• Informacje na temat:

    cydry

Artykuły na temat: cydry
  • Lubelskie Święto Młodego Cydru

    Młoda branża, która w tym sezonie szturmem zdobyła serca Polaków, ustanawia tym samym nową tradycję - na wzór Beaujolais Nouveau świętuje pierwsze zbiory jabłek i pierwszy młody cydr.  Wydarzenie łączy w sobie ideę promocji polskich jabłek - najlepszych na świecie - i naturalnych produktów, takich jak wysokiej jakości polskie cydry produkowane tradycyjnymi metodami, ze świeżych jabłek. Pomysł...

  • Paczuszki z kurczaka z surówką z kalarepy

    Sady z jabłoniami to stały element krajobrazu Bretonii i Normandii, nic więc dziwnego, że mieszkańcy tych regionów piją dużo cydru, a ci, którzy wolą coś mocniejszego - calvados - pisze Rachel Khoo.

  • Festiwal Małopolska Jesień Enologiczna 2015

    Od dnia 11 września na południu Polski trwa festiwal "Małopolska Jesień Enologiczna 2015", który w tym tygodniu w dniu święta młodego wina czyli 19 listopada zostanie zwieńczony konferencją "Produkcja i spożycie wina i cydrów w Polsce - historia kulturowa i perspektywy rozwoju.

  • Wśród uniesień

    Najbardziej słoneczne i skore do zabawy miasto Wielkiej Brytanii. W końcu to tu wynaleziono gaz rozweselający... Miejsce spotkań najdziwniejszych balonów świata, ojczyzna cydru, sera cheddar, Banksy’ego i... Cary’ego Granta.

  • Gwiazdy zachęcają do jedzenia polskich jabłek

    Gwiazdy jedzą polskie jabłka. Joanna Jabłczyńska, Marcin Tyszka i Michał Piróg popierają akcję „Postaw się Putinowi – jedz jabłka, pij cydr”. Zachęcają, by jeść jak najwięcej tych owoców, nie tylko z powodów politycznych, lecz przede wszystkim dla zdrowia.

  • ​Grzane wino

    Poleca Ina Garten!

  • Oscypek  na pieczonym jabłku ze śliwkami z patelni

    Na patelni podgrzewamy ziarna kminku, przekładamy do mniejszego naczynia i jeszcze gorące zalewamy olejem rzepakowym. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Gęś wolno pieczona

    Ta metoda polega na długim pieczeniu w niskiej temperaturze, a następnie na gwałtownym zrumienieniu. Gęś najlepiej więc włożyć do piekarnika rano, by zdążyła się upiec na obiad.

  • Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku z jabłkowym puree

    Wykwintne i smaczne danie.

  • Kotlety w warzywno-owocowym sosie

    Zamiast jabłek użyjmy gruszek.

Wideo na temat: cydry
Dyskusje na temat: cydry