylko tych najwytrawniejszych grzybiarzy. Warto przy tej okazji przypomnieć kilka ciekawych faktów ze świata grzybów – i to nie tylko tych z kapeluszami… Zdjęcia pochodzą z bazy X-Bank Gallery.

Dyskusje na temat: maślaki
  • Re: Jak wyhodować prawdziwki na działce

    Posiałem na działce prawdziwki, kozaki, maślaki, trufle, posadziłem balot z grzybnią czubajki kani. Pachniała grzybami nie tak jak jakieś żele czy inne preparaty.Rezultat 0 grzybów. A mój syn pyta się mnie: tata a skąd ty będziesz wiedział, że ci trufle obrodziły? A ja mu na to: jak świnie ze wsi staną jak jeden mąż przy naszym płocie, zbiór trufli pewny.

  •  Re:  robię małe przyjęcie-co podać?

    jak zamarynowac grzyby maślaki mam tego dosc sporo i nie wiem co robić jakie przyprawy jak dlugo to robic pomocy

  • Re: Trendy zimowe: Kozaki

    Generalnie wolę maślaki tudzież podgrzybki ale kozakami także nie pogardzę

  • Re: Grzybowe lasy

    No widzisz Jakubie, a jednak tak było, z tym że nie wszystkie grzyby, a wszystkie maślaki. Ściemnianie nie leży w moim zwyczaju.

  • Re: Sprawdzone sposoby

    od kiedy maślaki nie nadają się do smażenia?? co za ....... to pisał?!

  • Re: GRZYBKI

    Kiedyś zdarzyło mi się tak w ramach eksperymentu obgotowane wstępnie maślaki usmażyć opanierowane i przekładać je sosem warzywnym takim jak do ryby po grecku. Kilka dni temu znalazłam zaledwie parę grzybków(susza w lesie)-maślaki i podgrzybki,nie było ,co z nimi zrobić,to wrzuciłam je do duszącej się z warzywami golonki.

  • Re: Nie zbieraj grzybów, jeśli się na nich nie znasz

    były maślaki,kurki kań nie bylo ale te to tylko do smażenia a ja wolę grzybki duszone

  •  Re:  robię małe przyjęcie-co podać?

    maślaki marynowane-obrac maslaki ze skóry obgotowac w osolonej wodzie a potem zalac zalewą proporcje zalewy:szklanka octu, 5 szklanek wody ,2 łyżki soli ,4 łyżki cukru zagotowac -gorącą zalewac grzyby ułożone w słoiku.zapasteryzowac tzn gotowac w słoiku ok 15-20 min

  • Re: Rafał Maślak o radzieniu sobie z przeziębieniem

    sezon na maślaki,,,a ten to prawdziwy ,,MAŚLAK,,obślizły