• Informacje na temat:

    makowa

Artykuły na temat: makowa
  • Strucla makowa

    ...w rodzinie bardzo lubimy.   Podstawą jest ciasto drożdżowe dobrze wyrobione i pulchne oraz masa makowa zrobiona z maku. Nie polecam wam gtowyc mas makowych, dostępnych w polskich sklepach, gdyż ich(...) rośnie aż podwoi objętość.   Masa makowa  500 g zmielonego maku 100 ml mleka 2 łyżki miodu 50 g masła 50 g cukru Migdały, skórka pomarańczowa   I żadnych olejków i innych...

  • Tort makowo-budyniowy

    Takim tortem z pewnością zaskoczycie domowników i gości.

  • ...rogaliki.Upiec na rumiano. Polukrować.Masa makowa. Mak namoczyć w mleku. Zagotować. Przekręcić odsączony,zagotowany mak dwukrotnie przez maszynkę. Margarynę utrzeć z jajami i cukrem na puch.Dodawać łyżkami...

  • Czekoladowy tort z masą makową i bakaliami

    ...tortownicy, wystudzić, przekroić na 3 krążki.   Masa makowa: Mak zalać wrzącą wodą, odstawić na 20 minut, następnie zagotować i gotować około 15 minut, wystudzić, odcedzić i zmielić 3 razy w maszynce do mięsa...

  • Mazurek makowo-migdałowy

    Mąkę przesiej na blat, dodaj twarde masło oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekaj szybko szerokim nożem. Teraz dodaj przetarte przez sitko żółtka...

  • Strucla makowa w twarozkowym ciescie

    ...w rumie 100 g posiekanych orzechow wloskich   Ciasto walkujemy na prostokat. Nadziewamy masa makowa i zwijamy. Smarujemy zoltkiem rozmieszanym z lyzka mleka. Pieczemy okolo 50 minut w 180°C. Na...

  • Witam serdecznie!

  • Strucla makowa czyli MAKOWIEC

    ...prosto... podzielic ciasto na pol, rozwlakowac na placek wielkosci formy, rozsmarowac mase makowa, zwinac w rulon, posmarowac zoltkiem i do pieca... nagrzanego do 180°C na okolo 40 minut... makowiec to...

  • Migdałowe croissanty

    Rogaliki można też nadziewać kremem czekoladowym, masą makową, musem jabłkowym, powidłami.

  • Torcik z makiem

    Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki, by masa makowo-budyniowa stężała.

Zdjęcia na temat: makowa
Dyskusje na temat: makowa
  • masa makowa

    moi drodzy naszla mnie ogromna ochota na makowca ale nie takiego ze sklepu czy cukierni a domowego ale zeby zaoszczedzic troche czasu chcialabym zrobic go z gotowa masa makowa a nie z suchym makiem wiec moje pytanie brzmi: jakiej firmy polecacie mase makowa??? bo kiedys kupilam( juz nie pamietam jakiej firmy) ale byla tak rzadka ze do niczego sie nie nadawala. a mzoe macie tez dobry sprawdzony

  • Re: masa makowa

    Super przepis,szukałam właśnie czegoś takiego. Już w tą niedzielę spróbuję ubić taką masę makowa,zobaczymy co z tego wyjdzie i napewno dam znać:)

  • Re: Strucla Makowa z rodzynkami

    ! opakowanie proszku na 3 szklanki mąki - to trutka na gryzonie

  • Re: masa makowa

    Od jakiegoś czasu robie makowieć z wykorzystaniem masy makowej, tylko że nie na cieście drożdżowym a na biszkopcie. Szybkie w wykonaniu, smaczne przy konsumpcji. Polecam. Przepis poniżej http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/biszkoptowa-rolada-makowa,45027

  • Re: Strucla Makowa z rodzynkami

    a na zdjęciach poglądowo mak odłazi od ciasta czyli jak strucla nie powinna wyglądać. Jeśli to wg załączonego przepisu to dziękuję.

  • Re: masa makowa

    Kiedyś znalazłam przepis na makowiec na biszkopcie, w którym biszkopt nie był pięknie wyrośnięty i ni siadał pod ciężarem maku. Przyczyna tego cudu grawitacyjnego była banalnie prosta... najpierw się zapiekało masę makową a dopiero później wylewało się na nią ciasto i piekło się jak gdyby do góry nogami. Po upieczeniu i wystudzeniu znowu odwracało się ciasto biszkoptem do dołu i polewało polewą.

  • Re: Rolada makowa z malinami

    Kochani, mam wrażenie, interia nie czyta naszych komentarzy. Smutne

  • Re: masa makowa

    polecam makowiec z tego przepisu. Wczesniej robilam strucle drozdzowe zawijane (niestety sa nieco pracochlonne i czesto pekaja). od dzis tylko taki makowiec. Jest rewelacyjny http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/makowiec_last_minute/przepis.html

  • Re: Rolada makowa z malinami

    niezrolowana rolada, hehe dobre....