• Informacje na temat:

    kuchnia duńska

Artykuły na temat: kuchnia duńska
  • Szczęście w polskiej wersji

    Fascynuje cię hygge – duńska sztuka szczęścia? Cudze chwalisz, a swego nie znasz. W polskiej tradycji mamy podobne wartości! Jeśli zaczniesz je celebrować, będziesz cieszyć się życiem.

  • Międzynarodowa wymiana słów, czyli zapożyczenia językowe, o których nie miałeś pojęcia

    Na język polski na przestrzeni wieków wpłynęły w dużym stopniu zawirowania historyczne i sytuacja polityczna. W konsekwencji, znajdziemy w naszym języku naleciałości z czeskiego, francuskiego, niemieckiego czy angielskiego. Zapożyczone słowa znajdziemy we wszystkich dziedzinach życia, m.in. w religii, polityce, kuchni, modzie, architekturze, prawie i technologii. Włoska kuchnia, angielska...

  • Co warto jeść w Danii?

    Do Danii warto się wybrać nie tylko, aby poznać przyrodę, odwiedzić atrakcyjne parki rozrywki czy pojeździć na rowerze, ale także, aby spróbować lokalnej kuchni i specjałów.

  • Kinga Rusin: Jak zdrowo i pięknie żyć, czyli ekoporadnik

    Nie lubi ciętych kwiatów, w samochodzie wozi elektrośmieci, nie wychodzi z domu bez ciepłego śniadania, a jedynym drewnianym meblem w jej domu jest duńskie biurko z lat 50. kupione na Allegro za grosze. I zawsze mówi to, co myśli. Nawet, jeśli nie spodoba się to koncernom żywieniowym i kosmetycznym, modnym restauracjom i większości ludzi żyjącym szybko, byle jak i na kredyt. Ten kredyt, to nie tylko bezmyślne eksploatowanie środowiska, ale też bezmyślne marnotrawienie żywności, środków...

  • Bajkowa kraina Hansa Christiana Andersena

    Najważniejszy duński towar eksportowy? Bajki Hansa Christiana Andersena. W ojczyźnie pisarza odnajdziemy magię jego baśni i wrócimy do XIX w. Przy płomykach starych lamp, przegryzając kruche ciasteczka, zanurzamy się w zimową opowieść.

  • Krople z chwili, popiół z wiatru

    ...część protestanckiego dziedzictwa, że tutaj to nie smak, nie łączenie składników jest najważniejsze. Pod tym względem duńska kuchnia jest bardzo uboga. Chodzi w niej raczej o podstawowe wartości(...) patrzeć! - Oczywiście, że to zmieniło moje życie. Na każdym poziomie. Sala, w której rozmawiamy - czyli kuchnia eksperymentalna - nie istniałaby, gdybyśmy nie byli najlepsi, po prostu nie byłoby na...

  • W krainie Andersena

    W stolicy Danii każdy znajdzie coś dla siebie. Możemy tu odkrywać ślady baśni, podziwiać współczesny design i ekologiczny styl życia, a także delektować się nowatorską kuchnią nordycką.

  • Kilka rzeczy, których nie wiedzieliście o kanapkach...

    ...najdziwniejszej kanapki świata mogą ubiegać się duńska Nocna Przekąska Weterynarza (z pasztetem z gęsich wątróbek, smalcem, galaretką z sosu po pieczeniu mięsa, smażoną cebulką oraz jabłkiem), sycylijska...

  • Jakie miejsca odwiedzić w Nairobi?

    Jeszcze niewiele ponad sto lat temu nie było tu prawie nic. Dziś - wielkie nowoczesne afrykańskie miasto tętni życiem. W stolicy Kenii, Nairobi, mieści się jedna z największych giełd papierów wartościowych w Afryce oraz główna kwatera ONZ na tym kontynencie.

  • Dlaczego Dunki są najszczęśliwsze na świecie?

    Mieszkańcy Danii na pytanie o to, w czym tkwi sekret ich doskonałego samopoczucia, odpowiadają, że w „hygge”. To styl życia polegający na budowaniu ciepłych relacji i docenianiu zwykłych przyjemności. Dunki żyjące "hygge" muszą być najszczęśliwsze na świecie...

Wideo na temat: kuchnia duńska
  • Dania z duńskiej kuchni

    Maria Przybyszewska odbyła ponad trzymiesięczny staż w najlepszej restauracji na świecie - bo za taką uchodzi kopenhaska "Noma". W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała dania inspirowane kuchnią New Nordic. Wśród propozycji znalazły się placki Aebleskiver z dżemem z pigwy i plastrami gruszek, Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli morskiej i cukrze ze startymi burakami oraz kisiel z rokitnikiem i jabłkami.

Dyskusje na temat: kuchnia duńska
  • Re: Bekon made in holland

    Dostawca mięsa ma OBOWIĄZEK napisać na opakowaniu z jakiego kraju mięso pochodzi. I nie spotkałem się, z sytuacją, żeby opisane nie było. Bardzo sobie cenię żywność wyprodukowaną w UK, jest nieco droższa niż duńska czy holenderska, ale ma lepszą jakość. Dotyczy to zarówno bekonu, jaki i wołowiny. Polecam Angus Beef, "dojrzewany" na kości przez 14 lub nawet 21 dni.