• Informacje na temat:

    gałka muszkatołowa

Artykuły na temat: gałka muszkatołowa
  • Bogactwo korzennych przypraw

    ...usuń goździki i owoce i jeszcze raz wymieszaj syrop. Zażywaj po łyżce dziennie.  Gałka muszkatołowa jest źródłem przeciwutleniaczy, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Wspomaga też walkę...

  • Z przyprawami dookoła świata czyli odkrywamy nowe fakty

    .... Mało kto wie, że najlepsze warunki na uprawę cynamonowców panują w Wietnamie i właśnie stamtąd pochodzi bardzo aromatyczna słodko-korzenna kora cynamonu. Gałka muszkatołowa jest jedną z najmniej...

  • Moc świątecznych przypraw

    Goździki, cynamon i gałka muszkatołowa to przyprawy, które nierozerwalnie łączą się atmosferą świątecznych przygotowań.

  • Mięso z królika; 75 dkg podgardla wieprzowego; 10 dkg wątróbki cielęcej; 5 - 6 suszonych grzybów; 0,5 selera; średnia cebula; 4 jajka; sól; pieprz; ćwierć łyżeczki mielonego jałowca; łyżeczka gałki muszkatołowej. Marynata: szklanka białego wytrawnego wina (lub szklanka octu); po 5 - 6 ziarenek pieprzu; ziela angielskiego i jałowca; cebula; łyżka masła; 2 łyżki tartej bułki.

  • Tarta z łososiem

    Składniki: 20 dag mąki, żółtko, pół kostki masła, pęczek szparagów, duże opakowanie śmietany, jajko, 15 dag sera żółtego, 3 plastry wędzonego łososia, sól, ziołowy pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Z mąki, żółtka, masła i szczypty soli wyrób ciasto. Wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Następnie nakłuj widelcem i podpiecz 8 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku. Szparagi umyj...

  • Zioła i przyprawy pomogą schudnąć

    ...gałka muszkatołowa, koperek i anyż. Te zioła i przyprawy regularnie dodawane do potraw i spożywane codziennie działają skuteczniej niż popularne środki obiecujące utratę wagi. Zobacz także:

  • Sposób na mocne kości

    Potrawę tę zalecała także ludziom starszym, bo z wiekiem słabną chrząstki, kości i krążki międzykręgowe. Składniki rosołu: jedna lub dwie nóżki cielęce, 1,5 l osolonej wody, 2-3 marchewki, ćwierć korzenia selera, lubczyk, hyzop, gałka muszkatołowa, galgant, szczypiorek. Przygotowanie: Pocięte na plastry nóżki wrzuć na chwilę do wrzątku - blanszowanie sprawi, że rosół będzie bardziej...

  • Frittata z brokułem i słodką papryką

    Składniki: Brokuł Słodka papryka w proszku Cebula czerwona Natka pietruszki Jajka Cytryna Oliwa z oliwek Czosnek Masło Tymianek Gałka muszkatołowa Papryka Sól i pieprz Wymieszaj jajka z solą, gałką muszkatołową i papryką. Podziel brokuł na różyczki, pokrój cebulę w półkrążki, a paprykę w paski.  Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek...

  • Makaron ze szpinakiem

    Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu, np. tagliatelle, 1 duża cebula, 40 dag świeżego szpinaku, 2-3 ząbki czosnku, 20 dag pomidorków koktajlowych, 20 dag niebieskiego sera pleśniowego, 3 łyżki masła, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa. Szpinak przebrać, oczyścić, łykowate łodyżki oberwać. Listki dokładnie umyć w kilku wodach, osączyć. Czosnek i cebulę posiekać. Pomidorki umyć, osuszyć...

  • Cannelloni ze szpinakiem

    Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu cannelloni, 60 dag szpinak, 3 ząbki czosnku, 25 dag sera feta, 15 dag tartego sera żółtego, 1/2 litra mleka, 1 łyżka śmietany 18 proc., 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Szpinak przebrać, umyć, wrzucić do wrzątku na 5 minut, odcedzić, wystudzić, posiekać, wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę...

Zdjęcia na temat: gałka muszkatołowa
  • Bruno Banani Man’s BEST
  • Bruno Banani Man
Wideo na temat: gałka muszkatołowa
  • Zmysłowe smaki: Pasztet z białej fasoli

    Wegański pasztet z białej fasoli to propozycja nie tylko dla osób na diecie bezmięsnej! Delikatny, lekki, pachnący majerankiem, tymiankiem i gałką muszkatołową, jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych pasztetów i może z powodzeniem zagościć na wielkanocnym stole. Pasztet z białej fasoli – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub „Zmysłowe smaki” na Facebooku! Zobacz też: Przepis na mazurek „Snickers” Przepis na mazurek różany

Dyskusje na temat: gałka muszkatołowa
  • Jakie znacie ciekawostki kulinarne?

    Zastanawiam się czy znacie jakieś nietypowe właściwości i zastosowania kulinarne różnych przypraw, roślin etc. Pytam, bo właśnie się dowiedziałam, że taka zwyczajna przyprawa jak gałka muszkatołowa, używana na co dzień w kuchni, w nadmiernych ilościach działa jak narkotyk. Ma działanie halucynogenne. Natomiast cynamon jest doskonałym wspomagaczem odchudzania. Znacie jakieś ciekawostki?

  • Re: Tradycyjne flaki wołowe

    Gałka muszkatołowa to PODSTAWA !!!!!

  • Re: David Beckham Classic

    Zapach David Beckham Classic jest jak wytrawny drink, sączony letnim popołudniem, w doborowym towarzystwie. Ponadczasowy drzewno - aromatyczny zapach otwiera orzeźwiająca mieszanka ginu z tonikiem, świeżej limonki i galbanum. Gałka muszkatołowa i mięta dodają mu nieco przyprawowego charakteru. W cieniu cyprysa pojawia się ciepła nuta ambry i cedru oraz zdecydowana nuta wetiweru. David Beckham

  • Re: Flaki

    A gałka muszkatołowa to gdzie?

  • Re: FRYTKI

    Też nie słyszałam o gotowaniu ziemniaków przed smażeniem - na frytki. Dawno ich nie robiłam ani nie jadłam - strasznie tuczące! Zamiast tego robię pieczone w folii aluminiowej, posypane ziołami: papryka słodka, koperek, gałka muszkatołowa, wegeta, bazylia. Wszystko razem piekę jak w ognisku na taki brązowawy kolor. Można podawać z sosami, jajkiem sadzonym, warzywami , no i ...nie tuczą jak frytki

  • Re: Pasztet z żurawiną

    +czosnek i gałka muszkatołowa!

  • Re: grzybki

    1 kg grzybów świeżych, duża cebula, 20 dag świeżej słoniny, pół czerstwej bułki paryskiej, 3 jaja, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki tartej bułki, pieprz, ziele angielskie lub gałka muszkatołowa, sól, przyprawa do zup Grzyby oczyścić, opłukać i udusić na słoninie razem z cebulą. Dodać czerstwą bułkę, aby wchłonęła sos. Ostudzić, następnie zemleć w maszynce dwa razy. Do masy wbić jaja, dodać przyprawy

  • Re: Gdy choroba odbiera apetyt

    Roślina to muszkatołowiec korzenny, więc gałka jest muszkatołowa

  • Re: Jakie zioła do zup?

    Witaj, nie do każdej zupy możesz użyć tych samych ziół czy przypraw. Ważne są eksperymenty :) Oto mój spis: 1. krem z cukinii lub krem z pora - gałka muszkatołowa, świeżo ścierana 2. zupa pomidorowa - bazylia i szczypta oregano (w zależności od stanu w kuchni, świeża lub suszona-ale nie ze sklepu) 3. żurek staropolski - majeranek (suszony, nie ze sklepu) 4. zupa z marchwi - świeży tarty imbir

  • Re: Tradycyjne flaki wołowe

    Jeszcze tylko gałka muszkatołowa i imbir. Ale trzeba mieć do tego wyczucie.