• Informacje na temat:

    kalmar

Artykuły na temat: kalmar
  • Krewetki i kalmary z fasolką szparagową

    Składniki: Biała cebula Kalmary Natka pietruszki Oliwa z oliwek Czosnek Zielona fasolka szparagowa Sok z winogron Krewetki Cytryna Pieprz, sól Cebulę i kalmary pokrój w krążki. Posiekaj natkę pietruszki. Smaż cebulę na oliwie. Dodaj czosnek. Dodaj kalmary, smaż 3 minuty. Dodaj fasolkę, smaż jeszcze 3 minuty. Wlej sok z winogron. Dodaj krewetki. Dopraw solą, pieprzem i sokiem...

  • Chrupiące kalmary

    ABC przyrządzania Kalmary myjemy w chłodnej wodzie. Jeśli mają w środku podłużną chrząstkę, to ją usuwamy. Suszymy je i kroimy na wąskie paski (z nich powstają krążki). W miseczce mieszamy mąkę z odrobiną chili i solą. Rozgrzewamy olej w garnku (do 1/3 objętości). Kalmary maczamy w białku, obtaczamy w mące i po osypaniu wrzucamy na rozgrzany olej na 1-2 minuty. Wyjmujemy, gdy osiągną złocisty...

  • Makaron udon z owocami morza i sosem yakitori

    Składniki: 100 g sosu yakitori 20 g szczypiorku 50 g grzybów (pieczarki lub shitake lub uszak) 50 g kalmarów 100 g ośmiorniczek 30 ml oleju 400 g makaronu udon Obierz i pokrój pieczarki i/lub pozostałe grzyby. Podsmaż grzyby. Przekrój kalmary wzdłuż, następnie każdą połówkę na 3 części. Ponacinaj je. Przygotuj ośmiorniczki. Makaron udon gotuj 10-12 minut we wrzątku...

  • Hiszpańska paella

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Kalmary pokrój w krążki. Opłucz i małże, wyrzuć te otwarte. Pozostałe gotuj w niewielkiej ilości wody, aż się otworzą - ok. 5 minut. Pokrój rybę, kurczaka i chorizo(...) kalmary i małże, smaż 5 minut. Dopraw do smaku. Wlej wino i bulion, dodaj ryż. Gotuj aż ryż będzie miękki.

  • Chipsy prosto z morza

    ..., głowę, chrząstkę, trzeba też oczyścić wnętrzności i zdjąć skórę z mięczaka. Potem umyj je zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz też kupić mrożone kalmary, wtedy rozmrażaj je w chłodnej wodzie. Aby nie były gumowate, gotuj je bardzo krótko, albo dla odmiany długo i najlepiej w sosie. Prosta przekąska Krążki z kalmarów pojawiają się w paelli albo w zupach z owocami morza. Ale...

  • Hitowe miejsca na wakacje

    ...ozdoba jest Boka Kotorska, perła Bałkanów. Do zobaczenia - oliwka Stara Maslina w Mitrovicy, drzewo, które ma juz ponad dwa tysiące lat i wciąż owocuje. Lokalny specjał - kalmar z grilla i suszona...

  • Ujemne kalorie na start!

    ...sytości, a przyspieszające metabolizm. Jedz chudy nabiał, jajka, pij kefir lub jogurt. Owoce morza Krewetki, kalmary, dorsze, pstrągi, a ponadto piersi kurczaka zagrodowego lub indyka dostarczają...

  • Przysmak adriatycki  gotowanym morszczukiem i palentą

    ...o białym mięsie lub kalmarów.

  • Doceniam drobiazgi

    Uwielbia niespodzianki, zwłaszcza te przygotowywane przez męża. Lubi jeść kalmary i pić białe wino w restauracyjnym ogródku, kiedy ma pewność, że nikt nie zrobi jej zdjęć telefonem komórkowym. Przyznaje, że przeklina - kiedy ogląda mecz i coś idzie źle. Jolanta Kwaśniewska rozmawia ze Styl.pl o stylu właśnie.

  • ...}}--> Raj na talerzu Smakowite, sycące i zdrowe! Tak najkrócej można określić jedzenie na Teneryfie i całych Wyspach Kanaryjskich. Zamówić tu można ośmiornicę z grilla, kalmary...

Wideo na temat: kalmar
  • Przepis na smażone kalmary

    Piotr Ogiński postanowił wziąć "na warsztat" owoce morza. W tej odsłonie vloger pokazał jak przyrządzić smażone kałamarnice. Zdradził również, jak przygotować kalmary, by nie były gumiaste.

  • Krewetki i kalmary z fasolką szparagową

    Hiszpańskie danie w 15 minut

  • Przysmaki inspirowane włoską kuchnią

    18-letni Dawid Budzich przygotował w studiu "Dzień Dobry TVN" dania inspirowane kuchnią włoską. Uczestnik "Masterchefa" zaprezentował spaghetti z mulami i kalmarami, ravioli z krewetkami oraz arancini z gorgonzolą i szpinakiem.

Dyskusje na temat: kalmar