• Informacje na temat:

    do chleba

Artykuły na temat: do chleba
  • Chleb

    ...pojemnik na popiol i pogrzebacz, ktorym sie przesuwalo fajerki zeby wlozyc wegiel albo drewno. W za jedne z tych “dzrzwiczek” Babcia Nadzia kladla kromki chleba z maslem albo  plasterkiem sera zoltego(...). Zycie toczylo sie wokol pieca. I byl chleb…ten jeden jedyny w swoim rodzaju.     "Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba Podnoszą z ziemi przez uszanowanie Dla darów Nieba.... Tęskno mi, Panie...

  • Chleb, Tomasz Deker

    Dekera pokazuje, że domowy wypiek chleba nie wymaga specjalistycznego sprzętu, czy kwalifikacji, a najlepiej przyrządzać go w gronie rodziny. Zaskocz więc swoich bliskich smakiem domowych wypieków...

  • Niezwykłe zastosowanie... chleba

    Usunie dowód spalenizny. Zdarzyło się, że przypaliłaś ryż? Na gorącym połóż kromkę białego chleba. Przykryj pokrywką i odczekaj kilka minut. Razem z chlebem usuniesz z potrawy niedobry smak i niemiły zapach. Wyczyści obraz. Zakładając, że nie masz w domu "Kossaka" czy innego równie cennego dzieła, przejedź po obrazie kawałkiem białego chleba - miękiszem. Uwaga, bezpieczniej będzie...

  • Cudowny chleb pszenny

    Przyrządzenie chleba trwa 75 minut, ale na kiełkowanie musisz przeznaczyć 2–3 dni.

  • Czemu straszą nas chlebem?

    ...nozdrzy dociera nieprzyzwoicie kuszący zapach pieczywa. Wciąż nie wszyscy mamy świadomość, że nie ma to nic wspólnego z zapachem prawdziwego chleba. Ile w nich jest chemicznych polepszaczy smaku(...) w foliowym worku z miesięczną datą ważności, to trudno się spodziewać, że jest to dobre dla naszego zdrowia. Wersja optymalna - wypiekanie chleba w domu, na zakwasie i najlepiej z własnej mąki. Tylko kto...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...z otoczkami. W trakcie produkcji mąki „białej” otoczki są odwiewane. A szkoda, bo to one stanowią źródło cennych substancji. Jeśli do chleba razowego zostaną dodane nasiona oleiste np. słonecznik, dynia(...) kromka chleba, tym bardziej sycąca. Dzięki zawartości błonnika daje na dłużej uczucie sytości. Dlatego ten rodzaj pieczywa jest wskazany dla odchudzających się, cukrzyków i osób zdrowych, aktywnych oraz...

  • Chleb nasz powszedni

    ...z otoczkami. W trakcie produkcji mąki "białej" otoczki są odwiewane. A szkoda, bo to one stanowią źródło cennych substancji. Jeśli do chleba razowego zostaną dodane nasiona oleiste np. słonecznik, dynia, siemię(...) insuliny - a to oznacza, że wolniej je trawimy i dłużej mamy uczucie sytości. Chleb ciemny jest też mniej kaloryczny ze względu na większą zawartość wody: im bardziej wilgotna i ciężka jest kromka chleba...

  • Chleb - wróg, czy przyjaciel?

    ...​Nie jem pieczywa, bo się odchudzam - słychać czasem. A przecież kromka chleba dostarcza tylko ok. 100 kcal. Czy więc chleb tuczy?

  • Zdrowe dokarmianie ptaków bez chleba

    Świeże, niespleśniałe i pokrojone pieczywo można dawać kaczkom i łabędziom. Czerstwe – wronom, gawronom, kawkom. Innym ptakom chleb szkodzi. Co zatem będzie dla nich dobre?

  • Coś do chleba? Tylko co?

    ...pełnoziarnistego chleba z odpowiednim tłuszczem to posiłek idealny.

Zdjęcia na temat: do chleba
Wideo na temat: do chleba
  • Jak nie marnować chleba?

    Chleb to jeden z najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych? - Chleb marketowy jest tani i nie przywiązujemy do niego wagi - powiedział w "Dzień Dobry TVN" Tomasz Deker, cukiernik i doradca w zakresie cukiernictwa i gastronomii. Jak przechowywać chleb? Co można zrobić z suchym, aby go nie wyrzucać?

  • Chleb kukurydziany

    Zobacz, jak przygotować pikantny chleb kukurydziany. Smacznego!

  • Czym kierować się przy zakupie chleba razowego?

    Ekspert ds. żywności, Agnieszka Piskała, opowiedziała jaki chleb należy spożywać. Jakiego pieczywa powinniśmy unikać, a jakie możemy śmiało powitać na naszych stołach? Na co zwracać uwagę podczas zakupów w piekarni? (TVP/x-news)

Dyskusje na temat: do chleba