• Informacje na temat:

    makaron przepisy włoskie

Artykuły na temat: makaron przepisy włoskie
  • Pozytywnie na wiosnę, czyli przepisy na wiosenne przesilenie

    ...w jajku, a pełnoziarniste pieczywo poprzez dużą zawartość węglowodanów złożonych i błonnika, zagwarantuje uczucie sytości przez cały poranek. Idealnym daniem na wiosenny obiad może być makaron razowy ze szpinakiem i orzechami włoskimi. Ten rodzaj makaronu zawiera wiele mikro- i makroelementów takich jak magnez, cynk czy żelazo. Z kolei szpinak jest dobrym źródłem żelaza, a orzechy - witaminy...

  • WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą!

    Jeśli jednak nie chcesz, aby do Twojej kuchni wkradła się rutyna, zainspiruj się kuchnią włoską i odśwież wypróbowane przepisy nutą śródziemnomorskich smaków! Z nowym WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka(...) składników zawierająca paprykę, dojrzałe pomidory i zioła znane z włoskiej kuchni – bazylię, tymianek i rozmaryn w idealnej proporcji, to gwarancja wyjątkowego, włoskiego smaku  i idealnej konsystencji...

  • Milosniczkom kuchni wloskiej

    Dostalam dzis najpierw na fb a potem mailem zdjecia "ascolany"- potrawy jedzonej przez ascolanczykow . jedna z moich czytelniczek ( ach, jak to brzmi ) zaslynela wsrod przyjaciol ( Martini slyszysz) z tego, ze wygotowala wszystkie przepisy z mojej ksiazki. Artystka... slinka mi pociekla choc obiecalam sobie, ze na makaron nie spojrze podczas pobytu w kraju.     A, ze zdjec nie moge...

  • ​Łazanki z szynką

    Najbardziej polskim daniem z makaronu, bardziej cenionym niż dania z makaronów włoskich, są oczywiście łazanki. Przepisy na te z kapustą lub zapiekane z szynką i śmietaną, a nawet z łososiem, były pozycją obowiązkową w każdej książce kucharskiej z dawnych lat. Tak przyrządzone są daniem bardzo smacznym, oszczędnym i sycącym, z pewnością też urozmaicą domowe menu.

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    Przedstawiamy 5 przepisów z książki "W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy Sophii Loren", w której znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i desery.

  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    Książkę Bartka Kieżuna chłonie się wszystkimi zmysłami. To Italia do zjedzenia, patrzenia i słuchania (fascynujących opowieści z podróży). Widać w niej rękę antropologa i pasjonata włoskiej kuchni. Estety i gawędziarza. Miłośnika sztuki i poszukiwacza oryginalnego smaku. Kucharza z żyłką bibliofila i ciekawskiego turysty.

  • Joanna Sznajder: Uczę gotować w Toskanii

    Smak lokalnej kuchni potrafi powiedzieć o kraju więcej niż dziesiątki sfotografowanych zabytków. W przypadku kuchni włoskiej nie trzeba przekonywać do tej teorii. Czy jest lepszy sposób na poznanie Toskanii niż udział w warsztatach kulinarnych? Opowiada o tym Joanna Sznajder, która zajmuje się nimi zawodowo.

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Rukola święci triumfy

    We Francji i Włoszech spotkamy ją w makaronach i sałatkach albo rozrzuconą na pizzy. W Polsce na dobre zagościła kilka lat temu i od razu zrobiła zawrotną karierę.

  • Mamma mia!, czyli miłość po włosku

    Wiecie, dlaczego włoska pizza smakuje najlepiej na świecie? Można się spierać, że chodzi o lokalne i naturalne składniki, jakieś tajemne przepisy przekazywane w sekrecie z dziada pradziada. A ja mówię, że chodzi o miłość! Właśnie tak! Wkładając serce we wszystko, co się robi w życiu, choćby w przygotowywanie tak banalnej potrawy, jaką jest pizza, dajemy światu naszą pozytywną energię i dobre...