• Informacje na temat:

    limoncello

Artykuły na temat: limoncello
  • Jamie gotuje po włosku, Jamie Oliver

    Jamie gotuje po włosku jest hołdem na cześć kuchni Włoch. Jamie chce się podzielić miłością, jaką darzy ulubioną gastronomię smakoszy z całego świata, prezentując łatwe w przygotowaniu, znane i lubiane klasyki: kurczaka z wyspy Salina, faszerowaną focaccię, zapiekankę z risotto, pieczony kalafior, klasyczną carbonarę czy tiramisu z limoncello. Dzięki tej książce wyczarujesz w kuchni wspaniałe...

  • Nowoczesna kuchnia rybna według Ewy Wachowicz

    ...lukrem z dodatkiem limoncello. Przy okazji w programie poznamy sekret pięknych, zadbanych włosów Ewy Wachowicz. Przepis na awanturkę z wędzonym karpiem Przygotowanie: Twaróg przełożyć(...) z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello.

  • Capri. Rajska wyspa skąpana w słońcu

    ...espresso albo skosztować limoncello - słynnego cytrynowego likieru. Z Anacapri niedaleko jest do Villa San Michele. W jej pięknych ogrodach można podziwiać dzieła sztuki, a z tarasu bajeczny widok. Na...

  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    ...nie może się obyć bez vinsanto (słodkiego, gęstego wina) czy limoncello, bo to trunki dobre na trawienie. Naleśnikowy makaron albo naleśnik makaronowy Trzeci dzień warsztatów to już nie...

  • Potrawy wloskie czyli menu weselne

    ..., ktorym racza sie Wlosi plci meskiej. Wina towarzysza  obiadowi caly czas. Vini; Rosso Piceno ( czerwone ) i Falerio ( biale )- I jeszcze inne napoje. Kelnerka obnosila : grappe i limoncello czyli grappe i cytrynowke wloska. Ja napilam sie wlasnie limoncello i kolejny raz stwierdzilam, ze nawet po malym kieliszku nie czuje sie po nie dobrze. Brakowalo mi kieliszka mocnej polskiej wodki. I to...

  • Cytrynowy obiad

    ...marynowane (kiszone) owoce są przysmakiem w kuchni marokańskiej. Startą skórkę używa się do ciast i popularnego włoskiego likieru Limoncello. No i w każdym zakątku świata na orzeźwienie dostaniesz zimną...

  • Wróć do Sorrento

    ...regionie schłodzone limoncello, czyli gęsty likier cytrynowy, a po posiłku kremowe, aromatyczne espresso. Vietri sul Mare. Nieważne, z której strony wjeżdża się do miasta - od razu widać, że to(...) limoncello i wspaniała atmosfera sprawiają, że po dwóch godzinach gospodarze pensjonatu są naszymi serdecznymi przyjaciółmi. I zdradzają zasadę dotyczącą "endemicznego" rybnego sosu: kto chce poznać...

  • ...popijając Crema Frutti di Bosco i  Limoncello będę wracała myślami do nich. Włochy kocham od dzieciństwa, kiedy to jako gżdyl za zgodą rodziców oglądałam „ La piovra” ( „ Ośmiornicę”) z komisarzem...

  • ...wzajemnie do nauki. Wczoraj znow wspaniala kolacja z czerwonym winem, espresso i limoncello... to juz nasz rytual. Jest milo, jest fajnie. Stres uczelniany jak zawsze mnie zzera, ale tym razem jakos razniej...

  • Pomidory z mozarella Salata Kukurydza z puszki Chleb Zolty ser Pizza Pasta Kawa... czasem espresso, czasem z mlekiem Herbata... czasem z cytryna, czasem z mlekiem Czerwone wino Limoncello Czasem Baileys lub Tequilla Rose Sok o smaku mango Banany i winogrona Ciasteczka maryland lub oreos Muzyka, literatura, nauka... To ostatnio sprawia mi radosc w tej malutkiej, przytulnej i cieplej kawalerce, na...

Dyskusje na temat: limoncello
  • Sposoby na dobre limoncello

    Szukam róznych sposobów na wzbogacenie Limoncello. Czy dodajecie cos ekstra np. liśc mięty?

  • Re: NASA zaktualizowała Znaki Zodiaku pierwszy raz od ponad 2000 lat!

    Co za brednie, jako "stara" ryba i osoba opanowana i intuicyjna kompletnie nie pasuje do jakiegoś wodnika! Wielu moich znajomych również nie pasuje do tych nowych kategorii, lepiej uznawajmy ta teorie licząca 2000 lat za prawdziwa niż wierzmy jakiejś obesranej nasie która istnieje od kilkudziesięciu lat

  •  Re: Sposoby na dobre limoncello

    dodaj rodzynki banany troche malin...

  • limoncello

    skórki z cytryny też nie musza się zmarnować. Wystarczy rozspuścić gorzką czekoladę i zanurzyć w niej skórki z cytryny. Pycha. Polecam.

  • Re: Limoncello - włoski likier cytrynowy

    zrobiłam z tego przepisu to limoncello - polecam na prawdę pyszne!!!!!!

  • Re: Ulubiuone alkohole

    Moim ulubionym alkoholem są likiery , a szczególnie Limoncello Villa Massa. -------------------------------------------------------------------------------------- http://www.sklep-wina.pl/

  • Re: Limoncello - włoski likier cytrynowy

    Polskie limoncello. 1. 4 cytryny, 2. 1 szklanka cukru, 3. 1. szklanka wody, 4. 0.5 l spirytusu. Pokrojone cytryny zalewamy gorącą wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Po ostudzeniu dodajemy spirytus. Pozostawiamy na 2 dni. Filtrujemy i zlewamy do karafki. Cytryny można obrać ze skórki np. wtedy gdy jest ona gruba. Podczas obierania należy zdjąć z cytryny jak najwięcej białego albedo.

  • Re: cytrynówka

    http://smaker.pl/przepisy/ostatnio-dodane/przepis/cytryn-oacute-wka-limoncello,32665 zamieszczam taki przepis. moja siostra ma uczulenie na miód więc muszę uważać na składniki. moim zdaniem przepis prosty!

  • Re: Limoncello - włoski likier cytrynowy

    Masz w pełni rację, przy odpowiedniej koncentracji cukru (ponad 50%) fermentacja alkoholowa nie nastąpi. Podobnie ma się sprawa z zawartością alkoholu. Produkt fermentacji alkoholowej (czyli alkohol) niszczy drożdże i fermentacja wraz ze wzrostem stężenia alkoholu w nastawie spowalnia i ustaje. W tym przypadku nie nastąpi już od początku z powodu zbyt dużego stężenia alkoholu.