• Informacje na temat:

    haggis

Artykuły na temat: haggis
  • W Szkocji to przysmak

    To nie brzmi dobrze: baranie podroby wymieszane z owsianką i gotowane w owczym żołądku. A jednak Szkoci nie tylko uwielbiają to jeść - na temat haggis powstają nawet poematy! Zalety danania opiewał np. Robert  Burns.  A jak zrobić prawdziwy szkocki haggis? podajemy jedną z najstarszych wersji potrawy!   Haggis - 1 żołądek barani, - serce i płuca 1 jagnięcia (może być też wątroba...

  • Justin Bieber spędził noc w Glasgow

    ...restauracji z jedzeniem na wynos, gdzie spróbował lokalnych przysmaków. Poza frytkami, gwiazda zamówił też szkocki gazowany napój Irn Bru oraz porcję smażonego na głębokim oleju haggis - tradycyjnej szkockiej...

  • ...nadanych na cześć książęcej pary – Kate i Wills. Morze na talerzu Kulinarną specjalnością Szkocji jest haggis – owcze podroby wymieszane z cebulą, mąką owsianą i przyprawami, zaszyte i duszone...

  • Europejskie miasta festiwalowe

    Muzeum Królewskie. Warto spróbować tradycyjnych dań kraju, jak haggis, i oczywiście najbardziej znanej na świecie whisky.  Jeżeli chcielibyście odwiedzić piękny Edynburg, który w trakcie festiwalu...

  • Wyspa, drzewo, zamek

    ...kiełbaski, smażonych grzybów i haggis. Niełatwo zacząć dzień od podrobów gotowanych z krwią i owsianką w owczym żołądku. Dłubię widelcem w brunatnym brykiecie, ale jak nie skosztować potrawy, na której cześć wieszcz napisał odę. Address to a Haggis (Do kaszanki) Roberta Burnsa to pięć strof o wyższości haggis nad europejskimi specjałami, wliczając francuskie ragoût. Uwierzcie poecie. O, kaszanko...

  • W tę noc prawdziwy Szkot zarówno w domu, jak i na emigracji czci jego pamięć uroczystą kolacją, na której wysławia się haggis, kobiety i whisky. Jest to jeden z trwałych elementów szkockiej dumy narodowej. Do dzisiaj zachowało się ponad 400 pieśni Burnsa. W programie imprezy: Od 19. do 21. - pokazy tradycyjnych tańców szkockich przeplecione prezentacjami multimedialnymi przybliżającymi kulturę...

  • "Miasto gniewu"

    ...oscarowego "Za wszelką cenę" - Paul Haggis. Obraz zyskał spory rozgłos wśród wielu amerykańskich krytyków, którzy chwalili osiągnięcie Haggisa za brawurową i celną obsadę oraz za wyrazisty pomysł(...) udział w tym przedsięwzięciu? Don Cheadle (w filmie gra Grahama): Spotkałem się z Paulem Haggisem i Bobbym Moresco - autorami scenariusza - i powiedziałem, że nawet jeśli w tym filmie nie będzie dla...

  • Weekend w kinie

    ..." - Paul Haggis. Obraz zyskał spory rozgłos wśród wielu amerykańskich krytyków, którzy chwalili osiągnięcie Haggisa za brawurową i celną obsadę oraz za wyrazisty pomysł i sprawną realizację. W filmie...

Dyskusje na temat: haggis
  • Re:  nigdy tego nie zjem!!!!!!

    Ja nigdy bym nie zjadł tradycyjnego szkockiego specjału, czyli haggisa. Jeśli ktoś nie wie, co to jest, to zapraszam do lektury: http://pl.wikipedia.org/wiki/Haggis

  • Haggis

    to narodowa potrawa Arabów

  • Re: Wirtualna podroz po smakach...

    Ja polecilabym osobom wybierajacym sie do Turcji oliwki i kozie sery sa przepyszne no i oczywiscie kebaby i pieczone na grilu miesa , a takze jak juz ktos napisal warzywa miedzy innymi pieczone na grilu baklazany sa warte grzechu:) Slodycze jak dla mnie sa za mdle ale to kwestia gustu. W Szkocji warte polecenia jest haggis ( nie mylic z pieluszkami ) :) Haggis to owczy żołądek nadziewany siekaną

  • to szkocki przysmak....

    ....a do tego jeszcze pieluszki... Haggis

  • Re: Kuchnia brytyjska (angielska) i inne...

    Bywam w UK u rodziny czasami, ale jadam głównie w po polsku lub w hinduskich knajpkach. Z ich autentycznych dań to próbowałam i robię czasem Kurczaka koronacyjnego- jest dobrym pomysłem na wykorzystanie kurczaka z rosołu- i haggis, choć to chyba szkocki specjał., acha no raz jadłam pudding z jakichś podrobów(nerek?) Nawet był smaczny. No i wołowinę na kilka sposobów.Anglicy, których znam żywią

  • Re: Mają się o co kłócić..

    Jak każdy przysmak, tak jego jakość zależy od producenta. Najlepszy jest z większą zawartością podrobów od owsianki. Te z przewagą owsianki faktycznie są do niczego. Być może zależy to od tego gdzie był wyprodukowany, czy w Szkocji czy w Anglii. Podejrzewam, że to angielskie haggis zawierają większą ilość owsianki i trzeba uważać na wegetariańskie haggis, bo są okropnie paskudne. Według mnie to

  • Re: Kuchnia brytyjska (angielska) i inne...

    Po paru latach mieszkania w Szkocji wydaje mi sie, ze kuchnia brytyjska ne istneje. Brytyjczycy zywia sie glownie danami gotowymi i na wynos. W wiekszosci niejadalne. Ale ... maja tez kuchne tradycyjna i ta w wiekszosci jest lokalna. Pies (paje - czuyli zapiekanka z miesa lub ryby, warzyw i ziemnakow), szkocki haggis, black pudding (czyki kaszanka) zypy (krupnik, zupa rybna czy z soczewicy

  • Prawdziwy szkocki przysmak

    to suszona wołowina wild west jerky - smaczna zdrowa/ mięso z Urugwaju/ , niskokaloryczna o dużej zawartości białka .W Polsce też można kupić albo zamówić przez internet . Polecam smakoszom.

  • Re: Szkocki wieczór

    Gdzie jest haggis?! :D

  • Dyletanci

    Najpierw niech sie obie nacje naucza podstaw gotowania, bo to, co normalnie jedza, nadaje sie do koryta, a nie na talerz. Czy to nie dziwne, ze w krajach calego swiata otwierane sa i prosperuja restauracje francuskie, wloskie, tajskie, japonskie, chinskie, polskie, a nawet niemieckie, a brytyjskie sa w zasadzie tylko puby... Prosta sprawa - w bimbrownictwie i konsumpcji wyspiarze sa naprawde niezli, choc im czesto mozg po tym kolowacieje. Ale zagrycha to juz prawdziwy problem...