• Informacje na temat:

    grzyb

Artykuły na temat: grzyb
  • Zmasowany atak grzybów

    We florze bakteryjnej jelita grubego żyją mikroorganizmy, m.in. grzyb Candida albicans (bielnik biały). Bierze udział w wydalaniu metali ciężkich i w rozkładzie cukru, ale może być niebezpieczny(...) zapalne, które nie są kojarzone z grzybami. Tradycyjne leczenie nie przyniesie trwałej poprawy - problemy będą wracały, jeśli nie uda się "odgrzybić" organizmu i przywrócić równowagi florze jelit...

  • Zatrucia grzybami leśnymi – jak je rozpoznać i reagować?

    Wczesna jesień to czas leśnych wędrówek, spacerów i bardzo popularnego w Polsce grzybobrania. Nic dziwnego – grzyby podnoszą i uszlachetniają walory smakowe zup, sosów i świątecznych dań. To prawdziwa uczta dla podniebienia, ale w pełni bezpieczna tylko dla tych, którzy się na grzybach znają. Spożycie trujących okazów w najlepszym wypadku może się skończyć poważnymi problemami żołądkowymi...

  • Smakują i trują, czyli... o grzybach

    Są pyszne, a ich zbieranie to zajęcie niezwykle przyjemne. Jednocześnie ta "kulinarna rozrywka" niesie ryzyko nawet dla doświadczonego grzybiarza. Nie trzeba koniecznie zjeść muchomora, by ryzykować zdrowiem.

  • Suszenie grzybów

    Chcesz ususzyć trochę grzybów na zimę? Właśnie teraz jest na to najlepszy moment.

  • Kurczak faszerowany grzybami

    Grzybami możemy cieszyć się cały rok – gdy je zamarynujemy lub ususzymy. A ze świeżych przygotujmy aromatyczne dania.

  • Gołąbki z grzybami

    Grzyby namocz i pokrój. Szalotki posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oleju. Dodaj grzyby i pietruszkę. Całość podsmaż. Kilka dużych liści kapusty sparz w posolonym wrzątku. Następnie opłucz je w zimnej wodzie i odcedź. W misce wymieszaj ricottę, jajka oraz smażone grzyby z szalotkami. Dopraw do smaku solą i wymieszaj. Liście kapusty rozłóż na blacie i nałóż na nie nadzienie. Zwiń w roladki...

  • Risotto z grzybami

    ...​Koniec lata to nie tragedia! Są przecież grzyby, orzechy, owoce, warzywa...

  • Risotto z grzybami

    Leśne grzyby możesz zastąpić pieczarkami.

  • Schab faszerowany grzybami

    Temu smakowi nikt się nie oprze.

  • Paszteciki z kapustą i grzybami

    Grzyby opłukać, namoczyć przez noc, gotować ok. 20 minut. Pokroić, płyn zachować. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać liście i ziele, wlać płyn...

Zdjęcia na temat: grzyb
Wideo na temat: grzyb
  • Grzyb lekiem na raka?

    Huba to popularna nazwa owocników grzybów nadrzewnych, można je znaleźć praktycznie w każdym polskim lesie. Tego grzyba pod mikroskop wzięły trzy badaczki z Uniwersytetu Lubelskiego: dr hab. Magdalena Jaszek, dr Magdalena Mizerska-Kowalska i dr Anna Matuszewska. - Wiemy, że nasz preparat grzybowy działa w stosunku do komórek w warunkach in vitro - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Jaszek. Czy może

  • Tost z grzybami

    Pomysł na bardzo aromatyczną kolację.

  • Tarta z grzybami

    Pyszna wegetariańska propozycja na obiad lub kolację

Dyskusje na temat: grzyb