• Informacje na temat:

    kasza manna

Artykuły na temat: kasza manna
  • Kasza leczy. Jaką wybrać?

    ...wysoką zawartością żelaza i witamin z grupy B. Dlatego  poleca się ją osobom z niedokrwistością, zwłaszcza pacjentom w trakcie i po kuracji onkologicznej. Kasza manna zalecana jest rekonwalescentom...

  • Kasza jak na lekarstwo

    ...​Uznaje się ją za jeden z najzdrowszych pokarmów. Im grubsza kasza, tym mniej tucząca.

  • Dlaczego warto jeść kasze?

    ...w znacznej mierze chronić przed nadwagą i otyłością oraz uciążliwymi zaparciami. Warto jednak pamiętać, że im mniej oczyszczona i rozdrobniona, tym lepsza. Najmniej cenne są kasze drobne - kuskus i manna oraz płatki. 1. Która kasza jest najzdrowsza? Szczególnie regularnie warto jadać kaszę gryczaną, najlepiej niepaloną o czterokrotnie większej zawartości przeciwutleniaczy niż w kaszy palonej...

  • Czy kasze naprawdę nie są dobre dla wrzodowców?

    ...1. Kasza gryczana  Zawiera bardzo dużo błonnika (cellulozy), a zbyt duża jego ilość może nasilać objawy bólowe.  2. Pęczak  To gruboziarnista kasza, ciężkostrawna. Dłużej zalega w żołądku, pobudzając wydzielanie kwasów żołądkowych. Może działać drażniąco na wrzody i je uaktywnić.  Co w zamian?  Zalecane są kasze: manna, kukurydziana, jęczmienna, jaglana. Nie podrażniają błony śluzowej żołądka...

  • Kasza reaktywacja

    Wraz z modą na zdrowe odżywianie wraca zainteresowanie kaszami. Poza łatwo przyswajalnym białkiem roślinnym i błonnikiem zawierają też mnóstwo witamin i mikroelementów.

  • W zgodzie z naturą: Kasza bulgur i rukola

    Kasza bulgur Dla zdrowia serca. Na polskich stołach pojawiła się stosunkowo niedawno. To kasza z pszenicy, znacznie wartościowsza niż manna lub kuskus.  Dostarcza dużo błonnika, a do tego jest bogatym źródłem pierwiastków dobrych dla serca: potasu, wapnia i magnezu. Pierwszy z nich obniża ciśnienie krwi, drugi reguluje częstotliwość skurczów serca i ułatwia obieg krwi, a trzeci rozszerza tętnice...

  • 10 powodów, by jeść kasze

    Najpopularniejsze kasze to gryczana, jaglana, jęczmienna (łamana, pęczak, perłowa), manna, kukurydziana. Lepiej wybierać te grubo lub drobnoziarniste. 1. Wspomagają trawienie. Im kasza grubsza(...). Rozgrzewają i dodają energii. Beta-glukan i cynk odżywiają komórki jelita, poprawiając odporność. Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe i wysuszające, pomaga oczyścić zatoki z wydzieliny...

  • 10 powodów, by jeść kaszę

    Najpopularniejsze kasze to gryczana, jaglana, jęczmienna (łamana, pęczak, perłowa), manna, kukurydziana. Lepiej wybierać te grubo lub drobnoziarniste. 1. Wspomagają trawienie Im kasza grubsza(...) Rozgrzewają i dodają energii. Beta-glukan i cynk odżywiają komórki jelita, poprawiając odporność. Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe i wysuszające, pomaga oczyścić zatoki z wydzieliny. 5. Koją...

  • Kasze w diecie antyrakowej

    ...łagodzące biegunki. Dobra jakościowo kasza manna powinna być biała, z odcieniem żółtawym, bez widocznych ciemnych cząstek otrębowych. Można ją przygotować jako samodzielną potrawę, np. zupę mleczną, lub(...)Są bogatym źródłem witamin i minerałów, m.in. magnezu, cynku, wapnia, żelaza, potasu, fosforu, selenu, witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Im grubsza kasza (np. gryczana, pęczak), tym...

  • Kasza jak lekarstwo

    .... Jest jedną z najchętniej spożywanych kasz w Polsce. Kasza manna Zwana jest także grysikiem. Kaszę tę pozyskuje się z ziaren pszenicy. Jest źródłem skrobi, białka, witamin z grupy B i kwasu(...)Kasza to nic innego, jak rozdrobnione (mniej lub bardziej) ziarna zbóż. Mamy ich spory wybór. Kasze grube (pęczak, gryka, ryż) najbardziej przypominają ziarna zbóż. Kasze łamane to ziarna...

Wideo na temat: kasza manna
  • Na podwieczorek zwykle jada się lekkie rzeczy, a najczęściej są to słodkości. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Artur Moroz przygotował podwieczorek na słodko i w wersji wytrawnej. Dlaczego był to jego ulubiony posiłek w przedszkolu? Na stole pojawiły się takie propozycje, jak: naleśniki z szynką dojrzewającą i burattą, powałki cynamonowe z śliwkami, kasza manna z budyniem z truskawkami oraz grzanki

  • Kulinarne propozycje na dania z kaszą według Andrzeja Polana

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dodatkiem różnego rodzaju kasz: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną i oscypkiem oraz baklawę kokosową z kaszą manną. (DDTVN/x-news)

  • Gotowanie w próżni metodą saus-vide

    Kuchnia sous-vide to gotowanie każdego produktu w idealnej dla niego temperaturze. Profesjonalni kucharze używają do tej techniki specjalnych worków, w które zamykają gotowane produkty w próżni. Dzięki temu powstałe dania są zawsze soczyste i nie zostają pozbawione wartościowych składników. Czy można to robić w domu? Wyjaśniła to w kuchni "Dzień Dobry TVN" kucharz Adriana Marczewska. Przygotowała też dania takie, jak: dorsz z kaszą manną i porem, pierś z kurczaka z kukurydzą oraz kaczkę z...

Dyskusje na temat: kasza manna