• Informacje na temat:

    kasz

Artykuły na temat: kasz
  • Nasza kasza gryczana

    Jako jedyna z kasz nie jest produktem zbożowym. Powstaje z nasion gryki – jest zatem „krewną” szczawiu i rabarbaru.

  • Kasza jak na lekarstwo

    ...​Uznaje się ją za jeden z najzdrowszych pokarmów. Im grubsza kasza, tym mniej tucząca.

  • Dlaczego warto jeść kasze?

    Była podstawą kuchni staropolskiej. Dziś też staje się zdrowym składnikiem wielu potraw. I bardzo dobrze, bo kasze to fundament zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety.

  • Maja Sobczak: Polacy "qmają" kaszę

    Autorka popularnego bloga Qmamkasze.pl w rozmowie ze Styl.pl opowiada o filozofii smaku, swoim podejściu do gotowania a także zdradza, kto jest „królową” wśród kasz.

  • Kasze – wartościowy składnik codziennej diety

    Świąteczne biesiadowanie za nami, a przed nami czas wprowadzania w życie postanowień noworocznych, które wiążą się również z chęcią zadbania o swoje zdrowie i sylwetkę. Aby ułatwić realizację tych zamierzeń, warto do codziennego menu wprowadzić kasze i wykorzystać ich różne rodzaje. Kasze nie tylko urozmaicą i wzbogacą nasz jadłospis o różne smaki, ale także – jak podkreśla ekspert – dostarczą...

  • Kasza reaktywacja

    Wraz z modą na zdrowe odżywianie wraca zainteresowanie kaszami. Poza łatwo przyswajalnym białkiem roślinnym i błonnikiem zawierają też mnóstwo witamin i mikroelementów.

  • 10 powodów, by jeść kasze

    Najpopularniejsze kasze to gryczana, jaglana, jęczmienna (łamana, pęczak, perłowa), manna, kukurydziana. Lepiej wybierać te grubo lub drobnoziarniste. 1. Wspomagają trawienie. Im kasza grubsza(...). Rozgrzewają i dodają energii. Beta-glukan i cynk odżywiają komórki jelita, poprawiając odporność. Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe i wysuszające, pomaga oczyścić zatoki z wydzieliny...

  • 10 powodów, by jeść kaszę

    Najpopularniejsze kasze to gryczana, jaglana, jęczmienna (łamana, pęczak, perłowa), manna, kukurydziana. Lepiej wybierać te grubo lub drobnoziarniste. 1. Wspomagają trawienie Im kasza grubsza(...) Rozgrzewają i dodają energii. Beta-glukan i cynk odżywiają komórki jelita, poprawiając odporność. Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe i wysuszające, pomaga oczyścić zatoki z wydzieliny. 5. Koją...

  • Kasze w diecie antyrakowej

    Są bogatym źródłem witamin i minerałów, m.in. magnezu, cynku, wapnia, żelaza, potasu, fosforu, selenu, witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Im grubsza kasza (np. gryczana, pęczak), tym więcej ma błonnika, który reguluje pracę jelit, wchłania nadmiar cholesterolu i tłuszczów. Regularne jedzenie kasz chroni przed rozwojem chorób nowotworowych. Zgodnie z raportem wydanym przez Światową...

  • Kasza gryczana - eliksir dla serca i humoru

    Nie zakwasza organizmu, nie zawiera glutenu i jest polecana osobom na diecie. Kasza gryczana ma same zalety.

Zdjęcia na temat: kasz
Wideo na temat: kasz
Dyskusje na temat: kasz
  • Re: Dietetyczne Dobre Przepisy ! Pomocy!

    . PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA NA OTYŁOŚĆ-IRL (MINI CHLEBKI). ***** SKŁADNIKI: Kasza jaglana __400g, Kasza jęczmienna (tzw. średnia lub drobna) __250g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0(...) pod przykryciem na ok. 5-10 minut. UGOTOWANE OBIE KASZE (MASA RAZEM 650 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY: Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się

  • Re: Na zimowe rozgrzanie – pożywne kasze

    Rzeczywiście, kasze pod każdą postacią są pożywne, smaczne i z całą pewnością zdrowe. Ja osobiście polecam codziennie na sniadanie kazdą z wymienionych kasz z mlekiem przegotowanym. Smacznego.

  • Re: Sposoby na jesienne przeziębienie

    Zaparzać można imbir, ale nie cytrynę i miód - szkoda ich właściwości. Bardzo dobre efekty daje po prostu zrównoważona dieta. Spróbuj ją unormować według jakiegoś sensownego planu. Odżywiaj się zdrowo, czytaj etykiety, unikaj sztucznych dodatków, a leki będą niepotrzebne. Warto, żebyś do diety włączyła np. kasze (http://shop.e-condimenta.eu/pl/produkt/33/mix-kasz-ze-slonecznikiem), chude mięso

  • Re: 10 powodów, by jeść kasze

    Dietetyczka na wykładach powtarzała nam wielokrotnie - "Jelita lubią kaszę"

  • Re: Mam za wysoki cholesterol. Co z nim zrobić?

    mnie na zbicie cholesterolu polecono spożywanie oleju lnianego, miałam problem żeby go kupić, udało się w aptece w formie kapsułek z Gala (nie utlenia się jak ten w butelkach i dłużej zachowuje swoje wartości). Polubiłam go, dodawałam do sałaty, ryb, kasz, ziemniaków. Po 3 miesiącach cholesterol jest w normie, bez żadnych leków. A olej zajadam nadal :) o taki dokładnie Olej lniany Gal

  • Re: Kasze – wartościowy składnik codziennej diety

    Jem duzo kasz na chudym mleku i gruba jestem

  • Re: Jak poradzić sobie z jesienną depresją?

    dla siebie coś dobrego poprawia mu humor. Spacer lub bieganie z rana, na śniadanie jaglanka z migdałami : http://shop.e-condimenta.eu/pl/produkt/32/mix-kasz-z-migdalem Ale, jeśli to trwa dłużej, to

  • Re: 10 powodów, by jeść kasze

    Wiem, wiem, musiałam ograniczyć ryż na rzecz kasz ze względu na zaparcia, na szczęście nie przeszkadza mi to bo zawsze je lubiłam, co do zaparć to minęły po dicopegu dopiero, ale diety pilnuję mimo wszystko

  • Re: Kasza jaglana – samo zdrowie?

    Ale kasz gryczana (...) Jak nie rozrozniasz kasz gryczanej od jaglanej, to delikatnie mowiac, splywaj... Zajoba dostane, klawiatura mi nie dziala... FUBAR!

  • Re: 3 kuracje na lepszy metabolizm

    Bez glutenu to kasza gryczana i kasza jaglana.