• Informacje na temat:

    koper

Artykuły na temat: koper
  • Na zgagę - koper

    Koper złagodzi dolegliwości związane z zaburzonym trawieniem.

  • Koper włoski zwany fenkułem

    ...dzięki swoim właściwościom ziół jest m.in. koper włoski zwany też fenkułem. Należy do rodziny selerowatych, uprawiany głównie w krajach śródziemnomorskich - jako warzywo, a w Polsce do celów leczniczych. Działanie lecznicze Koper włoski bogaty jest w witaminę C, potas, mangan, żelazo, kwas foliowy oraz błonnik. Surowcem jest owoc, który działa jako łagodny środek przeciwkaszlowy, pobudza...

  • Wielka księga smaków: Koper włoski

    ...koperek, możesz wykorzystać do dekoracji dania, a łodygi do wzbogacenia smaku różnych zup. Koper ten jest też wyśmienitym dodatkiem do różnych sałatek i makaronów. Wcześniej wystarczy podsmażyć go na(...). Przydatne informacje Koper włoski to przede wszystkim stały bywalec aptek i sklepów zielarskich, gdzie można go kupić w postaci saszetek do zaparzania lub syropów na kaszel i przeziębienie. Jest...

  • Tarta z tuńczykiem i koprem. Efekt gwarantowany

    ...gładkie ciasto. Zawinąć w folię, schładzać 30 min w lodówce. Koper włoski umyć, pokroić w paski, obsmażyć na reszcie oleju, by zmiękł, doprawić, ostudzić.  Rybki odcedzić z zalewy. Formę do tarty wyłożyć ciastem, na nim ułożyć rozdrobnionego tuńczyka, anchois i usmażony koper. Piec 25 min w temp. 180°C. Zobacz także:

  • Tarta z tuńczykiem i koprem włoskim

    ...1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, jajo, siekamy nożem, wlewamy 1-2 łyżki wody i krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut. 2. Koper(...) pieprzem i wyciśniętym sokiem z cytryny. Masę przekładamy na podpieczone ciasto, wyrównujemy. Na wierzchu rozkładamy pozostały koper i dekorujemy filetami z sardeli i oliwkami. Pieczemy 20-25 minut...

  • Jak przygotować masło z koprem i cytryną

    Składniki: 200 g masła 50 g kopru 100 g cytryny Zmiel koper z solą, dodaj skórkę startą z cytryny i wciśnij sok. Mieszankę połącz z miękkim masłem. Przechowuj w zamrażarce.

  • Tradycyjna toskańska sałatka z pomarańczami, orzechami i koprem

    Składniki: Koper włoski 1 czerwona cebula 1 pomarańcza 2 łodygi selera 40 g rukoli 50 g orzechów włoskich Różowy pieprz Sól morska 50 ml oliwy z oliwek Pokrój koper włoski i czerwoną cebulę. Dodaj rukolę i pokrojone łodygi selera. Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki, połowę dodaj do sałatki, z reszty wyciśnij sok. Dodaj posiekane orzechy. Dopraw solą i pieprzem...

  • Kurczak duszony z oliwkami i koprem włoskim

    Z kuchni włoskiej.

  • 5-6 fenkułów; oliwa; pół łyżeczki soli; pół butelki wina czerwonego; sok z brzoskwiń w puszce; 20 ml śliwowicy; łyżka octu balsamicznego; pieprz.

  • Marchewka i Wloski Koper w wanili czyli wiosenna kolacja

    z warzyw... Lucia pisala dwa dni temu o wloskim koprze. Jego delikatne bulwy teraz na wiosne sa najsmaczniejsze. Moja przyjaciolka Francesca, rodem z Calabrii...

Zdjęcia na temat: koper
Wideo na temat: koper
Dyskusje na temat: koper
  • Re: Fennel - fenkuł?

    fenkul -koper wloski.....wpisz sobie w google : fenkul - przepisy i wszystkiego sie dowiesz....:)

  • Re: Wielka księga smaków: Koper włoski

    Mam w ogrodzie, takie nasze lokalne produkty są dla nas najlepsze. Ja je uwielbiam, są naprawdę zdrowe i świetnie wspomagają odchudzanie. Przeczytajcie sobie książkę odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, warto, oj warto sama najlepiej wiem po sobie..

  •  Re:  Znacie jakieś afrodyzjaki?

    ślimaki, koper tem korzenny - podobno niezawodny, lybczyk- wegeta, a ilość zjedzonych jajekw danym tygodniu daje niezłe wyniki.

  • Re: Wielka księga smaków: Koper włoski

    wydaje mi się że żeby zwalczyć otyłość to musi być przede wszystkim dieta a następnie suplement który ją wspiera. Mi doskonale pomagają tabletki Slimcea. Hamują łaknienie i przyśpieszają przemianę materii tak bardzo że chudnę nawet 5kg miesięcznie.

  •  Re:  Ogórki małosolne

    niegotuję wody zawsze daje kranuwke,na 1litr 1łyżkasolinajlepiej kamiennej niejodowanej,koper,czosnek ew.chrzan.A wszystko zależy od gatunku ogórka,jak Ci niewyjdą

  • Re: Wielka księga smaków: Koper włoski

    uwielbiam na surowo albo gotowany:)

  •  Re:  Ogórki małosolne

    1,5 litra zimnej wody 1,5 łyżki soli szczypta cukru ząbek czosnku duży koper, chrzan zalać ogórki zimną zalewą i czekać 2,3 dni

  • Re: Wielka księga smaków: Koper włoski

    lubie warzywa, ale nie zawsze mam czas na ich przygotowanie dlatego zdecydowalam sie na koktajle z talieos. Dbam o siebie jak moge i wiem, ze to krok w dobra strone.

  • Re: Jak przechowywac koperek?

    Ja koper drobno siekam i rozsypuję na tacy do mrożenia(układam niezbyt grubo)po zamrożeniu zsypuję do pojemniczków.Koper nie jest wtedy zlepiony w bryłę i można go sypać jak sól

  • Re: Koper włoski zwany fenkułem

    mozna jesc normalnie na surowy np.pokroi umyc sol i olej z oliwek tyle