• Informacje na temat:

    kwas chlebowy

Artykuły na temat: kwas chlebowy
  • Kwas chlebowy dla spragnionych

    Kwas chlebowy na nadkwasotę wykonasz w domu.  Składniki: 500 g czerstwego chleba żytniego razowego - koniecznie na zakwasie,  pieć litrów wody, skórka starta z jednej cytryny, cztery g świeżych(...) zacieru. Dodaj trzy łyżeczki cukru.  Po 20 minutach roztwór zacznie gazować. Wtedy dolej go do zacieru i odstaw na 24 godziny. Kwas przelej do szklanych butelek, ale nie do pełna.  Zakręć i wstaw do...

  • Dlaczego warto pić kwas chlebowy

    Znakomicie nawadnia i gasi pragnienie. Jest bogaty w witaminy z grupy B, ale zawiera też witaminy C i E oraz bakterie kwasu mlekowego. I możesz go wyprodukować w domu.

  • Kwas chlebowy chroni żołądek i jelita

    Kwas chlebowy ma działanie profilaktyczne, chroni przed wieloma schorzeniami przewodu pokarmowego, m.in. zapaleniem jelita grubego oraz żołądka. Jest też niezwykle pomocny w leczeniu otyłości. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, pij co najmniej dwie szklanki kwasu dziennie, najlepiej przed posiłkiem.  Jak go zrobić? Potrzebujesz 1,5 kg razowego chleba, 80 dag cukru, 2–3 dag drożdży, 3 dag...

  • Płaski brzuch przed Sylwestrem? Pij kwas chlebowy.

    .... Wcześniej rozpuść je w 1/2 l letniej wody. Całość ponownie przykryj oddychającym materiałem, a naczynie na czas fermentacji postaw w ciepłym miejscu.  Na koniec spieniony kwas przecedzamy i przelewamy do...

  • ​Okroszka z kwasem chlebowym

    Składniki: 250 g gotowanego mięsa Pęczek zieleniny 3 rzodkiewki 3 ogórki 2 gotowane ziemniaki 3 jaja na twardo 2 łyżki musztardy dijon Czarny pieprz 1,5 l kwasu chlebowego Sól Mięso, warzywa  i jajka pokrój w kostkę. Wymieszaj z posiekaną zieleniną, dodaj musztardę. Dopraw do smaku. Umieść porcję mieszanki na środku talerza, zalej kwasem chlebowym. Dekoruj zieleniną...

  • Pieczywo tostowe – chlebowy fast food

    Możemy z niego przygotować pyszne, chrupiące tosty czy grzanki na śniadanie. Pieczywo prawie idealne. Czy na pewno? Niestety chleb tostowy to zwykle pieczywo słabej jakości. Swoją miękkość i puszystość zawdzięcza różnym polepszaczom, emulgatorom, kwasowi askorbinowemu i mące pszennej, która pozbawiona jest składników mineralnych, witamin i błonnika. Nawet jeśli tost nazywany jest "graham" czy...

  • Zadbaj o siebie w czasie antybiotykoterapii

    Dobre bakterie w jelitach uzupełni kwas chlebowy i oliwki, a biała kapusta i zioła oczyszczą organizm z polekowych toksyn.

  • Naturalne probiotyki

    ...​Wbrew pozorom dobre bakterie to nie wynalazek współczesnej medycyny. Znano i wykorzystywano je od stuleci, głównie do konserwowania żywności. To dzięki dobrym bakteriom, czyli pałeczkom kwasu mlekowego, mamy kiszoną kapustę ogórki, jogurt, kefir i zsiadłe mleko.

  • Dieta przeciw grypie

    ...​Zamiast obciążać wątrobę dodatkową porcją tabletek, zadbaj, by Twoje potrawy zawierały dużo cynku, żelaza, kwasów omega-3, przeciwutleniacze i probiotyki. Nigdy nie wychodź bez śniadania! Dostarczając organizmowi sporo pełnowartościowego białka, dajesz mu narzędzia do walki z atakującymi go wirusami i drobnoustrojami. Pamiętaj też, by od rana do późnego wieczora pić dużo wody zmineralizowanej...

  • Trzy naturalne probiotyki

    Kiszona kapusta  Kupuj ją u sprawdzonych sprzedawców - prosto z beczki. Unikaj zakwaszanej octem - nie ma dobrych bakterii! Jedz ją w postaci surówki, doprawioną łyżką oleju rzepakowego i ziarenkami kminku. Unikniesz wzdęć!  Kiszone ogórki  Jedź je ze skórką. Ugotowane w zupie ogórkowej tracą znaczną część swoich wartości.  Kwas chlebowy  Zrób go sama! 30 dag chleba razowego na zakwasie...

Wideo na temat: kwas chlebowy
Dyskusje na temat: kwas chlebowy