• Informacje na temat:

    bakłażan

Artykuły na temat: bakłażan
  • Bakłażan nadziewany orientalnie

    ...1. Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż środki, pozostawiając ok. pół cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę....

  • Faszerowany bakłażan

    Aby bakłażany podczas smażenia nie nasiąkły oliwą i nie nabrały gorzkiego smaku, pokrój je, posól i odstaw na 20 minut. Następnie opłukaj je wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

  • Bakłażan cię odtruje

    Warzywo to ma właściwości oczyszczające, dlatego polecany jest po kuracji, np. antybiotykowej albo podczas detoksu organizmu.

  • Bakłażan na wykwintnie

    Bakłażan, oberżyna, gruszka miłości... Same nazwy tego warzywa rozpalają zmysły, prawda?

  • Bakłażan z mozzarellą

    Przygotowanie Warzywa i ser pokrój w plastry. Bakłażana posól, posmaruj oliwą i podpiekaj przez 10 minut w piekarniku z funkcją grill w temp.200°C. Każdy plaster pomidora posyp pieprzem. Wyjmij bakłażana z piekarnika i ułóż na talerzu.Na każdym plastrze połóż pomidora i ser. Przykryj bakłażanem.Każdą porcję skrop oliwą i udekoruj gałązką rozmarynu. 31/2016 Na Żywo...

  • Zapiekany bakłażan i cukinia

    Przygotowanie: Rozgrzej w garnku dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej przez minutę obrany i posiekany czosnek. Dodaj passatę pomidorową, wsyp słodką paprykę, oregano, bazylię oraz szczyptę soli. Duś około 10 minut. Gotowy sos wylej na dno naczynia do zapiekania. Obierz cebulę, a resztę warzyw dokładnie umyj. Pokrój je w cienkie plastry. Bakłażana posól i odstaw na około kwadrans, aby puścił sok...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ...​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Bakłażan - bogate źródło błonnika

    ...​Znany też pod nazwą oberżyna, jest owocem, a precyzyjniej jagodą. Bakłażan to stały bywalec menu azjatyckich i śródziemnomorskich restauracji.

  • Zapiekanka z cukinią i bakłażanem

    Takie jajka można podawać na ciepłe śniadanie lub jako szybkie danie obiadowe. Zamiast cukinii i bakłażanów możesz dodać pieczarki, duszony szpinak albo gęsty sos pomidorowy.

  • Roladki z cukinii i bakłażana

    Przygotowanie: Cukinię i bakłażan umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Każdy plaster posmaruj z obu stron niewielką ilością oleju i obsmaż na patelni(...) czosnek oraz paprykę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na plastrze cukinii ułóż plaster bakłażana. Posmaruj serkiem, zwiń formując roladki, zepnij wykałaczkami. Staw do lodówki...

Zdjęcia na temat: bakłażan
Wideo na temat: bakłażan
  • Faszerowany bakłażan

    Bakłażan jest coraz popularniejszy w Polsce - i dobrze! To przepięknie wyglądające warzywo jest niezwykle zdrowe i z powodzeniem może zastępować choćby cukinię, której pełno w naszym menu! Bakłażan świetnie smakuje grillowany czy pieczony, a jego charakterystyczny kształt sprawia, że kapitalnie nadaje się do przyrządzania go w wersji faszerowanej. Mamy dla was prostą propozycję na bakłażana

  • Jak grillować bakłażana?

    Bakłażan coraz częściej pojawia się na naszych stołach - i dobrze! To źródło wielu potrzebnych witamin i innych mikroelementów, a także nie zawiera wielu szkodliwych tłuszczów nasyconych czy(...) zamiennikiem do kanapek! Świetnie smakuje zwłaszcza grillowany - przygotowaliśmy dla was poradnik, jak szybko przyrządzić bakłażana na grillu, by nie rozpadł się na kleistą papkę.

  • Przepis na roladki z grillowanego bakłażana

    Bakłażan to warzywo, które coraz częściej pojawia się na naszych stołach! Świetnie sprawdza się również podczas diet - jest niskokaloryczne, a w dodatku ma sporo potasu i wiele cennych witamin! Nie wolno jeść go na surowo, a przed przyrządzaniem - powinien zostać natarty solą. Najlepiej smakuje w wersji grillowanej - i właśnie z tak przygotowanym bakłażanem mamy dla was propozycję na proste, ale

Dyskusje na temat: bakłażan
  • Bakłażan

    przebywając za granicą ( kraj troszkę egzotyczny ) jadłem dużo potraw z dodatkiem bakłażanów . u nas jest to warzywo jeszcze troszkę traktowane po macoszemu proszę napiszcie co ( ze swojego doświadczenia ) myślicie o bakłażanie i jak go wykorzystac w rodzimej kuchni. Podajcie jakieś fajne przepisy wojtek631 http://www.gotowaniedomowe.blogspot.com/

  • Re: Faszerowany bakłażan

    Bakłażan zapiekany https://youtu.be/gIRJVwJD_7U

  • Re: Bakłażan

    bardzo lubię potrawy z bakłażanem, polecam mój przepis: http://smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/zapiekane-baklazany,29816

  • Re: Bakłażan cię odtruje

    PRÓBOWAŁEM NA RÓŻNE SPOSOBY. NIE DA SIĘ! BAKŁAŻAN JEST PO PROSTU OHYDNY!

  • Re: Bakłażan

    ja mieszkam we wloszech i tu sie bardzo duzo je baklazana robia w rozne sposoby np bardzo smaczna jest zapiekanka z sosem pomidorowym mozzarella i parmezanem albo innym tartym twardym serem (w moich przepisach jest opisane jak zrobic)albo pokrojona w plasterki z szynka serem(mozna tez dac pomidora lub inne skladniki wg uznania) albo nadziewana mielonym miesem i serem i zapiekana albo zrobiona na ruszcie (jak poprzednie zreszta tez ) i doprawiona czosnkiem pietruszka i oliwa z oliwek.Jak masz...

  • Re: Bakłażan nadziewany orientalnie

    Bakłażan panierowany https://youtu.be/Nvx95lZFFvk

  • Re: Baklazan

    Pierwszą potrawą, jaka kojarzy mi się z bakłażanem, to musaka :) a także bakłażany faszerowane. Obydwa przepisy, jak i wiele innych znajdziesz, wpisując w wyszukiwarkę smakera "bakłażan" :) chyba, że już przepatrzyłaś/eś te przepisy i szukasz innych? :)

  • Re: Trzy pomysły na bakłażana

    Bakłażan zapiekany https://youtu.be/gIRJVwJD_7U

  • Re: JAk robicie baklazana?

    Bakłażan nadziewany mięsem mielonym.

  • Re: Bakłażan cię odtruje

    Pokrój bakłażana w plastry, posól lekko z obu stron i odłóż na kilka godzin (np. na noc). Potem oprósz przyprawami (ja lubię z harisą) i obsmaż z obu stron. Możesz użyć jako dodatek do pieczywa (świetnie smakuje z masłem czosnkowym) albo dorzucić do dusonych warzyw (papryka, cebula, ziemniaczki). Przepadam za baklażanem w tej postaci.