• Informacje na temat:

    bakłażany

Artykuły na temat: bakłażany
  • Bakłażany z mozarellą

    Bakłażany oczyść i pokrój na długie, cienkie plasterki. Posyp solą, a po 20 minutach osusz i zgrilluj z obu stron. Pomidory też pokrój w cienkie plasterki, posól i popieprz. Pokrój mozzarellę(...) i grilluj aż się zarumienią. Pod koniec połóż na grillu także pomidorki koktajlowe. Wymieszaj resztę oliwy z octem balsamicznym, sokiem z cytryny i orzechami włoskimi. Polej tym sosem bakłażany...

  • Bakłażany z orzechami

    ...¼ łyżeczki szafranu Chmeli-suneli do smaku Sól morska do smaku Pokrój bakłażany wzdłuż na kawałki o grubości 0,5 cm. Pokrusz orzechy włoskie. Dodaj czosnek i świeża kolendrę. Dodaj kolendrę(...) bakłażany na złoty kolor. Osącz bakłażany z nadmiaru tłuszczu. Nakładaj farsz i zwijaj bakłażany w roladki.

  • Bakłażany z pomidorami

    Bakłażany przekroić na ćwiartki, posolić i odstawić do ocieknięcia na 1 h. Cebulę pokroić w plastry, pomidory w kostkę. Na rozgrzanej łyżce masła zeszklić...

  • Bakłażany pieczone z pomidorami

    ...smażenia dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką, dusić ok. 1 min. przygotowanym farszem nadziać bakłażany i włożyć do wysmarowango tłuszczem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w nagrzanym do...

  • Baklazany z kozim twarozkiem

    Drobna przystawka z dzisiejszego obiadu... deser juz przedstawialam i hm... wszystko pyszne wyszlo wiec polecam. Plastry baklazana sol, pieprz twarozek...

  • Musaka

    Przygotowanie: Ziemniaki i bakłażany pokrój w plastry. Bakłażany posól i odstaw na 30 min, by puściły sok. Przepłucz je wodą i osusz. Każdy plaster posmaruj...

  • Faszerowany bakłażan

    Aby bakłażany podczas smażenia nie nasiąkły oliwą i nie nabrały gorzkiego smaku, pokrój je, posól i odstaw na 20 minut. Następnie opłukaj je wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

  • Baklazany zapiekane z feta

    to nasza dzisiejsza kolacja... byla... bo juz "wsunieta"... na przystawke byl melon, na danie glowne baklazany i salata, na deser carpaccio z ananasa z...

  • Zapomniane warzywa

    ...​Zachłyśnięci egzotycznymi smakami potraw, zapomnieliśmy o popularnych niegdyś warzywach uprawnych. Nasze dzieci i wnuki nie wiedzą nawet, jak wygląda jarmuż, brukiew, pasternak czy rzepa, podczas gdy szparagi, bakłażany i karczochy wskażą bez zastanowienia.

  • w calym mieszkaniu unosza sie opary wina, bo niedawno wstawilam do piekarnika nadziewane baklazany. musza sie piec jeszcze jakies pol godziny, a potem...

Wideo na temat: bakłażany
  • Bakłażany z orzechami

    W Gruzji podaje się ogromne ilości przekąsek takich, jak roladki z bakłażana nadziewane pastą z orzechów. Danie, które zrobi furorę na każdym przyjęciu!

  • Potrawy z kapusty kiszonej

    Anna Starmach przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z kapusty kiszonej. Przy okazji ekspertka kulinarna wyjaśniła, czym się różni kapusta kwaszona od kiszonej. Wśród kapuścianych propozycji znalazły się placki ziemniaczane z kiszoną kapustą, bakłażany z kapustą kiszoną i grzybami, surówka z kiszoną kapustą oraz zupa pomidorowa z... kiszoną kapustą.

  • Warzywa idealne na jesień

    Od września rozpoczyna  się sezon na dynie, cukinie, kabaczki, brukselkę oraz bakłażany. W tym okresie warzywa smakują najlepiej. Każde z tych warzyw oprócz walorów smakowych ma wiele właściwości, które wzmocnią twoją odporność oraz pomogą w uporaniu się z wieloma dolegliwościami zdrowotnymi. (Agencja TVN/x-news)

Dyskusje na temat: bakłażany
  •  bakłażany

    przyrządzał ktoś kiedyś bakłażany? slyszałam że można je czymś nadziewać..

  • Re: Grillowane bakłażany z cukinią

    Czy mozna gdzies kupic baklazany np. kamis ????????????

  •  Re:  bakłażany

    Przekrojone na pół należy wydrążyć łyżeczką pozostawiając ok 5-7mm. Bakłażany tak jak i wydrążone środki lekko posolić i zostawić na pół godz.(oddadzą goryczkę).Na patelni przysmażyć cebulkę(...) proponuję oprócz soli i pieprzu dodać pieprz cayene, papryka słodka oraz świeże oregano)i to byłby farsz.Bakłażany wytrzeć papierowym ręcznikiem (po posoleniu puszczą gorzki sok) i obsmażyć na patelni

  • Re: Bakłażany jak z bajki "Ratatuj"

    Zapiekany bakłażan https://youtu.be/gIRJVwJD_7U

  •  Re:  bakłażany

    Baklazany najlepiej oczyscic ze skorki i pokroic na cienkie plastry.Posolic i wlozyc do lodowki .Czekac pol godziny ,zeby ta gorycz wyszla.Ocedzic.Przygotowac ciasto jak na nalesniki ,tylko troche gestsze i wkaldac te plastry do tego ciasta i na goraca oliwe .NMozna same jesc ,lub dodatek do miesa.Smacznego

  • Re: Bakłażany jak z bajki "Ratatuj"

    idę nadziać pis o wskiego bakłażana w wielki tył

  • Re: Bakłażany, tudzież oberżyna

    Super przepis !.Autentycznie dawno,albo wcale nie było tak fantastycznego przepisu jeśli chodzi o bakłażany....Pozdrawiam..

  • Re: Bakłażany z orzechami

    Nie będzie, bo te bakłażany które dzisiaj możemy kupić są innego gatunku i nie posiadają już owej goryczki. Proszę spróbować a okaże się, że nie trzeba już bawić się w to solenie i odsączanie. Wielokrotnie przyrządzałam bakłażana bez tego i nigdy nie był gorzki. Świetne są też nadziewane bakłażany z grilla.

  • Re: Bakłażany, tudzież oberżyna

    Można je robić na wiele sposobów. Ja polecam: bakłażany przekroić wzdluż na pół, posolić i czekać ok. 1/2h(puszczą soki stracą goryczkę), wytrzeć ręcznikiem papierowym, wstawić do piekarnika (200 st. C ) na ok.pół godz. W tym czasie zrobić sos do PASTA ASCIUTTA (mielone mięso wg uznania, pomidory, cebula,mielona papryka, bulion, przyprawy, przepisu szukaj w sieci. Uprażone bakłażany wydrążyć do

  • Re: Bakłażany faszerowane

    Przepis do kitu, bardzo źle opisany...