• Informacje na temat:

    dorsz smażone

Artykuły na temat: dorsz smażone
  • Smażona papryka z dorszem i kaparami

    ...przegryzły. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni. Dorsza smażyć na złoto po ok. 4 minuty z każdej strony.  2. Papryki umyć, osuszyć, usunąć nasiona, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na rozgrzaną oliwę (2 łyżki), smażyć na małym ogniu ok. 8 min, dodać tymianek, odcedzone kapary, pomidory z zalewą, doprawić (nie solić, kapary są słone!). Ułożyć na warzywach usmażone ryby...

  • Dorsz panierowany w cieście

    Dorsza możesz podać z sosem tatarskim i cytryną.

  • Szaszłyki z dorsza, cukinii i pomidorków

    ...1. Szczypiorek drobno siekamy. Cukinię kroimy na kawałki. Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy. 2. Sezam prażymy na małej patelni, aż nabierze delikatnie złotego koloru. 3. Filety rybne płuczemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy na 10-15 minut, aby przeszły jego smakiem i aromatem. 4. Na drewniane patyczki nadziewamy na przemian kawałki dorsza, cukinię...

  • Marynowany śledź z wątróbką z dorsza

    Przepis Karola Okrasy.

  • Dorsz w szynce z warzywami. Wiemy, na co zwrócić uwagę, kupując rybę

    Najważniejszym wyznacznikiem świeżości jest zapach, co jeszcze?

  • Dorsz pod ziolowym crumble

    To propozycja na piatkowy obiad. Na 2 porcje 2 kawalki dorsza po 160 g lyzka bulki tartej lyzka posiekanych: pietruszki i koperku posiekany...

  • Ryby smacznie podane

    Dorsz z warzywami 1. Rybę kroimy na mniejsze, ale w miarę równe kawałki, skrapiamy połową soku z cytryny i odstawiamy. Umyte pomidory kroimy w ćwiartki,...

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Dalej niż Północ

    ...ścigała się też w psich zaprzęgach, łowiła dorsze na rybackim kutrze i korzystała z jacuzzi pod gołym niebem...

  • Tłuszcze w diecie

    ...płuc. Dlatego ryby morskie jedzmy przynajmniej 2 razy w tygodniu. Wybierajmy łososia, dorsza, morszczuka, halibuta, solę, płastugę, miecznika, makrelę oraz śledzia. W kwasy omega-3 bogate są: pestki...

Wideo na temat: dorsz smażone
  • Kuchnia z burakiem w roli głównej

    - Buraki mają bardzo dużo wartości mineralnych - powiedział Andrzej Polan, który przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z burakiem w roli głównej. W menu znalazły się potrawy takie, jak: zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem oraz smażony dorsz i buraki z żurawiną. (DDTVN/x-news)

Dyskusje na temat: dorsz smażone
  • Re: KARP

    odławianych ryb słodkowodnych. Na świecie odławia się ok. 200 tys. ton karpia rocznie. Przez wędkarzy uważany za rybę waleczną i przebiegłą. W polskiej tradycji smażone mięso karpia lub gotowane i podawane(...) jak rybki akwariowe, podobnie dorsz, dawniej taniocha, dzisiaj drogie. Ale polskie floty łowcze dawniej sięgały do Antarktydy, i Arktyki, dzisiaj Wały Chrobrego w Szczecinie goszczą statek hotelowo

  • Re: Krewetki królewskie smażone po azjatycku z makaronem gryczanym

    Droga 654 , od razu widac ze krewetki nie goszcza na twoim stole zbyt czesto moze nawet wcale . To ci powiem ze krewetki maja smak morza, po prostu niezbyt , ale po przyzadzeniu nabieraja smaku uzytych przypraw . Podobnie jak dorsz , to mieso bez smaku neutralne I dlatego latwe w przyzadzeniu. Jak przyprawisz tak bedzie smakowalo ... Szarpnij sie kiedys I sprobuj .

  • Re: Obniżamy cholesterol bez lekarstw

    (nie przesadzać z ilością) - pełnotłuste sery żółte i topione - odtłuszczony twaróg - podroby (móżdżki, serca, nerki, wątróbka) - ryby (dorsz, mintaj) - napoje gazowane, słodkie soki - herbata zielona, woda niegazowana, soki naturalne - majonez i śmietana - nasiona słonecznika, dyni, sezamu - potrawy smażone w głębokim tłuszczu - mięso (filet