• Informacje na temat:

    baklawa

Artykuły na temat: baklawa
  • George Calombaris: "Kuchnia grecka"

    .... Znajdziemy w niej między innymi przepisy na ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, krokiety pasticcio, koktajl Baklawa i pasticcio - grecką zapiekankę makaronową. Książka podzielona jest na 11

  • Desery świata

    ..., ostrożnie zdejmij folię, oprósz po wierzchu kakao i pokrój na porcje. Czas przygotowania: 40 min (bez chłodzenia ciasta) 400 kcal/1 porcja. Baklawa Składniki: Ciasto: 400 g ciasta francuskiego, mąka...

  • Orzechy włoskie – właściwości lecznicze ze smakiem

    ...dziwnego, że wiele kuchni świata swoje potrawy tworzy na bazie orzechów, np. w kuchni bałkańskiej bardzo popularnym deserem jest baklawa, w której skład wchodzą m.in. orzechy włoskie. W Indiach orzechy...

  • "Hummus za’atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie"

    Bogato ilustrowana książka zawierająca wiele wspaniałych przepisów zabiera nas w podróż po najciekawszych zakątkach Libanu. To opowieść o kuchni Bliskiego Wschodu, wspólnym ucztowaniu i potędze smaku. A także o miłości.

  • ​Co robić w Macedonii?

    Położony na Bałkanach kraj, bez dostępu do morza, w którym litery zapisuje się cyrylicą, a nazwa kojarzy się bardziej ze wschodem, niż Europą... Jakie atrakcje znajdziemy w Macedonii i czy warto w ogóle decydować się na wakacje w tak niepopularnym miejscu? Jeżeli nie jesteś przekonany czy tego typu wyprawa ma sens, koniecznie przeczytaj cały nasz przewodnik - a na pewno wszystkie wątpliwości znikną!

  • Baku - miasto nafty i blichtru

    Kto jadąc przez pustynny, pasterski Azerbejdżan od strony Gruzji, trafi do Baku, przeżyje olśnienie. Przepychem architektury i wschodnią finezją wszystkiego, od kuchni po rzemiosło. Etykietka „Paryż Wschodu” efekciarska, ale zasłużona. Warto wpaść.

  • Nafta i blichtr

    Kto jadąc przez pustynny, pasterski Azerbejdżan od strony Gruzji trafi do Baku, przeżyje olśnienie. Przepychem architektury i wschodnią finezją wszystkiego, od kuchni po rzemiosło. Etykietka „Paryż Wschodu” efekciarska, ale zasłużona. Warto wpaść.

  • Wybrzeże Turcji to nie tylko plaże w znanych kurortach. Ile tam bezcennych zabytków, ile kolorów i smaków Orientu! Sprawdźcie same.

  • Zmysłowe granaty

    ​Granaty to chyba jedne z najpiękniejszych owoców, jakie mogą pojawić się w naszej kuchni. I choć są dziś coraz łatwiej dostępne, to wiele osób boi się po nie sięgnąć. A przecież by pozbyć się pestek, wystarczy przekroić granat na pół i łyżeczką wyjąć nasiona. Wspaniale smakują w połączeniu ze słodkimi deserami i wytrawnymi daniami.

  • Greckie wyspy z rajskim klimatem

    Kolorowe plaże, urokliwe miasteczka, niebywałe zachody słońca i zabytki starożytnego imperium... Trzy greckie wyspy: Kreta, Rodos i Santorini, to wyjątkowa mieszanka atrakcji. Idealne miejsca na wymarzone wakacje. Tekst: Dominika Frankowska

Wideo na temat: baklawa
  • Kulinarne propozycje na dania z kaszą według Andrzeja Polana

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dodatkiem różnego rodzaju kasz: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną i oscypkiem oraz baklawę kokosową z kaszą manną. (DDTVN/x-news)

Dyskusje na temat: baklawa