• Informacje na temat:

    kraków kuchnia przysmaki

Artykuły na temat: kraków kuchnia przysmaki
  • Święto Obwarzanka w Krakowie

    Cieszyły się popularnością już w XIV wieku na dworze króla Władysława Jagiełły. Swoich przywilejów doczekały się za panowania Jana Olbrachta. To on w 1496 roku zarządził, że ciasto splecione w warkocze mogli piec i sprzedawać jedynie krakowscy piekarze. Obwarzanek krakowski obchodzi właśnie swoje dwudniowe święto w stolicy Małopolski.

  • Polska od kuchni: Do Małopolski po krakowskie obwarzanki

    Krakowskie Stare Miasto przyciąga turystów z każdego zakątka świata. Przyjeżdżają tu całe rodziny, chcąc nacieszyć się atmosferą naszej dawnej stolicy...

  • Weselmy się w Krakowie

    ...kanwą najsłynniejszego dramatu Stanisława Wyspiańskiego "Wesele". Jeśli marzycie o tradycyjnej, a zarazem bajkowej uroczystości, Kraków to miejsce idealne - poniżej dowiecie się, dlaczego! I ślubuję Ci(...) między daniami z kuchni polskiej, europejskiej, śródziemnomorskiej czy azjatyckiej. Od pewnego czasu prym na weselach wiodą tzw. wiejskie stoły oferujące regionalne przysmaki. Rejon Małopolski słynie...

  • Medynia Głogowska. Odwiedźmy to miejsce, póki są garncarze!

    Na doroczny jarmark do Medyni Głogowskiej na Podkarpaciu przyjeżdża się posłuchać muzyki, popróbować przysmaków regionalnej kuchni, ale przede wszystkim...

  • ...wieku jako danie wsi polskiej, później szlacheckich dworów, dalej mieszczan polskich, a nawet ziemian i książąt, były prawdziwym przysmakiem wszystkich stanów. W XVIII wieku zadomowiły się(...). Patronat medialny nad imprezą objęły: INTERIA.PL, Telewizja Kraków, Dziennik Polski, Radio RMF FM.

  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    ...włoską lub choćby pizzerię. Z czego to, twoim zdaniem, wynika? - Jesteśmy w Polsce wychowani na bieda kuchni. Ta włoska kuchnia, która jest obecna w Polsce, też jest bieda kuchnią. To kuchnia(...) powinniśmy używać sformułowania "kuchnia włoska", bo to jest mega krzywdzące. Gdzie kuchnia Tyrolu, a gdzie kuchnia Sycylii? Pszenica, ziemniaki, żytni chleb kontra bakłażany, pomidory, tuńczyk, anchois...

  • Chiny to kraj smakoszy

    ...ogół wymienia się urozmaiconą i łagodną kuchnię kantońską, ostrą i aromatyczną syczuańską, kuchnię półwyspu Shandong i prowincji Jiangsu. Ale jest ich dużo więcej: kuchnia z prowincji Zhejiang z rybami i owocami morza, bardzo pikantna hunańska, mączno-mięsna z prowincji Shaanxi, kuchnia z Fujianu, mongolska czy muzułmańska. Nawet Pekin i Szanghaj pysznią się własnymi tradycjami kulinarnymi, choć...

  • Przegrzebki Julii Child

    ...— z ryżem oraz groszkiem w maśle albo ze szparagami. Do przegrzebków pasuje biały graves albo burgund.  Przepis Julii Child pochodzi z książki "Francuski szef kuchni" (Wydawnictwo Literackie, Kraków...

  • Mam przepis na Wielkanoc

    ...– Kuchnia jest zdecydowanie smaczniejsza od polityki – twierdzi była rzeczniczka rządu.

  • Miejscówki - część druga

    Kraków Delikatesy Ponadstudwudziestometrowa przestrzeń na parterze kamienicy w centrum Krakowa to jednocześnie galeria, księgarnia i concept store. Delikatesy otwarte są na twórców: obrazów(...) miejscu nie ma kucharza, wszystkie dania przywożone są z kuchni wrocławskich krysznaitów. Raj dla wegetarian – przysmaki z ciecierzycy, samosy, potrawy z groszku, kalafiora i ziemniaków z dodatkiem kuminu...