• Informacje na temat:

    kuchnia indii

Artykuły na temat: kuchnia indii
  • ​Indie - przewodnik po kraju różnorodności

    Południowa Azja to raj dla miłośników egzotycznych kultur, barwnej różnorodności i monumentalnych historycznych zabytków. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie! Z naszym krótkim przewodnikiem odkryjesz prawdziwą twarz Indii, dowiesz się, co koniecznie trzeba zobaczyć w imponujących wschodnich metropoliach i spróbujesz jak smakuje wyśmienita lokalna kuchnia. Przygotuj się na niezapomniany aktywny...

  • Odkrywamy kuchnię polską ze studiem kulinarnym The Plate

    ...25 września Studio Kulinarne The Plate miało zaszczyt gościć zagranicznych dziennikarzy reprezentujących takie kraje, jak: Chiny, Wietnam, Indie oraz ZEA. Podobno kuchnia jest doskonałym odzwierciedleniem każdej kultury. Z tej okazji przeprowadzone zostały warsztaty kulinarne – Odkrywamy Kuchnię Polską.

  • Madhya Pradesh. Serce Indii

    Przenieś się do krainy medytacji! Odwiedź przepiękny, pełen zieleni region zwany też sercem Indii.

  • Indie, Goa: Hotele z historią

    .... Według przewodników ten mały stan u wybrzeży Morza Arabskiego jest Ibizą Indii i niewiele więcej można się po nim spodziewać. A jeśli chodzi o miejsca noclegowe, mogą to być jedynie chaty na plaży lub(...) Indii - Hindusi, co sugeruje, że nie chodzi tu o drobną różnicę. Dla obcokrajowców bardziej znaczące różnice są widoczne w architekturze i kuchni. To jedyna część Indii, gdzie w restauracyjnym menu...

  • Majeranek w kuchni i apteczce

    ...i Egiptu, poprzez Półwysep Arabski do Indii. Niektórzy autorzy są jednak zdania, że pierwotnie występował on tylko w Afryce Północno-Zachodniej. W krajach śródziemnomorskich zaczęto uprawiać majeranek...

  • Wielka księga smaków - Bazylia

    Pochodzi z Indii, choć sławę zapewniła jej kuchnia włoska. Istnieje kilka jej odmian.

  • Lalki w ogniu. Opowieści z Indii

    Indie odarte z bollywoodzkich świecidełek, bardziej wciągające niż kiedykolwiek. "Lalki w ogniu. Opowieści z Indii" to książkowy debiut Pauliny Wilk, która przez lata podróży na subkontynent nie tylko poznała Indie i jej mieszkańców, ale pokochała to miejsce z pełną świadomością jego piękna i ułomności.

  • Kefta z cytrynami confit czyli klopsiki z cielęciny rodem z Tunezji.

      Uwielbiam wypróbowywać dania innych kuchni. Italia, Anglia, Hiszpania, Meksyk, Chiny, Japonia, Indie czy Tunezja potrafią atrakcyjnie odmienić nasz...

  • WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka w złocistym curry!

    Kuchnia azjatycka zachwyca nas bogactwem smaków i aromatów. Okazuje się jednak, że idealne wyważenie proporcji przypraw nie jest jednak takie łatwe. Teraz już nie musisz się tym martwić! Dzięki nowemu WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w złocistym curry każdego dnia możesz podać swoim bliskim doskonale doprawioną i soczystą pierś kurczaka w prawdziwie orientalnym stylu. Wystarczy...

  • Chałwa marchewkowa

    Kocham Indie. Pachną tak intensywnie i słodko. Uderzają mnóstwem nieznanych aromatów i choć przeciętna potrawa zatrważa listą składników, każda z przypraw ma uzasadnienie w budowaniu zrównoważonej kompozycji.

Wideo na temat: kuchnia indii
  • Kawy z Afryki, Indii, Brazylii - czym się charakteryzują?

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" gościł wicemistrz Polski baristów Łukasz Mitura, który opowiedział o kawach z różnych rejonów świata. - Kawa czerpie bardzo dużo z gleby - wyjaśnił w studiu wpływ pochodzenia kawy na jej smak. Barista zaznaczył też, jak ważne jest użycie świeżo palonej kawy i podkreślił, żeby absolutnie nie zalewać kawy wrzątkiem. (Dzień Dobry TVN)

  • Smaki Indii w Warszawie

    Osoba, która spróbuje kuchni indyjskiej, na pewno "zarazi się" tym smakiem - mówi Renata Tymińska, reprezentująca restauracje GANESH India.

  • Curry z kurczaka i zupa soczewicowa, czyli pachnące kardamonem dania Jana Kuronia

    Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Jan Kuroń przygotował potrawy z dodatkiem tej aromatycznej przyprawy. Na stole pojawiły się takie dania jak: curry z kurczakiem, polędwiczki wieprzowe z chutneyem i zupa soczewicowa.

Dyskusje na temat: kuchnia indii
  • Re: Kuchnia Angielska

    no wlasnie, ale czemu? cz nie znudzilo sie chodzenie "do lokalu" na rosol kuski i marna pieczen? dlaczego Polacy nie chca zasmakowac niesamowitych smakow tajlandi?indii lub chin? jak juz cos jest to jakas marna imitacja przyrzadzona z mrozonek, chinczycy sa w polsce nazywani zaraza....

  • Re: Wieprzowina na kwaśno

    Do wszystkich ,,fachofcuf,, Kuchnia Staropolska to ta z przed zaborow. Chilli I inne ostre przyprawy byly na porzadku dziennym, podobnie miod, szafran, ocet i wiele innych sprowadzanych z Indii i dalekiego wschodu. Gardzono tylko wtedy swinskim miesem ... nie tak jak obecnie.

  • UWAGA!!! GOTUJĘ... :)

    Mamba, nie dziwię się, że sama gotujesz. Angielska kuchnia to masakra, pozostają egzotyczne restauracje a to nie każdemu służy... Kuzynka chorowała po 3 miesiącach diety rodem z Indii a moja mała Miss Sparrow tez narzekała na żołądek po rocznym pobycie. Obiadek swojski jest the best :)))