• Informacje na temat:

    grzyb

Artykuły na temat: grzyb
  • Smakują i trują, czyli... o grzybach

    Są pyszne, a ich zbieranie to zajęcie niezwykle przyjemne. Jednocześnie ta "kulinarna rozrywka" niesie ryzyko nawet dla doświadczonego grzybiarza. Nie trzeba koniecznie zjeść muchomora, by ryzykować zdrowiem.

  • Suszenie grzybów

    Chcesz ususzyć trochę grzybów na zimę? Właśnie teraz jest na to najlepszy moment.

  • Kurczak faszerowany grzybami

    Grzybami możemy cieszyć się cały rok – gdy je zamarynujemy lub ususzymy. A ze świeżych przygotujmy aromatyczne dania.

  • Gołąbki z grzybami

    Grzyby namocz i pokrój. Szalotki posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oleju. Dodaj grzyby i pietruszkę. Całość podsmaż. Kilka dużych liści kapusty sparz w posolonym wrzątku. Następnie opłucz je w zimnej wodzie i odcedź. W misce wymieszaj ricottę, jajka oraz smażone grzyby z szalotkami. Dopraw do smaku solą i wymieszaj. Liście kapusty rozłóż na blacie i nałóż na nie nadzienie. Zwiń w roladki...

  • Risotto z grzybami

    ...​Koniec lata to nie tragedia! Są przecież grzyby, orzechy, owoce, warzywa...

  • Risotto z grzybami

    Leśne grzyby możesz zastąpić pieczarkami.

  • Schab faszerowany grzybami

    Temu smakowi nikt się nie oprze.

  • Pieczone z grzybami

    ...zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na godzinę do lodówki. Farsz: garść suszonych grzybów, 400 g pieczarek, cebula, 2 jajka, pęczek natki pietruszki, łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej, pieprz, gałka muszkatołowa Dzień wcześniej namaczamy suszone grzyby. Nazajutrz gotujemy je w tej samej wodzie przez ok. pół godziny. Studzimy. Odcedzamy i kroimy. Pieczarki...

  • Placki z grzybami

    Przygotowanie: Grzyby umyć, pokroić w paski. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby, podlać bulionem, dusić 30 min, doprawić solą, pieprzem i śmietaną. 2 Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z płatkami, startym serem, jajami, doprawić. Usmażyć. Podawać z sosem grzybowym, udekorować natką. Zobacz także:

  • Uszka z grzybami i orzechami

    Przygotowanie: Z mąki z solą, dolewając wodę zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować., wykrawać małe kółeczka. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, wymieszać z natką, orzechami i posiekanymi grzybami. Przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wymieszać. Po porcji farszu układać na każdym placuszki. Zalepiać. Przeciwległe końce pierożków zlepić, aby powstały uszka. Gotować w posolonej...

Zdjęcia na temat: grzyb
Wideo na temat: grzyb
  • Grzyb lekiem na raka?

    Huba to popularna nazwa owocników grzybów nadrzewnych, można je znaleźć praktycznie w każdym polskim lesie. Tego grzyba pod mikroskop wzięły trzy badaczki z Uniwersytetu Lubelskiego: dr hab. Magdalena Jaszek, dr Magdalena Mizerska-Kowalska i dr Anna Matuszewska. - Wiemy, że nasz preparat grzybowy działa w stosunku do komórek w warunkach in vitro - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Jaszek. Czy może

  • Tost z grzybami

    Pomysł na bardzo aromatyczną kolację.

  • Tarta z grzybami

    Pyszna wegetariańska propozycja na obiad lub kolację

Dyskusje na temat: grzyb