• Informacje na temat:

    dania włoskie

Artykuły na temat: dania włoskie
  • Włoskie wesele

    ...wspaniałe dania - koronę grillowanych plastrów bakłażanów, która miała w środku gniazdo taglierini z sosem pesto czy świeże ravioli nadziewane ricottą i szpinakiem z gęstym ragoût z kaczki albo pyszne(...) różowe plastry. Generalnie rzecz biorąc, odnoszę wrażenie, że czasami spece od weselnego kateringu proponują tylko takie dania, które można przygotować wcześniej, a potem jedynie na miejscu odgrzać...

  • Do położonego w środku włoskiego buta Marche nie dotrzemy z Polski bezpośrednio samolotem. Te lądują w Pizie, Rzymie czy Bolonii. Kto jednak ominie turystyczne pułapki znanych miast Półwyspu Apenińskiego, ten się nie rozczaruje. Kameralne, piękne plaże Wybrzeże Adriatyku to setki malutkich plaż, gdzie miłośnicy słońca będą w siódmym niebie. Są duże kurorty...

  • Włoskie kopytka z dyni

    Gnocchi można jeść same, z sosem pomidorowym lub pesto, ale świetnie się sprawdzają jako dodatek do mięs.

  • Dania z grilla. Gruzińska sałatka z buraków

    ...stopniach. Gdy ostygnie, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce. Dodać chrzan i łyżeczkę majonezu. Orzechy włoskie uprażyć i dodać do sałatki. Prostsza wersja: upieczone buraki pokroić w równe plastry(...) z kostkami lodu, sokiem z cytryny lub limonki i miętą.  Dania z grilla. Co wybierać, a czego unikać? Trafny wybór - filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry) - ryby - warzywa...

  • Włoskie dania makaronowe

    Włoskie dania makaronowe to nie tylko 100 przepisów na przygotowanie makaronu, ale również kompendium wiedzy o makaronie: o jego wartościach odżywczych, sposobach przygotowania ciasta w domu, a także(...) mógł, jadałbym makaron na śniadanie, obiad i kolację - tak deklaruje Gino D'Acampo we wstępie. Włoskie dania makaronowe Gino D'Acampo Wydawnictwo G+J...

  • Nie daj się jelitówce!

    ...mielonych owoców fenkułu włoskiego. Łyżkę mieszanki zalej wrzątkiem, zaparzaj przez 10 minut a następnie odcedź. Pij jeszcze przez 5 tygodni po chorobie, 2 razy dziennie po szklance naparu. Świeże...

  • "Lubię dać się ponieść"

    ...dziesięć lat. Nieraz byłam przerażona. Ale to było przerażenie w kategoriach rozrywki, a nie życiowej traumy. Poza tym oglądaliśmy mnóstwo komedii. Włoskie przeboje z Mastroiannim. Ojciec uwielbiał film...

  • Pieczona brzoskwinia z miodem i orzechem włoskim

    Wybrałem tu dania proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i zdrowe, o prawdziwym bukiecie gruzińskich smaków. Ufam, że wszystkie zaprezentowane dania zaintrygują was smakiem. Moich przepisów na potrawy nie znajdziecie w innych gruzińskich książkach kucharskich, jednak produkty i przyprawy, z których je przygotowałem, są często wykorzystywane w kuchni gruzińskiej, więc niewykluczone, że natkniecie...

  • Anna Mucha: Włoskie życie ze smakiem

    ...dla klienta. Jako że veni, vidi, edi, pozwoliłam sobie podzielić rozdział o jedzeniu tak, jak podzielone jest typowe włoskie menu. Antipasti, primi piati - la pasta, secondi piati - il carne, il(...) mięsa, dobrej kuchni, pysznej wędliny, szlachetnej tradycji i włoskiego dziedzictwa gastronomicznego. Drogi Czytelniku, jeśli będziesz mieć taki kaprys i zapragniesz, by sprawić mi dodatkową...

  • Potrawka z indyka w stylu włoskim

    Lekki obiad.

Wideo na temat: dania włoskie
  • Włoskie antipasti, czyli przekąski dobre nie tylko na lato

    Crostini, caponata, minisałatka caprese i zupa szparagowa to dania, które zaserwował w "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski. Kucharz podjął wyzwanie przygotowania włoskich przekąsek, czyli popularnych antipasti. Dlaczego kuchnia słonecznej Italii jest taka atrakcyjna? - Prostota, dobre składniki i oliwa - wyjaśnił w trzech słowach Kucharski. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Pyszny dodatek do dań

    W sezonie letnim uwielbiamy serwować sałatki. Piotr Ogiński zaprezentował przepis na szybki dodatek do past, dań z grilla lub zwykłej przekąski. Sałatka z kopru włoskiego z dodatkiem chrupiących warzyw nasyci oraz sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. (Źródło: Kocham Gotować/x-news)

  • Pyszny dodatek do dań

    W sezonie letnim uwielbiamy serwować sałatki. Piotr Ogiński zaprezentował przepis na szybki dodatek do past, dań z grilla lub zwykłej przekąski. Sałatka z kopru włoskiego z dodatkiem chrupiących warzyw nasyci oraz sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. (Źródło: Kocham gotować/ x-news)

Dyskusje na temat: dania włoskie
  • Re: Typowa kuchnia polska?

    Pamiętam o wszystkim.Przystawka to tylko potrawa podawana w podczas oczekiwania na dania główne. Gwarantuję,że po tym menu nikt nie spojrzy nawet na lody włoskie.

  • Re: Włoskie danie pasta e fagioli doskonałe na zimę

    TO NIE ŻADNA PASTA FAGIOLI!!!!!! 18 LAT TAM MIESZKAŁAM.A PO ZA TYM MAKARON WRZUCAMY SUROWY I TO TAKI SPECJALNIE DO TEGO DANIA.

  • Re: kuchnia włoska

    Prócz pizzy, nie znam innego dania włoskiego, albo znam i o tym nie wiem, że jest to danie włoskie. Ale tak apropo - wczoraj chłopak mi kupił WŁOSKĄ MROŻONĄ MIESZANKĘ WARZYW NA PATELNIĘ, w której były: marchewka, fasolka szparagowa, pędy bambusa, papryka i kukurydza - co te warzywa miały wspólnego z Włochami nie wiem. Nie cierpię, gdy w ten sposób wprowadza się konsumenta w błąd.

  • Re: Makaron z klopsami i sosem pomidorowym

    Fajne, włoskie danie. Ja bardzo lubię tego typu dania. Zastanawiam się tylko, jakie wino z alkohol-online. pl zamówić do takiej włoskiej kuchni?

  • Re: Łatwy obiad

    Owszem włoskie dania z makaronem są proste do wykonania i bardzo proste. Ostatnio będą na obiedzie w jednej z krakowskich restauracji Le scandale na Kazimierzu podpatrzyłam jedną potrawę było to pappardelle z polędwicą wołową, borowikami i sosem pomidorowym aromatyzowanym wódką :) niesamowity smak :)

  • Re: Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    Guzik prawda !!!!! Azjatycka propaganda niedouczonj kucharki ! CNN nie ma zielonego pojęcia o kuchni. Lubię kuchnię azjatycką, znam wszystkie te dania, ale żadne z nich nawet nie stanie przy(...) francuskim ze szpinakiem i wielu innych. A gdzie paella valenciańska, włoskie saltimbocca milanese, lasagna, pizze, greckie stiffado czy soutzukakia, paputzaki, diouvetsi, moussaka, marokański couscous

  • Re: Bazyliowe pesto

    haha dokładnie. Włosi mają proste ale przepyszne dania. Ich kuchnia jest oparta na makaronie, pomidorach i bazylii. U nas ciężko o dobre włoskie produkty ale odkryłam ostatnio markę primo gusto i jestem bardzo zadowolona.

  • Re: Skarby Piemontu

    Czyli nasze paluchy ciasto praktycznie to samo ,a sos może być różny zmuszona jestem jeść dania włoskie od 20 lat i to w różnych rejonach są rzeczy dobre ,ale i nasza kuchnia nie jest najgorsza każdy kraj reklamuje swoje tylko my cudze-bardzo przykre

  • Re: Makaron niejedno ma imię

    Linda, gotuję włoskie dania od dawna, smażę głównie na oliwie, ale nie rozumiem o co ci chodzi i skąd np. oburzenie na olej. Dzisiaj oleje z pierwszego tłoczenia są naprawdę dobrej jakości. Jak ktoś ma mało kasy i nie stać go na, mimo wszystko droższą, oliwę to co przeszkadza usmażyć mięso na oleju? Pomidory mają owszem swój sos, ale czasem odrobina wody nie zaszkodzi, zwłaszcza jeżeli

  • Re: Kultowe dania ze światowych restauracji

    Nie cierpię dań z dużą ilością składników! I gdy trzeba to długo robić! Ja kupuję mix sałat, do tego kiełki z rzodkiewki lub inne + ogórek konserwowy lub papryka + łyżka zalewy z tego + inne warzywa jakie mam akurat w lodówce. Dobrze dodać szczypior z cebulką lub por. Całość posypuję ziołami prowansalskimi, pieprzem, siemieniem lnianym lub inne pestki (orzechy włoskie siekane, prażony solony