• Informacje na temat:

    dania kuchni polskiej

Artykuły na temat: dania kuchni polskiej
  • Daria Ładocha entuzjastką polskiej kuchni

    Blogerka i dziennikarka kulinarna Daria Ładocha często sięga po specjały kuchni polskiej. Zupa pomidorowa, chłodnik, młoda kapusta czy dania z truskawkami - takimi specjałami rozpieszcza obecnie swoją rodzinę.

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością(...) polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej".

  • Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku.

  • Kuchnia POLSKA w nowej odsłonie

    ...„Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” – pierwsza autorska książka Zuzy Zak wydana nakładem wydawnictwa Egmont, w księgarniach już od 25 października!

  • Daria Ładocha, Nowoczesna kuchnia polska

    Daria Ładocha wpadła na świetny pomysł – odchudziła znane wszystkim dania tak, by powróciły na nasze stoły we współczesnej odsłonie! Autorka w wyjątkowy sposób łączy smaki swojego dzieciństwa z nowoczesnymi produktami. Pyszne polskie dania stały się proste, lekkie i jeszcze smaczniejsze.

  • Śmieszą mnie enuncjacje, iz kuchnia polska od francuskiej rózni się tym, ze w pierwszej serwuje się kotlety, a w drugiej ostrygi. I ze to jest przepasć,...

  • Dwie, z pozoru całkowicie odmienne kuchnie, zostały połączone setki lat temu przez Bonę Sforzę. Co sprawia, że Polacy tak chętnie sięgają nie tylko po śródziemnomorskie dania, ale także produkty?

  • Kuchnia naturalna

    ..."Kuchnia naturalna" to książka kucharska i poradnik autorstwa Małgorzaty Puzio. Czytelnicy znajdą w niej ponad 100 przepisów na pyszne i zdrowe potrawy, z których każdą można przygotować na bazie naturalnych składników.

  • ..., brukiew, pasternak, rzepa, kalarepa czy skorzonera, a także owoce drzewa oliwnego. Jak się okazuje, Hiszpańskie Oliwki są znane i używane w polskiej kuchni już od ponad 300 lat! W swojej kuchni odkrywam(...) z tych miast w XIII i XIV wieku oraz Królowej Bony, która zapoczątkowała, 300-letnią tradycję, wpływów hiszpańskich na polską kuchnię.   Historyczna tradycja   Początkowo hiszpańskie...

  • "Kuchnia polska bez pszenicy"

    ...i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki "Kuchni polskiej bez pszenicy" proponują coś zupełnie(...): chleby i bułki, słodkie i słone śniadania (m.in. pasty i pasztety, gofry, omlety i racuszki), pożywne zupy, dania obiadowe (pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze) oraz sałatki i przekąski...

Wideo na temat: dania kuchni polskiej
  • Smak Indii w polskiej stolicy

    Zapraszamy do restauracji, w której można spróbować prawdziwie indyjskiej kuchni - dań przygotowywanych przez indyjskich kucharzy z indyjskich produktów i według indyjskich receptur.

  • Polska kuchnia przedwojenna

    Blogerka Monika Śmigielska zdradziła przepisy polskiej kuchni przedwojennej. Na stole pojawiły się dania takie jak: pieczeń huzarska, mędrzyki, tort czekoladowy oraz kotlety ze śledzia.

  • Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Przepisy Darii Ładochy

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się potrawy: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.

Dyskusje na temat: dania kuchni polskiej
  •   Re:  dania dietetyczne

    nie proponuję smażenia...ale duszenie czy pieczenie na ruszcie, tak aby tłuszcz się wytopił jak najbardziej. warzywa gotowane, gotowane na parze, duszone czy tez pieczone...proponuję ograniczyc sól, ale wszelkie zioła...w polskiej kuchni jeszcze mało uzywa się ziół poza tradycyjnym majerankiem i kminkiem a jak wiele pysznosci sie w nich kryje;)

  • Re: Jak „odchudzić” kuchnię polską

    Widać, że się znasz, bo dania zestawione perfekcyjnie, według zasad polskiej kuchni - smacznego!

  • Re: Ulubiona potrawa Waszej drugiej połówki

    Moja eks gustowała w tradycyjnej polskiej kuchni, późniejsza przyjaciółka uwielbiała wszelkiego rodzaju dania na bazie makaronu, ale tylko w moim wykonaniu, kolejna przyjaciółka wcinała wszystko, ale w malutkich ilościach,a przyszła... jeszcze nie wiem :D

  • Re: Podkarpackie gołąbki

    Kolejne danie dla ciezko pracujacej biedoty jako ratytas dla kasiarzy.To juz za PRL te dania znikly z polskiej kuchni i zagoscilo mieso ale te prawdziwe.

  • Re: Staropolskie Przepisy, gdzie jak i kiedy?

    Ja też lubię takie tradycyjne dania, klasyczne, bez dodatków typu "vegeta". Część z nich przechodzi z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie i znajdziesz kilka z nich w moim profilu, a wiele ciekawych przepisów znajdziesz w "Kuchni polskiej". :)

  • Re: Owoce do towarzystwa

    z typowymi polskimi daniami. Natomiast jeśli chodzi o kuchnię włoską: uważam, że smakuje głównie Włochom. Po rocznym pobycie we Włoszech i wynikającą z tym pobytem koniecznością korzystania z kuchni włoskiej mogę stwierdzić, że nie ma nic lepszego od polskiej kuchni! Dziwaczne zestawienia smaków, zamiłowanie do "wytrawności", wino na codzień - to nie nasz styl. Ponadto to, co np. zaprezentowała

  • Re:  pomysł na coś nowego

    Polecam przepis na kurczaka po chińsku z brokułami. Znajdziesz go w moich przepisach. http://smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/kurczak-po-chinsku-z-brokulami,6521 Jeśli Ci posmakuje spróbuj inne moje przepisy, myślę że troche odbiegają od typowej polskiej kuchni. Koniecznie napisz czy coś Ci sie spodobało. Smacznego!! :)

  • Re: Cevapcici

    wiedziałem, że większość Polaków je na obiad takie zagraniczne dania. Sam jestem za pomysłem, żeby próbować potraw nie tylko polskiej kuchni ale branie przepisu na matczynego mielonego pod nazwą bałkańskiej

  • Re: Krupnik jaglany

    Marta, zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości albo pęczak albo kasza jęczmienna do krupniku. Ludzie, którzy podają przepisy wg dzisiejszej "mody" na dania wzięte z kosmosu zupełnie nie znają się na prawdziwej polskiej kuchni. Warto byłoby zajrzeć w Google i poszukać prawdziwych polskich przepisów, a nie wymyślać czegoś co nijak ma się do naszych pysznych zup. Uwielbiam krupnik i polecam każdemu

  • Re: Szakszuka z fetą

    lubię - no, ale to rzecz gustu. Największą wadą tego dania jest to, że jest bardzo czasochłonne i na pewno nie będzie smakowało większości tych osób, które wychowały się na wyjątkowo smacznej polskiej kuchni. Dla tradycjonalisty to po prostu śmierdziowate i ostre bibro-babry. A do szału mnie doprowadza narzucanie nam pojęć "lunch", "brunch" itp. Kiedyś się mówiło, iż "Polacy nie gęsi i swój język