• Informacje na temat:

    gouda

Artykuły na temat: gouda
  • Gouda. Odwiedź miasto słynnego sera

    Gouda, widziałam już tylko ladę chłodniczą z serami w sklepie. Szybkie poszukiwanie w internecie niewiele poprawiło mi humor. W Wikipedii napisano: „Gouda – gatunek sera półtwardego, podpuszczkowego, dojrzewającego, produkowanego z mleka krowiego. Pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda. Jest produkowany w postaci spłaszczonych kręgów. Dojrzewa 6 tygodni. Najsmaczniejsza jest Gouda dojrzała...

  • Gouda. Odwiedź miasto słynnego sera

    Gouda, widziałam już tylko ladę chłodniczą z serami w sklepie. Szybkie poszukiwanie w internecie niewiele poprawiło mi humor. W Wikipedii napisano: „Gouda – gatunek sera półtwardego, podpuszczkowego, dojrzewającego, produkowanego z mleka krowiego. Pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda. Jest produkowany w postaci spłaszczonych kręgów. Dojrzewa 6 tygodni. Najsmaczniejsza jest Gouda dojrzała...

  • Zupa selerowa z wędzoną szynką

    Zamiast goudy dodajmy parmezan.

  • ...nie bede miala trzech zyczen niestety, ale jakies male istnienie uratowane na pare godzin - ze szponow i dziobow czapli. Miejsce akcji: Gouda, dom przyszlej...

  • Dobry żółty ser

    ...więc lepszym źródłem wapnia. W  nazwie produktu musi się znaleźć słowo "ser", a nie np. "typu gouda", "serowe plasterki" czy "wyrób seropodobny"...

  • Dlaczego warto jeść sery?

    ...października. 3. EMENTALER to ser szwajcarski, twardy, produkowany z mleka krowiego. Ma okrągłe lub owalne duże dziury, łagodny słodkawo-orzechowy smak. Jego miąższ jest elastyczny, zwarty. 4. GOUDA Do produkcji 1 kg tego sera używa się od 7 do 9 litrów mleka! Gouda ma silny, wyrazisty zapach, śmietankowy smak i dość jędrny miąższ z niewielką liczbą dziurek. 5. PARMEZAN jest serem twardym typu...

  • Bochenek imprezowy

    Brakuje ci pomysłów na imprezowe przekąski? To danie idealnie się sprawdzi. Goście będą zachwyceni.

  • Ból głowy - jaki ma związek z dietą?

    Ryzykowne nie tylko dla migrenowców Sery pleśniowe i długo dojrzewające typu camembert, gouda, parmezan - choć są smakowitym składnikiem kanapek i sałatek, zawierają dużo tzw. histaminy. To substancja, która w nadmiarze dla każdego jest szkodliwa. Dla bezpieczeństwa lepiej nie jeść na raz więcej, niż 1-2 plasterki camemberta lub goudy albo 1-2 szczypty parmezanu. Ketchup - nie warto przesadzać...

  • Filety z kurczaka w sosie

    1. Szpinak płuczemy i osuszamy na sitku. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na rozgrzanym oleju....

  • Cykoria zapiekana w sosie Mornay

    Składniki na 4 porcje: 4 cykorie, 1 łyżka cukru, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 4 dag + 1 łyżka masła, 2 dag mąki pszennej, 200 ml mleka, 10 dag śmietanki 18 proc., 1/2 szklanki drobno startego żółtego sera, np. gouda lub morski. 3 łyżki drobno startego sera parmezan, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 plastry szynki, kapary, sól, pieprz. Cykorie opłucz pod bieżącą wodą. Wykrój z nich biały głąb...

Zdjęcia na temat: gouda
Wideo na temat: gouda
  • Kenzo x H&M: Ale show!

    29 października w Nowym Jorku na wybiegu zadebiutowała kolekcja KENZO x H&M. Pokaz reżyserował legenda mody Jean-Paul Goude. Tancerze, beatboxerzy i muzycy połączyli swe siły w rytm specjalnie przerobionego remiksu „Express Yourself” Sama Spiegla ku czci piękna i siły indywidualnej ekspresji. Dzięki oryginalnej choreografii autorstwa współpracownika KENZO Ryana Heffingtona, aktorzy pokazu zaprezentowali publiczności kolekcję KENZO x H&M jako mozaikę figlarności, śmiałych nadruków i żywych...

Dyskusje na temat: gouda
  • Re: Ser do pizzy

    Jeżeli do pizzy dodamy starty żółty ser gouda, też będzie ciągnący.

  • Re: Dobry żółty ser

    gouda was powinna zaskarżyc

  • lasagne

    Witajcie :) Wiem, że zazwyczjaj do tej potrawy daje się parmezanu, ale mam do Was pytanie, czy inny ser, np gouda też się nada? Jaki ser polecacie do lasagne?

  • Re: Cordon bleu (kotlet szwajcarski)

    Gouda?? Tylko Podlaski!! Tu jest Polska!!

  • Re: PIZZA! Jakie składniki najlepsze?

    Witam jestem kucharzem od 12 lat polecam pizze bez sosu ser gouda,mozzarella,pomidor,i po wyjeciu z pieca swieze liscie bazylii,pomysl moj wlasny jak sprobujecie to napiszcie jest super,tylko zalezy od ciasta.pozdrawiam

  • Re: Cordon bleu (kotlet szwajcarski)

    kotlet szwajcarski z serem gouda to obelga dla Szwjcarów

  • Re: ser do lasagne

    To akurat może być problem, i nie ma z czego się śmiać. Daleko mi do biegłości w gotowaniu (nawet bardzo, przyznaję), ale jako wielbicielka lasagne/lazanii stwierdzam kategorycznie: tradycyjnie na pewno mozzarella. Dodatkowo dodaję też takie swojskie sery jak edamski, gouda lub podlaski.

  • Re: Ser do pizzy

    Jak robię pizze na szybko to używam zwykłego żółtego sera (gouda lub podlaski), jeśli robię na spokojnie to zarówno do pizzy, jak i lazanii używam mozzarelli, ale właśnie nie tej w zalewie tylko kupowanej z bloku. Jest jasna i raczej bez wyraźnego smaku (ładnie komponuje się z dodatkami), ale za to jest niezwyyyyyykle ciągnąca i nie pali się nawet przy dłuższym pieczeniu...

  • Re: Zapiekanka z fasolką i kurczakiem

    5 dkg sera Gouda na 400 gr makaronu?